Ce indicii iti pot da ochii despre starea de sanatate

Duminica, 03 Aprilie 2011, ora 08:00
24931 citiri
Ce indicii iti pot da ochii despre starea de sanatate

Unii oameni sunt neglijenti in ceea ce priveste sanatatea lor din mai multe cauze, printre acestea numarandu-se lipsa timpului si lipsa banilor. Insa, analizele medicale facute regulat ajuta la descoperirea din timp a unor afectiuni, ceea ce face adesea ca tratarea sa fie mai de scurta durata si mai putin costisitoare.

In plus, unele examinari pot duce la identificarea unor probleme care nu sunt legate de examinarea in sine. Spre exemplu, un oftalmolog poate descoperi si boli care nu au legatura directa cu ochii, cum ar fi diabetul.

Conform Caring.com, iata cateva dintre indiciile pe care le pot oferi ochii despre starea generala de sanatate, in functie de anumite simptome aparute la nivelul acestora. In toate cazurile, este bine sa se consulte un doctor.

1. Ochi rosii si mancarimi

Ochii pot fi iritati de multi factori, dar daca mancarimile sunt insotite de stranutat, tusit, congestia sinusurilor, si/sau secretii nazale, cel mai probabil este vorba de o alergie. Si, atunci cand sunt si ochii implicati, factorul declansator tine de obicei de calea aerului - polen, praf, par de animale.

In acelasi timp insa, o alergie la nivelul ochilor poate sa apara si din cauza cosmeticelor folosite sau chiar din cauza unor picaturi de ochi utilizate pentru a trata uscaciunea acestora.

2. Albul ochilor a devenit galbui

Aceasta problema, cunoscuta sub denumirea de icter, apare de regula la doua categorii de persoane: la nou-nascutii la care functionarea ficatului este imatura si la adultii care au probleme la ficat, vezica biliara sau canalele biliare, inclusiv hepatita si ciroza. De asemenea, intr-o astfel de situatie, si alte tesuturi ale corpului se ingalbenesc, insa cel mai usor de observat sunt ochii.

Totodata, pielea poate deveni galbuie si atunci cand o persoana consuma foarte mult betacaroten, gasit in morcovi dar, in acest caz, albul ochilor nu isi schimba deloc nuanta.

3. O umflatura sau o pata maro pe pleoapa

Chiar si persoanele care sunt atente la pielea lor si la modificarile aparute in timp pe aceasta pot sa omita pleoapele - un loc in care cancerul de piele se poate instala, cele mai multe tumori maligne de pleoapa fiind carcinoame bazocelulare.

Cand o astfel de tumoare apare ca o pata maro, riscul ca aceasta sa fie un melanom malign este mai mare. De asemenea, daca umflatura este in zona genelor, unele gene pot sa dispara.

4. Ochi care par sa iasa din orbite

Cea mai frecventa cauza a ochilor bulbucati este hipertiroidismul (o hiperactivitate a glandei tiroide). Un indiciu al faptului ca ochii sunt mai iesiti din orbite decat in mod normal este o parte de alb vizibila intre iris si pleoapa superioara (in mod normal nu trebuie sa se vada alb in acea zona).

Adesea, modificarea este observata in fotografii sau de catre persoane cu care tangentele sunt rare, deoarece schimbarile apar treptat, astfel ca o persoana care traieste aproape de cea in cauza s-ar putea sa nu remarce.

Unele persoane mostenesc insa aceasta tendinta a ochilor astfel ca, daca si alti membri ai familiei au aceasta problema, atunci s-ar putea sa nu fie vorba de hipertiroidism.

5. Vedere dubla, slaba sau lipsa vederii - aparute brusc

Acestea sunt, de regula, semne de avertizare ale unui accident vascular cerebral, alte indicii ale acestuia fiind: o amorteala sau o slabiciune brusc aparuta la nivelul bratelor, picioarelor, fetei - de obicei doar pe o parte a corpului, dificultati in a merge din cauza ametelii sau pierderea echilibrului, dificultati in vorbire si dureri puternice de cap. In acest caz, suna imediat la urgente.

6. Ochi uscati, care sunt sensibili la lumina

Sindromul Sjogren este o tulburare a sistemului imunitar, ce afecteaza glandele care au rolul de a umezi ochii si gura. Acest sindrom afecteaza de obicei femeile de peste 40 de ani care au afectiuni autoimune, cum ar fi artrita reumatoida sau lupus.

Intr-un astfel de caz sunt afectati nu numai ochii, ci si gura, de regula, aparand si dificultati in a mesteca si inghiti. De asemenea, persoana poate sa aiba uscaciune la nivelul vaginului, sinusuri uscate si piele uscata.

7. Vedere incetosata

Diabeticii au un risc crescut pentru mai multe probleme ale ochilor, inclusiv pentru glaucom si cataracta insa, cea mai comuna amenintare pentru vedere in cazul lor este retinopatia diabetica, adica diabetul afecteaza sistemul circulator de la nivelul ochilor. De obicei, aceasta apare mai des la persoanele diagnosticate cu diabet de mai mult timp.

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#ochi sanatate, #legatura ochi sanatate, #indicii ochi sanatate generala, #sanatate ochi , #sanatate
Comentarii
Poza DUTTY
DUTTY
rank 5
DAR OCHII LUI ZEUS CE INDICII POT DA ?!?!?!!