Beethoven si Chopin ajuta depresivii

Miercuri, 19 Noiembrie 2008, ora 10:40
2016 citiri
Beethoven si Chopin ajuta depresivii

La Spitalul de psihiatrie Titan "Dr. Constantin Gorgos", foarte multi bolnavi cu tulburari schizoafective beneficiaza de meloterapie.

"In mare parte, cei cu care lucrez eu sufera de schizofrenie. Ceilalti sunt cu alte boli psihice, depresii, tulburari de comportament", spune Viorel Radacina, meloterapeut in cadrul spitalului, scrie Gandul.

Bolnavii vin la cabinetul lui cu trimitere de la medicul psihiatru si pot participa gratuit la auditii, pentru ca acest tip de terapie este inclus in pachetul de tratament al spitalului.

"Prima data cand cineva vine in sala de auditie, obiectivul este sa aiba loc o sedinta individuala. Atunci se stabileste profilul pacientului, in care se specifica nivelul de perceptie al muzicii, nivelul cultural, dispozitia de a asculta o astfel de muzica.

La urmatoarea auditie, bolnavul se incadreaza intr-un grup de pacienti si piesele sunt alese in functie de stare lor din acea zi. Nu e nimic stabilit, ca la carte, melodiile se aleg in functie de dispozitia lor", precizeaza meloterapeutul.

O sedinta dureaza o ora si grupurile formate din 4-9 pacientii trebuie sa vina la sala de doua ori pe saptamana, nu zilnic, deoarece multe persoane care vin aici pentru prima data nu au ascultat vreodata muzica clasica si nu trebuie "sufocati".

"Astfel, un alt obiectiv care este atins aici consta intr-o minima culturalizare muzicala", subliniaza Viorel Radacina.

Meloterapeutul le pune sa asculte numai muzica clasica. A auzit si de terapia cu sunete din natura, dar o prefera pe prima.

Pacientii cu boli psihice care vin aici asculta Beethoven, Chopin, Vivaldi, Debussy, Dvorak. De multe ori, bolnavii se relazeaxa printr-o muzica la fel de accelerata si de miscata ca ritmul lor interior.

"Atunci cand ritmul nostru interior se apropie de cel al muzicii, se creeaza acea legatura de evadare si acel schimb de energie. Poate de aceea, cand ies pe usa asta oamenii sunt altfel, ies mai luminati, mai zambitori", spune meloterapeutul.

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#Meloterapie, #depresivi, #Spitalul Titan , #sanatate