Cancerul poate fi prevenit

Joi, 10 Aprilie 2008, ora 07:53
5298 citiri
Cancerul poate fi prevenit

In Romania, cancerul este a doua cauza majora de deces, dupa bolile cardiovasculare, informeaza Gandul.

Doctorul Florian Alexandru Nicula, chirurg oncolog considera ca "populatia ar trebui sa stie ca aparitia cancerului poate fi prevenita primar, printr-un mod de viata sanatos, si secundar, prin consultatii periodice, efectuate in plina sanatate".

Specialistii estimeaza ca in urmatoarele doua decenii va creste incidenta cancerului cu 30 de procente, cauzele principale fiind imbatranirea piramidei populationale si controlul tot mai bun al bolilor cardiovasculare.

La nivel national exista un Plan de Control al Cancerului elaborat dupa indrumarile OMS prin Comisia de Oncologie, in colaborare cu Federatia Bolnavilor de Cancer.

Doctorul Nicula spune ca boala nu se transmite genetic si in nici un caz prin contact. Exista doar agregari si predispozitii cu transmitere genetica, care maresc posibilitatea aparitiei unui cancer la o persoana cu antecedente familiale personale, ce pot fi depistate prin screening genetic.

"Testele genetice in viata intrauterina au in principal rolul de a depista malformatiile incompatibile cu viata sau cele cu mare risc vital. Ele pot depista si predispozitii genetice pentru cancere, dar aceasta nu constituie in nici un caz obiectul unor intentii de intrerupere de sarcina. Deci nu are rost efectuarea acestor teste pentru acest scop", a mai adaugat el.

Exista metode de prevenire a aparitie cancerului cum ar fi evitarea fumatului si a consumului de alcool, adoptarea unei alimentatii sanatoase, practicarea sportului, evitarea radiatiilor solare UV, comportamentul sexual adecvat protejat, autoexaminarea periodica a tegumentelor si prezentarea imediata la medic in cazul unui nerv iritat, autoexaminarea cavitatii bucale ce poate depista o leucoplazie inainte de transformarea in cancer ORL, autopalparea postciclu a sanilor, vaccinuri antihepatice si anti HPV .

Dintre consultatiile periodice, dr Florian Nicula recomanda un test Babes Papanicolau anual, incepand cu debutul vietii sexuale, mamografii bianuale la femeile de peste 40 de ani sau examen clinic cu sau fara ecografii la femeile mai tinere, colonoscopii la persoanele de peste 50 de ani, examenele ORL preventive la marii fumatori, testari PSA la barbatii in varsta, cu risc prostatic.

Îngrijorare la nivel mondial: A crescut brusc numărul cazurilor de cancer la tineri
Îngrijorare la nivel mondial: A crescut brusc numărul cazurilor de cancer la tineri
Numărul cazurilor de cancer în rândul tinerilor au crescut brusc, manifestând tendinţe îngrijorătoare la nivel mondial. Specialişti în domeniul medical spun că există măsuri de...
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
#cancer, #prevenire, #analize , #sanatate