Ce faci in caz de arsuri, taieturi si alte accidente

Duminica, 08 Aprilie 2012, ora 09:59
82417 citiri
Ce faci in caz de arsuri, taieturi si alte accidente

Zgarieturile, arsurile si diverse alte rani minore sunt destul de des intalnite in viata oricarei persoane, dar oricat de mici ar fi, pot deveni extrem de dureroase si chiar primejdioase in cazul in care nu sunt ingrijite asa cum trebuie.

In loc sa stai sa te vaiti si sa speri sa nu se infecteze, iata ce poti face in asemenea situatii, conform Men's Health:

Daca te tai

Primul lucru pe care trebuie sa-l faci dupa ce te tai este sa cauti prin jur un servetel, un prosop sau orice altceva cat mai curat cu putinta, asta pentru a aplica presiune si a incetini viteza cu care se scurge sangele. Tine materialul acolo cat mai mult cu putinta, caci daca il iei prea devreme, s-ar putea ca sangele sa nu se fi inchegat inca si sa inceapa sa curga din nou.

Daca sangele este de un rosu aprins si izvoraste cu putere, este posibil sa fi fost atinsa o artera, ceea ce inseamna ca poti pierde destul de mult sange, caz in care chiar este nevoie de aplici presiune cu putere sau sa te legi cu ceva strans acolo unde organul ranit incepe sa se alimenteze cu sange.

Daca ti-a curs sange cat sa se umple cun recipient de jumatate de litru sau mai mult, este cazul sa ajungi la spital cat mai repede cu putinta, pentru a nu-ti pune in pericol viata.

Greseala: este gresit sa pui sapun pe o rana, asa ca atunci cand te tai du-te la chiuveta si lasa apa rece sa curga, dar nu folosi in niciun caz sapun. Daca, a doua zi, zona respectiva este foarte inrosita, calda si miroase urat sau observi scurgeri ciudate, este posibil sa te confrunti cu o infectie, caz in care este bine sa mergi la spital si sa te cureti cat se poate de bine.

Daca te arzi

Daca zona respectiva are un diametru mai mic de 7 centimetri, tine-o sub apa rece pret de 5 minute. Daca nu apar basici, semnul unei arsuri semnificative, ia un calmant precum ibuprofenul sau acetaminofenul si lasa zona expusa la aer. Nu folosi un antiseptic imediat, asteapta macar o ora pentru ca pielea sa se usuce.

Atunci cand senzatia de arsura se opreste, poti preveni infectia cu un unguent cu antibiotic.

Basicile arata ca te confrunti cu o arsura de gradul 2, aceasta fiind destul de serioase. Daca zona arsa este mare, nu pune apa rece pe ea, caci poti face hipotermie. Asteapta paramedicii, care iti vor curata bine rana.

Daca pielea arata cu o friptura abia scoasa din cuptor, inseamna ca ai o arsura de gradul 3.

Greseala: nu aplica gheata pe o arsura, oricat de mult ai vrea sa opresti acea senzatie suparatoare, caci vei incetini sau chiar distruge refacerea celulara.

Daca ai fost muscat

O usoara zgarietura nu are nevoie de atentia unui medic, dar atunci cand muscatura a penetrat serios pielea, trebuie sa-i acorzi toata grija necesara. Bacteriile au patruns deja adanc in piele si este posibil ca atunci cand te speli, ele sa nu fie indepartate in totalitate. Clateste rana cu apa rece, dar cea mai buna varianta este aceea sa ajungi la spital pentru ca un doctor sa iti irige bine muscatura cu solutie dezinfectanta.

In urmatoarele cateva zile este posibil sa ai nevoie si de antibiotice, mai ales daca nu cunosti conditia medicala a animalului care te-a ranit.

Greseala: sa ignori injectia antitetanos care se face de obicei in asemenea situatii.

Daca esti intepat de o albina

Intepatura unei albine produce un miros care poate sa le provoace si pe suratele ei sa te muste, asa ca acopera-ti fata si restul pielii expuse pana pleci din acel mediu si ajungi in casa, dupa care ia un calmant care sa-ti atenueze durerea.

Remediile naturale precum praful de copt sau noroiul doar racesc pielea, dar nu amelioreaza reactia organismului la intepatura.

Cu cat sta mai mult acul infipt in piele, cu atat veninul primit de corp este mai mult, asa ca incearca sa scoti acul strangand zona cu degetele si razuind apoi cu unghia. Poti chiar sa iti freci mana de un material mai abraziv, orice, numai sa scoti acul.

Daca ai fost intepat de mai mult de 20 de ori este posibil sa intri in stare de soc, urmand sa ai probleme de respiratie si alte reactii alergice, care in cazuri extreme se pot dovedi fatale.

Greseala: sa incerci sa scoti cu gura veninul din piele, caci aceasta actiune nu va face altceva decat sa introduca mai adanc acul.

Daca ti-ai rupt sau scrantit piciorul sau o mana

Fie ca este vorba de o entorsa sau o ruptura, aplica gheata pe zona cu pricina, alternand cate 10 minute. Daca ti se pare prea rece gheata, pune-o intr-un prosop, care va mai atenua senzatia.

Daca iti poti misca membrul fara un disconfort foarte mare si nu observi vreo diformitate, cel mai posibil este ca el sa nu fie rupt. Ia un calmant pentru a scapa de durere.

Incearca sa-l tii imobilizat pana ajungi la un medic sa te consulte. In cazul in care osul ti-a iesit prin piele, rezista nevoii de a lua un calmant, caci va fi nevoie de operatie si acestea ar putea interfera cu alte substante administrate de medici.

Greseala: sa pierzi timpul facandu-ti o atela. In loc sa stai sa mesteresti la asa ceva, suna la salvare si stai pur si simplu nemiscat.

Ciolacu anunță că întrerupe orice comunicare cu Piedone: "Îi urez succes"
Ciolacu anunță că întrerupe orice comunicare cu Piedone: "Îi urez succes"
Marcel Ciolacu a tăiat orice cale de comunicare cu Cristian Popescu Piedone. Președintele PSD a declarat joi, 25 aprilie, că nu va mai exista niciun dialog și nicio ofertă pentru Piedone....
Președintele PSD Sector 1 o vede pe Clotilde Armand la pușcărie: ”Și-a dat bani necuveniţi tocmai din bugetul unui proiect anticorupţie”
Președintele PSD Sector 1 o vede pe Clotilde Armand la pușcărie: ”Și-a dat bani necuveniţi tocmai din bugetul unui proiect anticorupţie”
Preşedintele PSD Sector 1, Petre Florin Manole, a transmis joi, 25 aprilie, că primărița Clotilde Armand are „un drum scurt și previzibil de când a fost prinsă cu mâna-n bugetul local”....
#taietura sfaturi, #arsura sfaturi practice, #picior rupt sfaturi, #muscatura albina, #primul ajutor sfaturi , #sanatate