Caderea parului: cauze si tratamente

Duminica, 02 Martie 2008, ora 20:32
54407 citiri
Caderea parului: cauze si tratamente

Caderea parului (alopecia) reprezinta o problema de sanatate extrem de spinoasa si, in acelasi timp, delicata. Stresul, curele de slabire drastice, dar si predispozitia genetica ne pot lasa fara par. Medicii spun ca este normal sa pierdem zilnic intre 70 si 150 de fire de par, deoarece acesta se regenereaza. Exista insa si situatii in care parul ne cade din abundenta, semn ca avem o problema de sanatate.

Estimarile la nivel mondial arata ca doi barbati din trei si o femeie in opt se confrunta cu o pierdere excesiva a parului. Doar in SUA, 40 milioane de barbati si 20 milioane de femei au aceasta "suferinta".

Potrivit medicilor, cauzele caderii parului sunt diverse: alimentatia dezechilibrata, din care lipsesc vitaminele si mineralele, tulburarile de digestie, afectiunile tiroidiene, socurile psihice, consumul excesiv de alcool, intoxicatiile cu medicamente, lipsa aerului (atunci cand suntem nevoiti sa purtam, timp indelungat, sepci, baticuri sau caciuli). Mai exista insa si alte cauze care favorizeaza caderea parului, cum ar fi unele boli de piele (psoriazis), tratamentele impotriva cancerului (chimioterapia) sau factorii ereditari.

Din punct de vedere genetic insa, cercetatorii au descoperit ca responsabile de caderea parului sunt sunt doua gene diferite. Aceasta descoperire ajuta la dezvoltarea unor tratamente noi impotriva caderii parului.

Teama de a cheli este o sursa de stres pentru milioane de oameni din lumea intreaga. Mai mult, oamenii sunt dispusi sa cheltuiasca oricat pentru a-si redobandi podoaba capilara si se supun unor tratamente foarte dureroase (implantul de par).

Cercetatorii de la Universitatea din Bonn au identificat gena P2RY5, care cauzeaza pierderea parului provocand o afectiune rara numita hipotricoza. Aceasta gena a fost descoperita dupa sase ani de cercetari. Cercetatorii au descoperit ca gena declanseaza pierderea parului, mai ales la oamenii din tarile arabe.

Gena afecteaza atat barbatii, cat si femeile care incep sa-si piarda parul, inca din copilarie. Desi aceasta gena cauzeaza o boala rara, studiul ei este foarte important pentru tratarea caderii parului in general. in paralel, cercetatorii au mai descoperit o mutatie genetica responsabila de caderea parului.

Aceasta mutatie este mult mai comuna si produce chelirea obisnuita. Scalpul uman are aproximativ 100.000 de radacini de fire de par. Se crede ca odata ce radacina nu mai functioneaza, nu mai exista cale de intoarcere pentru regenerarea firului de par.

Atunci cand caderea parului se datoreaza unor factori asupra carora nu avem control, nu prea putem interveni. In schimb, putem pastra sanatatea si culoarea naturala a parului daca il ingrijim "ca la carte". Pielea capului, care reprezinta un strat nutritiv pentru par, trebuie sa fie tinuta la distanta de sebum (grasime revarsata din foliculii pilosebaceici, vinovata de caderea parului) sau matreata.

Specialistii spun ca tocmai de prezenta sau absenta acestei "grasimi" trebuie sa tinem cont atunci cand ne spalam parul.

Astfel, parul uscat se spala o data la doua saptamani, cu samponuri pe baza de galbenusuri de ou si extracte de plante. Nu se recomanda spalatul cu sapun, deoarece acesta usuca excesiv parul. Pentru hranirea firelor de par, inainte de spalare se recomanda o impachetare cu ulei (de ricin sau de masline). Parul se spala dupa trei ore si se clateste circa 10 minute. In apa de clatit se poate adauga o lingurita de otet sau zeama unei jumatati de lamaie.

Parul gras se spala o data pe saptamana. Obiceiul de a ne spala pe cap la doua-trei zile este nesanatos, deoarece acesta stimuleaza secretia glandelor sebacee. Se recomanda un sampon sau sapun destinat acestui tip de par. Daca spalarea se face cu sapun, acesta nu se va freca direct de par. Se va face o spuma, cu care se va freca pielea capului. In apa de clatit se va adauga otet, pentru a neutraliza urmele de sapun.

Sfaturi care previn pierderea parului

Mancati fructe, legume si carne rosie, bogate in vitamine, minerale si fier.

Evitati folosirea excesiva a uscatorului, deoarece caldura distruge parul.

Parul gras trebuie periat mai putin, iar persoanele cu parul scurt pot renunta la pieptene, in favoarea periei. Nu se recomanda periatul in timp ce parul este ud, deoarece acesta este mai fragil si se poate rupe mai usor.

Masati-va pielea capului in fiecare seara, pentru a conferi vitalitate firelor de par. Masajul se va executa cu buricele degetelor si cu palmele, circa 10 minute, pana veti simti o senzatie de caldura.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#cadere par, #cauze, #tratament , #sanatate