Carenta de magneziu accelereaza procesul de imbatranire

Marti, 08 Aprilie 2008, ora 13:50
7536 citiri
Carenta de magneziu accelereaza procesul de imbatranire

Carenta de magneziu accelereaza procesul de imbatranire a celulelor din corpul uman, fapt care ar explica o legatura intre lipsa pe termen lung a acestui micronutrient si riscul crescut de boli asociate cu inaintarea in varsta, informeaza AFP.

Magneziul joaca un rol esential in sute de reactii biochimice din organism. El contribuie la intretinerea functiilor musculare si nervoase, stabilizeaza ritmul cardiac si fortifiaza scheletul.

Peste 50% din populatia Globului sufera de un deficit de magneziu din cauza unei alimentatii dezechilibrate, fapt care contribuie la cresterea riscurilor de maladii cardiovasculare, hipertensiune, diabet, osteoporoza si anumite tipuri de cancer.

In cazul unei deficiente moderate de magneziu, celulele supravietuiesc, se multiplica normal, insa imbatranesc mai repede decat celulele care beneficiaza de o concentratie normala din acest oligoelement.

David Killilea, specialist in nutritie si metabolism, sustine ca efectele pe termen lung ale deficitului de magneziu asupra celulelor pot provoca aparitia unor boli cronice. In momentul in care observa markerii imbatranirii accelerate, celulele cu deficienta de magneziu se stabilesc pe modul "triaj", economisind resursele doar pentru procesele metabolice indispensabile, in detrimentul functionarii lor pe termen lung.

Detectarea, diagnosticarea si tratarea acestei carente sunt dificile, pentru ca oamenii pot suferi de un deficit moderat de magneziu o perioada lunga de timp, fara sa stie acest lucru.

Printre alimentele bogate in magneziu se numara legumele verzi, precum spanacul, leguminoasele, precum fasolea alba, cerealele integrale, bananele, ciocolata si nucile.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Câți români mănâncă în fiecare zi carne. Interesul pentru alimentaţia pe bază de plante, în creștere
Câți români mănâncă în fiecare zi carne. Interesul pentru alimentaţia pe bază de plante, în creștere
Aproape o treime dintre români (31%) consumă carne zilnic, în timp ce patru din zece persoane (39%) se orientează spre alternative pe bază de plante, arată un rezultatele unui studiu de...
Ai probleme cu tiroida? Evită aceste legume
Ai probleme cu tiroida? Evită aceste legume
Tiroida este glanda care se află la gât și are rolul de a produse hormonii T3 și T4 care ajută la buna funcționare a organismului. Iodul din alimentație este folosit de tiroidă pentru...
#carenta, #legume, #magneziu, #deficit , #sanatate