Cafeaua consumata moderat are efecte benefice asupra sanatatii

Luni, 09 Aprilie 2012, ora 10:39
7522 citiri
Cafeaua consumata moderat are efecte benefice asupra sanatatii

Aburinda, puternic aromata, intunecata ca noaptea ce tocmai s-a sfarsit, dulce sau mai putin dulce, dupa preferinte, si gustul ei inconfundabil si atat de bine cunoscut dimineata, cafeaua ne trezeste incet, cu fiecare inghititura, pentru o noua zi de activitate.

Cafeaua de dimineata - e ca si cum, zi de zi, am indeplini un ritual. Unii cercetatori vorbesc elogios despre cafea si beneficiile ei. Altii insa, o acuza de multe rele. Gusturile difera.

In ceea ce priveste consumul de cafea, parerile sunt inca impartite. Un consum moderat de cafea nu face rau nimanui, ba are efecte benefice asupra organismului, dar in exces, acasa, la birou, cu prietenii, si inca doua, trei dupa amiaza de sete, de plictiseala ori ca sa tii companie cine stie cui, face rau, asa cum fac rau si alimentele, bauturile alcoolice fara masura, privitul la televizor, fara masura, fara limita de timp.

Doua cesti de cafea pe zi sunt suficiente pentru mentinerea tonusului. Cei care beau mai multe cesti de cafea intr-o zi, la un moment dat devin nervosi fara motiv, le tremura mainile si au pulsul accelerat, transpira abundent si nu au rezultate la locul de munca ori la invatat. Asa poate deveni cafeaua, din prieten, dusman.

In fiecare dimineata, cafeaua da pofta de viata, trezeste mintea si imbunatateste memoria. Cafeaua da putere, atat pentru munca intelectuala cat si pentru cea fizica. Dupa o ceasca de cafea bauta cu toate tabieturile, oricine isi poate incepe activitatea binedispus, cu puteri noi si parca mai optimist, oricat de posomorata ar fi ziua si viata.

Studiile recente arata ca doua cesti de cafea pe zi reduc, cu 25%, riscul aparitiei cancerului de colon. Femeile care consuma zi de zi cafea, doua, trei cesti, sunt protejate impotriva aparitiei cancerului la san, iar barbatii sunt protejati impotriva unor forme grave de cancer la prostata.

Din prieten drag, de fiecare zi, cafeaua poate deveni dusman neinduplecat atunci cand e consumata in exces, adica o cantitate mai mare decat poate tolera organismul unui om. Sunt persoane care, pana la pranz, beau deja trei-patru cesti de cafea si vor sa aiba mintea limpede. Bauta asa, una dupa alta, cafeaua isi pierde efectul inviorator si inceteaza sa mai fie un stimulent.

Cafeina, bine reprezentata in cafea si care dimineata dezmorteste creierul si energizeaza organismul si despre care se spune ca face rau cand se abuzeaza de cafea, poate provoca palpitatii, transpiratii, dureri de cap, stari de agitatie si nervozitate, ameteli, insomnie, stare de oboseala, tensiune arteriala, anxietate si depresie.

Daca ar fi sa ne luam dupa cercetatorii care au descoperit in cafea numai efecte negative care o fac si mai neagra decat este in realitate, ar insemna sa fim o tara de oameni bolnavi in conditiile in care statisticile spun ca 9 romani din 10 beau cafea zilnic.

Consumata in doze mici, rezonabile, cafeaua poate fi un energizant de fiecare zi, pentru persoanele care-i cunosc beneficiile si stiu ca orice exces, nu numai de cafea, este nesanatos.

Cum sa prepare cea mai buna cafea: pune ibricul cu apa si zahar la fiert. Cand apa incepe sa clocoteasca, ia ibricul de pe flacara si adauga cafeaua, dupa preferinte, mai tare sau mai slaba. Amesteca bine cu lingurita pana la omogenizare, acopera ibricul pentru cateva minute si apoi serveste cafeaua. Daca plantele cu care faci ceai nu le fierbi, de ce ai fierbe cafeaua?

Sa avem sanatate!

Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, în luna aprilie,...
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
#cafea excese, #cafea beneficii, #cafea inlocuitori , #sanatate