Cand "a trai sanatos" devine o obsesie - unde tragem linia?

Vineri, 16 Noiembrie 2012, ora 18:09
5621 citiri
Cand "a trai sanatos" devine o obsesie - unde tragem linia?

A nu mai fuma, a manca bio, a face miscare si, in general, a duce un stil de viata sanatos este benefic atat pentru noi, cat si pentru mediu. Insa important este sa nu facem din asta o obsesie.

"A trai sanatos" - iata un mesaj devenit un fel de formula magica, o parola, cum era "Sesam" in povestea lui Ali Baba. Aceasta sintagma, odata respectata, promite deschiderea portilor catre o existenta in care suntem mereu in plina forma, departe de stres, de boli, de imbatranire, potrivit Psychologies.

Nu exista o zi in care sa nu auzim de alimente "care fac bine", de gesturi care "protejeaza sanatatea", de obiceiuri care "ne fac sa castigam cativa ani in plus". Industria si mediul publicitar s-au adaptat rapid, profitand de angoasele noastre, de frica de boli si de imbatranire, propunandu-ne in fiecare zi produse "bio", "echilibrate", "verzi", "bune", "sanatoase".

"Simplu, sanatos si bun" - aceste trei cuvinte au devenit emblematice pentru bucataria ultimilor ani, ducand la vanzarea in tiraj foarte mare a cartilor de bucate ce au pe coperta acesti termeni. Cele mai cautate restaurante sunt cele care afiseaza mesaje asemanatoare la loc de cinste, de la intrare pana la cartea de meniuri.

Abundenta de informatii contradictorii

De ce suntem astazi mai sensibili la mesajele despre sanatate decat in trecut? Pentru ca niciodata nu am fost mai invadati ca astazi cu informatii ale specialistilor care ne asigura ca modul nostru de viata are un rol important in prevenirea bolilor si chiar in intarzierea imbatranirii.

Acum 50 de ani, oamenii se preocupau prea putin, din lipsa informatiilor, de efectele - bune sau rele - ale comportamentului lor. De atunci, insa, lucrurile s-au schimbat. Astazi, multi cercetatori afirma cu siguranta ca "stilul de viata poate ameliora mostenirea genetica si ne poate ajuta sa ne mentinem sanatatea". Acesta este motivul pentru care toate activitatile noastre - a manca, a bea, a dormi, a respira, a face dragoste - sunt intoarse pe toate fetele, sunt studiate la microscop.

Medicii, psihologii, nutritionistii si restul specialistilor isi dau toti cu parerea. Peste toate, troneaza, insa, contradictiile. Suntem informati ca opt ore de somn sunt vitale pentru sanatate, apoi se descopera ca necesarul de somn variaza de la un individ la altul. Trebuie sa bem un litru si jumatate de apa pe zi? Parerile sunt si aici impartite. Este zaharul inamicul numarul unu sau nu este chiar atat de periculos? Si astfel de exemple ar putea continua la nesfarsit.

Obligatia de "a trai sanatos"

Ne simtim responsabili pentru actiunile noastre si consecintele lor. Pe un teren tot mai bombardat de informatii, contradictorii deseori, devenim nesiguri. Este in joc chiar sanatatea, o miza importanta, asa ca presiunea rezultata se explica. Iar presiunea duce la angoase.

"A trai sanatos" devine o obligatie. Alegerile noastre nu mai sunt ghidate de bun simt sau placere, ci de sintagma "bun pentru sanatate". O simpla plimbare este descrisa prin cuvinte precum oxigenarea creierului, tonifierea corpului, cea mai buna protectie impotriva diabetului, infarctului, anumitor tipuri de cancer, depresiei. Cu conditia insa sa fie efectuata in ritm sustinut, cel putin o jumatate de ora pe zi. Si iata cum un gest spontan devine o obligatie.

Cand "a trai sanatos" duce la tulburari de comportament

"A trai sanatos dupa dogme bazate pe criterii externe nu functioneaza", spune psihiatrul Gerard Apfeldorfer, atragand atentia ca, fiecare trebuie sa tina cont de nevoile sale particulare. Presiunea sfaturilor sanatoase, mai ales in domeniul alimentatiei, poate crea un sentiment puternic de vinovatie, atunci cand apar abateri - reale sau inchipuite, ceea ce conduce la tulburari de alimentatie.

Ortorexia (frica ca te poti imolnavi daca nu mananci sanatos), reprezinta la ora actuala o tulburare de alimentatie la fel de grava precum anorexia sau bulimia. "Am observat, din practica, ca a manca sanatos se poate transforma, dintr-o conduita de viata, intr-o obsesie puternica, ce afecteaza sanatatea mentala", explica psihiatrul.

Ca o curiozitate, Gerard Apfeldorfer explica faptul ca, sub presiunea regulilor "sacre" vehiculate in domeniul sanatatii, a aparut un curent al "delincventilor", cei care se simt fericiti daca isi aprind noaptea, pe furis, o tigara, sau daca mananca o prajitura sau beau cateva pahare de vin. Toate pe ascuns, insa, pentru a obtine o satisfactie din incalcarea regulilor.

"A trai sanatos" fara a-ti pierde capul

In aceste conditii, cum poti trai sanatos fara a-ti pierde capul? Facand apel la bunul nostru simt! In sintagma "a trai sanatos" primul cuvant este "a trai", iar noi trebuie sa tinem cont de acest lucru, spune Susan M. Love, medic american.

Obsesia legata de perfectiune ne poate izola din punct de vedere social. Putem renunta la o masa festiva in familie, pentru a evita "mancarurile nesanatoase", sau in locul unei plimbari cu prietenii putem alege ore istovitoare la sala. Ceea ce nu este tocmai bine, deoarece relatia cu ceilalti reprezinta un element important ale unei vieti echilibrate.

Un alt aspect este legat de interpretarea fara alarmism a informatiilor (de exemplu, factorul de risc nu este echivalent cu declansarea bolii) si de luarea in considerare si a riscurilor din spatele beneficiilor (exercitiul fizic, pe langa avantajele incontestabile, poate duce la entorse, tendinite, sau chiar infarct).

"A trai sanatos" reprezinta o provocare. Pentru a nu se transforma in obsesie, prin ratiune si bun simt, trebuie sa selectam informatiile si sa le adaptam la situatia noastra particulara.

Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Cristian Popescu Piedone a anunțat joi, 25 aprilie, că rămâne în cursa pentru Primăria Bucureștiului, în ciuda tuturor zvonurilor. "Haideţi să închidem odată... Retragere, mesaje,...
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Liderul Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a acuzat joi, 25 aprilie, Biroul Electoral Central că ar fi modificat „în mod ilegal” o hotărâre de guvern şi că instituţia ar fi...
#a trai sanatos obsesie, #viata sanatoasa obsesie, #stil viata sanatos, #tulburari alimentatie, #noua afectiune Ortorexia , #sanatate
Comentarii