Caldura te toropeste? Ia masuri

Vineri, 28 Mai 2010, ora 11:24
10094 citiri
Caldura te toropeste? Ia masuri
Foto: hubpages.com

Caldura poate fi cel mai de temut dusman, pentru ca expunerile masive, la temperaturi foarte ridicate, pot avea efecte foarte grave, fatale uneori pe fondul unui organism slabit. Trebuie sa stii ca avertizarile medicilor de a sta in casa pe canicula nu sunt simple clisee ci recomandari care previn posibilele efecte devastatoare ale caldurii.

Corpul uman percepe caldura in functie de temperatura si umiditate, adica a indicelui de confort termic. Cu cat umiditatea atmosferica este mai mare cu atat mai mare este perceputa temperatura de catre corpul uman. Astfel, peste un anumit nivel al acestui indice, epuizarea brusca, lesinul si deshidratarea sunt iminente, informeaza hubpages.com.

Atunci cand organismul este toropit de caldura riscul unui infarct este foarte mare. Organismul absoarbe mai multa caldura decat poate elimina si atunci se produc blocaje. Prin transpiratie se elimina de fapt acest exces de caldura, dar atunci cand umiditatea este ridicata, evaporarea nu este posibila.

In tot acest timp, daca intervine vreun efort fizic, indiferent daca este vorba de mersul pe jos, pe bicicleta, practicarea unui sport, corpul se deshidrateaza, iar formarea transpiratiei in aceste conditii este imposibila. Devine astfel imposibil pentru organism sa isi gaseasca echilibrul si sa se racoreasca.

Apare mai intai epuizarea fizica, prin inrosirea pielii, transpiratia abundenta a ei. Atunci cand intervine deshidratarea, culoarea fetei este palida, apar ametelile, tensiunea arteriala scade si pot fi si senzatii de voma, stari de iritare si confuzie.

Cel mai bun remediu pentru toate efectele nocive ale caldurii asupra organismului este apa. Hidratarea este esentiala in lunile de vara. Nu uita de cei doi litri de apa pe zi, iar cand pleci la drum, ia cu tine sticla cu apa pentru a te hidrata, mai ales daca stai in soare si caldura.

Epuizarea fizica de la caldura este urgenta medicala. Atunci cand simti ca muschii sunt relaxati, foarte moi, ai ameteli sau stari de greata, mai bine suni la numarul unic de urgenta si, cel mai important, te asezi intr-un loc umbros. Daca poti, spala-te pe fata sau arunca cu apa peste tine, pentru a te putea revigora.

Daca nu vrei sa ai probleme in aceasta vara cu temperaturile ridicate protejeaza-te si fereste-te de caldura. Daca nu este necesar, nu iesi din casa daca temperaturile sunt mari, iar indicele de confort termic a depasit pragul de 90 de procente.

Daca totusi esti nevoit sa iesi ia sticla de apa la tine, palaria sau umbrela care te protejeaza si incearca pe cat posibil sa mergi pe la umbra. Atunci cand te simti slabit, ai buzele uscate si muschii sunt relaxati, intra undeva unde exsta aer conditionat pentru a te revigora.

Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Războiul hibrid dus de Rusia afectează și politicienii români. Mai multe grupuri de hackeri sprijiniți de Rusia, China și Iran au avut ca țintă în ultimii ani politicieni și oficiali...
Horia Constantinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, renunță la funcție
Horia Constantinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, renunță la funcție
Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, Horia Constantinescu, renunţă la funcţie după ce a devenit candidatul PSD la Primăria Constanţa. El precizează că...
#fereste de caldura, #caldura influente nocive, #caldura efecte sanatate , #sanatate