Au fost identificate doua gene care ar putea impiedica infectarea cu HIV

Vineri, 18 Iulie 2008, ora 11:15
1399 citiri
Au fost identificate doua gene care ar putea impiedica infectarea cu HIV

Cercetatorii au reusit sa izoleze doua gene despre care spun ca ar putea impiedica infectarea cu virusul HIV sau macar incetini viteza cu care persoanele infectate ajung sa sufere de SIDA.

Rezultatul, privit cu mari sperante de specialisti, a fost publicat in cotidianul de specialitate

AIDS, informeaza AFP.

Astfel, genele au fost izolate in urma compararii profilului genetic al unor pacienti care se aflau in primul an de infectie cu HIV cu cel al unor persoane care, in ciuda expunerilor repetate la virus, au reusit sa nu se infecteze.

S-a constatat ca 12,2% dintre persoanele care au rezistat la infectie prezentau versiunile "bune" ale celor doua gene, si doar 2,7% dintre pacientii contaminati recent cu HIV.

Specialistii spun ca nu s-a facut decat un prim pas in directia buna, pana in acest moment nefiind identificat modul in care aceste gene functioneaza pentru a proteja organismul de infectie.

Tot ce se stie este ca una dintre cele doua gene comanda un receptor aflat la suprafata celulelor sistemului imunitar care distrug celulele infectate. Cealalta gena comanda o proteina ce este asociata primei gene si care diminueaza activitatea celulelor ucigase.

Cercetatorii spun ca este posibil ca HIV sa impiedice difuzarea proteinei care diminueaza activitatea celulelor ucigase, lasandu-le sa distruga celulele infectate de virus.

"Trebuie sa mai studiem mecanismul din spatele acestei protectii pe care am remarcat-o, dar suntem convinsi ca am facut o descoperire importanta", a declarat unul dintre autorii lucrarii, Nicole Bernard, de la Institutul de cercetari din cadrul centrului de sanatate al Universitatii McGill din Montreal.

In acelasi timp, un alt studiu realizat de cercetatorii americani si publicat recent in revista Cell Host & Microbe, arata ca a fost izolata o gena care exista exclusiv la persoanele de culoaresi protejeaza organismul impotriva malariei, dar care poate creste cu pana la 40% riscul de infectie cu HIV in randul acestei populatii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#gene, #hiv, #sida, #proteine, #infectare , #sanatate