Cat de sanatoase sunt lactatele si de ce ai nevoie de ele?

Luni, 29 Iunie 2009, ora 23:50
13125 citiri
Cat de sanatoase sunt lactatele si de ce ai nevoie de ele?

Chiar are laptele vreo influenta asupra organismului tau? Chiar te ajuta iaurtul sa pierzi din greutate? Sa fie chiar bun chefirul pentru digestia ta?

Informatiile se bat adesea cap in cap si te poti trezi in situatia in care nu mai stii ce e, intr-adevar, bine pentru tine. AOL a centralizat binefacerile tuturor produselor care au la baza laptele, oferindu-ti o imagine completa asupra acestora si ajutandu-te sa alegi ce este mai bine pentru tine.

Laptele te ajuta sa iti pastrezi silueta

Este una dintre cele mai bune surse de calciu, necesar pentru oase puternice si dinti, jucand, de asemenea, un rol esential in scaderea in greutate, conform celor mai recente studii. In plus, laptele abunda in proteine, vitamina D si proteajeaza impotriva cancerului de colon.

Care ar fi, prin urmare, dezavantajele consumarii sale? Intoleranta la lactoza, in primul rand, apoi legatura intre consumul de lapte si aparitia cancerului de prostata (demonstrata de unele studii), dar si cea dintre lapte si cancer ovarian.

Pentru ca, in mod neasteptat, consumul exagerat de lactate este asociat cu aparitia unor boli, specialistii americani recomanda consumul unui pahar de lapte zilnic, pentru ca nevoia de calciu sa fie satisfacuta. In cazul copiilor, se recomanda 800 de mg pentru micutii de pana la 9 ani, si 1.300 mg lapte pentru copiii cu varste de 9 pana la 18 ani.

Branza, pentru o respiratie proaspata

Consumata sub diferite forme, in functie de cultura fiecarei tari, branza trebuie servita cu moderatie. Bogata in sodiu, branza nu este un aliment sarac in calorii. Dar combinatia dintre grasimi si proteine da senzatia de satietate si iti poate tine foamea in frau timp de cateva ore.

Feta este cea mai saraca in grasimi, asa ca alege-o daca esti la dieta. Sortimentele de branza elvetiana sunt extrem de bogate in proteine, asa ca ai grija cata branza pui pe masa.

Totusi, daca ai exagerat, afla ca branza este fosrte buna pentru dinti, datorita calciului continut. In plus, este in stare sa modifice pH-ul din gura, ceea ce opreste dezvoltarea bacteriilor.

Iaurtul creste imunitatea si lupta cu tumorile canceroase

Iaurtul ofera toate beneficiile pe care le aduce si laptele, plus alte cateva. Este mai usor de digerat decat laptele si contine bacterii bune pentru tractul intestinal. Unele studii au demonstrat ca are capacitatea de a creste imunitatea si a lupta cu tumorile canceroase.

Din pacate, majoritatea sortimentelor de pe rafturile supermarketurilor sunt indulcite, ceea ce face ca majoritatea caloriilor sa provina din zahar si nu din iaurtul propriu-zis.

Cumpara, deci, iaurt simplu, neindulcit. Este mult mai hranitor si il poti indulci tu singura acasa cu fructe, sirop sau nectar, orice crezi tu ca nu are zahar in exces. Sau nu-l indulci deloc si foloseste-l chiar si in loc de smantana, lapte sau maioneza in salate sau cand faci prajituri.

Chefirul, de departe cel mai rasarit din familia lactatelor

Chefirul, popular de multa vreme in Asia si Rusia, abia de curand a fost descoperit de alte popoare. Aceasta bautura ce are la baza laptele, bogata in enzime, contine chiar mai multe bacterii benefice decat iaurtul. Contine, de asemenea, amino-acidul triptofan, care are un efect de calmare asupra nervilor.

Conform studiilor citate de AOL, chefirul este cel mai sanatos dintre lactate. Din nou, de evitat, ca si in cazul iaurtului, este chefirul indulcit.

Cel mai sanatos este chefirul facut in casa, unde puteti alege exact cantitatea de grasime pe care o vreti, cat si laptele preferat.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Alegeri 2024. Începe depunerea candidaturilor pentru alegerile locale din 9 iunie
Alegeri 2024. Începe depunerea candidaturilor pentru alegerile locale din 9 iunie
Partidele politice, alianţele, organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale şi candidaţii independenţi vor putea, începând de marţi până pe 30 aprilie, ora 23.59,...
Cei mai influenți zece europarlamentari români. Cu cât sunt plătiți și care dintre ei candidează din nou FOTO
Cei mai influenți zece europarlamentari români. Cu cât sunt plătiți și care dintre ei candidează din nou FOTO
După alegerile europarlamentare din 9 iunie, România va avea în continuare treizeci și trei de reprezentanți în plenul Parlamentului European (PE), dar nu toți se remarcă prin activitatea...
#lactate sanatate, #lapte dieta, #iaurt silueta, #chefir sanatos, #branza respiratie pH, #iaurt imunitate , #sanatate