Busuiocul - planta sfanta, magica si vindecatoare

Sambata, 23 Aprilie 2011, ora 09:57
37080 citiri
Busuiocul - planta sfanta, magica si vindecatoare

Busuiocul, Ocimum basilicum, a fost cunoscut la indieni inca din urma cu trei milenii si s-a raspandit rapid in lumea larga datorita mirosului deosebit si gustului caracteristic, placut.

La indieni, busuiocul era cunoscut ca fiind planta lui Krishna si Vishnu. La romani si, mai tarziu, la italieni, busuiocul era considerat iarba dragostei si a fertilitatii, inflorirea lui fiind celebrate prin serbari si adevarate ritualuri.

La greci si in toata lumea ortodoxa, busuiocul e considerat, in primul rand, planta sacra. Agheazma se face cu busuioc si se imprastie cu un manunchi de busuioc pentru alungarea raului si sfintirea locurilor. Busuiocul se pune, de asemenea, la icoane ca sa atraga protectia divina asupra casei si locuitorilor ei. In acelasi scop, romanii il tin, de regula, in ghiveci, la fereastra.

La noi, la romani, exista traditia ca busuiocul sa se cultive in ziua de Sfantul Gheorghe, inainte de rasaritul soarelui. Semintele de busuioc se pun in pamant, in vase mici, la Dragobete, pe 24 februarie. Vasele se tin in casa, la lumina si, in ziua de Sfantul Gheorghe, se planteaza afara, in gradina.

Recoltarea busuiocului incepe la sfarsitul lui iunie, cand apar deja primele flori. Se culeg numai varfurile inflorite, nu si partea lemnoasa. Recoltarea dureaza pana toamna, tarziu, cand cade bruma. Pe masura ce varfurile inflorite se taie pentru uscare, planta da si mai multi lujeri care, la randul lor, vor inflori.

Proprietatile medicinale ale busuiocului au fost cunoscute inca din antichitate. In scop terapeutic, de la busuioc se foloseste partea aeriana care se usuca in straturi subtiri, in locuri bine aerisite.

Se spune ca busuiocul este un leac bun "pentru cei mahniti si pentru cei cu inima grea" deoarece este un calmant excelent si un bun tonifiant si reconfortant al nervilor.

Preparatele din busuioc, precum infuzia, decoctul, siropul, pulberea, uleiul au actiune antibiotica, carminativa, antiseptica. Busuiocul este si un antiinflamator gastric, intestinal si renal. Este, de asemenea, antifungic si febrifug.

Busuiocul trateaza foarte multe afectiuni cum ar fi colicile intestinale, balonarile, voma, gripa, raceala, bronsita acuta si cronica, durerile de cap, sinuzita, ulcerul gastric, infectiile urinare, anorexia, diareea sau colita de fermentatie.

In bucataria mediteraneana, busuiocul este folosit ca planta aromatica, fiind unul din ingredientele de baza ale celebrului sos pesto. Frunzele de busuioc se folosesc si la prepararea altor sosuri pentru condimentarea pastelor. Chinezii si tailandezii folosesc busuiocul la condimentarea multor feluri de mancare dar si la prepararea gemurilor de zmeura, capsuni si prune.

Sa avem sanatate!

Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţie de senator vor da filmări intime"
Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţie de senator vor da filmări intime"
Senatoarea Diana Șoșoacă susține că a primit amenințări și este hărțuită, cu scopul de a-și prezenta demisia. Ea pretinde chiar că e șantajată cu filmări compromițătoare cu ea,...
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie va dezbate marţi contestaţia depusă de Alianţa Dreapta Unită la decizia Biroului Electoral Central de respingere a protocolului său de constituire....
#busuiocul alunga durerea si duhurile rele, #busuioc planta binecuvantata, #busuiocul vindeca boli, #busuioc calmant, #busuioc vindeca racelile , #sanatate