Capsula endoscopica, pentru depistarea problemelor tubului digestiv

Miercuri, 15 Aprilie 2009, ora 10:40
5845 citiri
Capsula endoscopica, pentru depistarea problemelor tubului digestiv

Una dintre cele mai noi si mai eficiente metode de investigare a intregului tub digestiv este capsula endoscopica, aceasta realizand in 8 ore circa 50.000 de imagini din interiorul stomacului, de unde transmite "live".

Capsula, de unica folosinta, seamana cu o pastila de antibiotic si se inghite normal, scrie Gandul.

Aparatul are o lungime de aproximativ 20 de mm si un diametru de 5-6 mm si, in timp ce traverseaza tubul digestiv, transmite imagini din stomac.

El este compus dintr-un sistem de recoltare a datelor si un soft care "citeste" imaginea.

Mai exact, videocapsula este prevazuta cu leduri, o lentila care mareste imaginea de aproape doua ori, un procesor care transforma imaginea in unde de radiofrecventa, o antena care transmite undele si una-doua baterii care alimenteaza intregul sistem.

Capsula strabate tractul digestiv (esofag, intestin subtire, colon), transmitand, timp de aproximativ 7-10 ore, imagini foarte clare.

Capsula depisteaza tumori ale intestinului subtire

La sfarsitul explorarii medicale, cutia de inregistrare se conecteaza la un computer cu un soft special. Inregistrarea este astfel transferata intr-un calculator, al carui soft transforma undele de radiofrecventa in imagini. Medicul urmareste pe monitor intreaga inregistrare si vede ce leziuni interne are bolnavul.

Specialistii spun ca videocapsula endoscopica are cateva avantaje in comparatie cu metoda clasica de diagnostic, precizand, in primul rand, acuratetea ei. Capsula poate depista si cauzele hemoragiilor digestive la care nu s-au putut preciza sursa prin alta metoda de investigare si, in plus, poate depista tumori ale intestinului subtire.

"Daca, la inceput, videocapsula era folosita pentru diagnosticul afectiunilor intestinului subtire, acum acest sistem poate scana si esofagul, si colonul. Capsula este utila in screeningul afectiunilor esofagiene (varice esofagiene) si pentru diagnosticul unor boli de colon, cum este cancerul recto-colonic.

Aceasta este folosita cu succes si in diagnosticul hemoragiilor digestive obscure, care nu pot fi vazute prin endoscopii clasice, si in afectiuni ale intestinului subtire (boala Chron) ori pentru boli greu de diagnosticat, precum boala celiaca", spune prof. dr. Alexandru Oproiu, presedintele de onoare al Societatii Romane de Gastroenterologie si Hepatologie.

Metoda de diagnostic este noninvaziva si nu doare. Pastila se elimina pe cale naturala, de obicei, dupa 24 de ore sau cel mult cateva zile.

Costul unei investigatii cu capsula este de 600 de euro si nu este decontat de stat.

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#capsula endoscopica, #tulburari sistem digestiv , #sanatate
Comentarii
Poza Josef Mengele
Josef Mengele
rank 2
E o supernoutate ... de vreo 4 ani lansata pe piata si de vreo 3 in Romania