Becurile polueaza si pot provoca insomnii si cancer

Luni, 29 Septembrie 2008, ora 09:23
4693 citiri
Becurile polueaza si pot provoca insomnii si cancer

Poluarea luminoasa din marile orase afecteaza organismul uman, ecosistemele si observatiile astronomice.

Lumina artificiala a fost considerata dintotdeauna un semn al civilizatiei si bunastarii, dar putini stiu pretul pe care trebuie sa-l platim pentru a avea parte de ea.

"Inofensivele" becuri care ne vegheaza noptile provoaca boli nervoase, insomnii sau cancer de san. Ciclul intrerupt al succesiunii zi-noapte da peste cap comportamentul pasarilor migratoare, iar vegetatia urbana iluminata fara intrerupere se ofileste in ritm accelerat. La toate astea se adauga o incredibila risipa de energie, de la 30% pana la 50% din lumina, informeaza Evenimentul Zilei.

Astronomii se plang de zeci de ani de "efectul de cupola luminoasa", format deasupra oraselor, care orbeste telescoapele observatoarelor si estompeaza stralucirea stelelor. In Italia, Franta, Spania, Marea Britanie sau Canada, legile protejeaza activitatea observatoarelor astronomice, interzicand sursele de lumina puternica din jurul lor.

Locuitorii marilor orase, cel mai afectati

Legislatia romaneasca privind iluminatul public nu reglementeaza montarea becurilor, avand mai mult un caracter administrativ. In opinia specialistilor, cele mai nepotrivite pentru iluminatul stradal sunt felinarele stil glob care, desi estetice, pierd 50%-70% din lumina. Noile becuri economice instalate de Primaria Capitalei sunt montate inclinat, risipind energie.

Asaltati din toate partile de lumina, bucurestenii sunt cei mai afectati de poluarea luminoasa. Dar problema se face simtita deja si in alte mari orase, precum Constanta, Cluj sau Brasov.

Migrene, cancer si insomnii

Lumina excesiva poate duce la insomnii cronice, scaderea acuitatii vizuale, hipertensiune, migrene si chiar cancer. Cercetatorul american Richard Stevens a fost primul care a descoperit, la sfarsitul anilor '80, legatura intre poluarea luminoasa si incidenta cancerului la san.

Alti savanti au demonstrat ca expunerea la lumina artificiala in timpul noptii scade productia de melatonina, un hormon secretat noaptea, care regleaza ciclul somn - stare de veghe. Secretia scazuta de melatonina a fost legata ulterior de rata ridicata a cancerului la san in randul femeilor. Preventiv, specialistii recomanda noua ore de somn intr-o camera complet cufundata in intuneric. Lumina artificiala provoaca probleme si animalelor ai pasarilor, afectandu-le bioritmul si perioadele de imperechere.

Pierderi de 1,5 miliarde de dolari

Potrivit specialistilor, numai in SUA, iluminarea excesiva e responsabila de irosirea a doua milioane de barili de petrol/zi. Studiile americane arata ca intre 30% si 60% din energia consumata la iluminarea resedintelor, cladirilor comerciale si a celor industriale e complet inutila. La nivel mondial, risipa de electricitate e estimata la un cost anual de 1,5 miliarde de dolari, suma echivaland cu eliminarea a 12 milioane de tone de dioxid de carbon in atmosfera.

Peisaj apocaliptic în Grecia după sosirea valului de praf saharian. ”Este unul dintre cele mai grave episoade” VIDEO
Peisaj apocaliptic în Grecia după sosirea valului de praf saharian. ”Este unul dintre cele mai grave episoade” VIDEO
Valul de praf saharian care a acoperit Atena și alte orașe grecești a creat un decor apocaliptic. Ceața galben-portocalie a sufocat mai multe regiuni din Elada. Meteorologii susțin că acest...
Beneficiile extraordinare ale uleiului de cocos. Tu îl consumi?
Beneficiile extraordinare ale uleiului de cocos. Tu îl consumi?
Extractul de nucă de cocos se utilizează sub formă de ulei ca un substitut al grăsimii animale în bucătăria vegetariană, în tratamentele de înfrumusețare, în cremele hidratante sau în...
#BEC, #felinare, #iluminat public, #pericole, #sanatate, #cer, #intuneric, #poluare, #pierderi , #sanatate