Au fost identificate inca doua tipuri de virusuri in sistemele de climatizare

Joi, 07 August 2008, ora 09:42
2214 citiri
Au fost identificate inca doua tipuri de virusuri in sistemele de climatizare

Cercetatorii francezi au descoperit doua virusuri noi, unul gigant, celalalt de tip parazitar, ascunse in amibe provenind din circuitele de racire pe baza de apa ale sistemelor de climatizare.

Mamavirus, asa cum a fost botezat de cercetatori, este al doilea virus gigant descoperit pana in prezent, care il depaseste ca dimensiuni pe Mimivirus, detectat pentru prima data in anul 2003, de oamenii de stiinta de la Centrul National de Cercetare (CNRS) din Marsilia, relateaza AFP.

"Mimivirus, agent potential al pneumoniei, este putin mai mic decat Mamavirus, dar apartine aceleiasi familii", a declarat profesorul Bernard La Scola, coautor alaturi de Didier Raoult, al articolului pe aceasta tema publicat in revista britanica Nature.

Aceste virusuri gigantici ating dimensiunile bacteriilor, fiind vizibile cu un microscop obisnuit. De altfel Mimivirus, care are diametrul de o jumatate de micron, a fost confundat mult timp cu o bacterie pe care o imita. Cele doua virusuri gigante erau ascunse in microorganismele din apa din turnurile de racire ale unor instalatii de climatizare. Mamavirus provine din Bradford (Marea Britanie), iar Mimivirus din Paris.

Celalalt virus descoperit recent in sistemele de climatizare, botezat Sputnik, este ascuns in interiorul Mamavirus, fiind identificat cu un microscop electronic foarte puternic. "Reprezinta o noua familie de virusuri, pentru ca este primul exemplu de virus care infecteaza un alt virus, afectandu-i sistemul" de reproducere, a explicat La Scola.

Sputnik, virus cu 21 de gene, isi infecteaza gazda gigantica, ceea ce a relansat o dezbatere mai veche in legatura cu caracterizarea virusurilor - daca acestea sunt organisme vii sau nu. Omul de stiinta Jean-Michel Claverie considera ca "nu exista nicio indoiala, acest virus gigant este un organism viu, pentru ca se poate imbolnavi".

Claverie, expert in analizarea materialului genetic din oceane, afirma in revista Genome Biology din luna iulie ca in plancton exista numeroase secvente genetice ale unor virusuri apropiate de Mimivirus. Astfel, virusurile gigante, dar si virusurile satelit, ca Sputnik, ar putea juca un rol major in ciclurile trofice din oceane.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#virusuri, #sistem, #climatizare, #Sputnik, #Mamavirus, #Mimivirus, #Marsilia , #sanatate