Ce risti in absenta Omega 3?

Sambata, 05 Iunie 2010, ora 12:11
4872 citiri
Ce risti in absenta Omega 3?

Nu degeaba i se spune acid gras esential. Omega 3 este practic un scut impotriva multor boli, de la cele cardiace, pana la artrita sau cele de piele ori mintale, iar lista poate continua.

Pentru ca organismul nu poate fabrica omega 3, trebuie sa o obtinem de undeva, iar calea cea mai simpla este alimentatia. Iar cea mai buna sursa de omega 3 o reprezinta pestele, in special somonul, tonul ansoa, herringul, macroul si sardinele, conform Parade.

Daca nu esti tocmai un fan al pestelui, atunci afla ca pe piata exista o sumedenie de suplimente. Pe etichetele lor vei vedea EPA si DHA, prescurtarile a doua dintre componentele omega 3. Si denumirea ALA e de bun augur, pentru ca organismul converteste aceasta substanta in EPA sau DHA. Aceasta se gaseste in mod natural in nuci, rapita, masline si soia.

Boli de inima

Nenumarate studii au aratat ca omega 3 joaca un rol important in micsorarea considerabila a riscului de mortalitate prematura, cum ar fi cel cauzat de un atac cardiac.

O cercetare a aratat chiar ca dintr-un grup de 1.000 de persoane cu boli de inima, cele care consumau mult peste aveau cu 29% mai putine crize cardiace decat restul. Tot in cazul lor, riscul de deces subit era cu 50% mai mic.

Un alt studiu publicat in European Heart Journal a aratat ca barbatii care mananca peste gras o data pe saptamana au cu 12% mai putine sanse de a face atac de cord.

In ceea ce priveste suplimentele de acizi grasi omega 3, o cercetare ampla, in cadrul careia au fost urmarite 11.000 de persoane, a aratat ca suplimentele micsoreaza cu 45% riscul de moarte subita si reduce cu 20% riscul de deces din orice cauza.

Colesterol mare

Studiile in ceea ce priveste omega 3 si reducerea colesterolului - cel mai comun motiv pentru care majoritatea iau suplimente - sunt oarecum controversate. Insa s-a aratat ca omega 3 are efect asupra nivelului de trigliceride, coborandu-l, acesta aflandu-se in stransa legatura, ca si colesterolul, cu bolile de inima.

Presiune arteriala

Cercetarile realizate pana acum au aratat ca omega 3 are efect moderat in ceea ce priveste tensiunea, rezultatele fiind si mai vizibile cand dozajul se mareste.

Artrita reumatoida

Din pacate nu au fost realizate cercetari foarte vaste legat de beneficiul acizilor grasi omega 3 in bolile autoimune, insa cele efectuate au avut rezultate promitatoare. Cei care au luat doze mari de omega 3 au simtit ca durerea li s-a diminuat, articulatiile lor fiind si mai putin umflate, iar rigiditatea caracteristica de dimineata nu a mai fost atat de prezenta.

De cat omega 3 ai nevoie?

Persoanele sanatoase ar trebui sa consume peste gras sau alimente precum nuci, masline, ulei de rapita sau soia macar de doua ori pe saptamana.

Cat despre capsule, acestea trebuie luate numai la recomandarea medicului, cantitatea recomandata putand varia intre un gram si 4 grame. Chiar si in cazul in care se iau suplimente, pestele nu trebuie sa lipseasca din alimentatie.

In cazul in care suplimentele sunt consistente, stomacul se poate resimti, poate aparea un exces de gaz sau balonare. Trebuie stiut insa ca daca exista tendita spre hemoragie, omega 3 o poate agrava.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#omega 3, #omega 3 sanatate, #omega 3 beneficii, #omega 3 surse, #suplimente omega 3 , #sanatate