Ce sa faci daca te-a muscat un paianjen

Luni, 10 August 2009, ora 08:50
182485 citiri
Ce sa faci daca te-a muscat un paianjen
Foto: nlm.nih.gov

Unele muscaturi de paianjen pot provoca doar roseata si supurarea locala a zonei afectate. Plaga se spala cu apa si sapun in abundenta, iar cuburile de gheata impiedica formarea umflaturilor si infectiilor.

Paianjenii periculosi insa sunt vaduva neagra si paianjenul pustnic maro. Ei cresc in locuri intunecoase, umede si murdare. Muscaturile lor nu sunt dureroase si pot fi adesea confundate, informeaza nlm.nih.gov.

In scurt timp insa apar umflaturile rosii si dureroase. Daca nu sunt tratate la timp, muscaturile vaduvei negre pot provoca febra, frisoane si severe dureri abdominale.

Paianjenul vaduva neagra este negru lucios si are pe burta un semn rosu in forma de clepsidra. Pustnicul maro poate fi recunoscut dupa semnul alb in forma de vioara de pe spate.

Muscatura lui este intensa abia dupa opt ore, atunci cand zona se inflameaza local si se inroseste. Fara un tratament corespunzator, persoanele muscate pot avea febra, o stare permanenta de apatie si ameteli.

Prim ajutor

Mai intai se spala zona afectata cu sapun si apa in abundenta, dupa care se acopera cu gheata. In cazul adultilor, se recomanda cate o aspirina la sase ore. Copiilor li se va administra insa paracetamol.

Deasupra zonei afectate se aplica un bandaj care se strange pentru a impiedica veninul paianjenului sa se raspandeasca in tot organismul. Bandajul insa nu trebuie sa fie foarte strans, pentru a permite circulatia normala a sangelui.

Acopera in permanenta zona afectata cu gheata sau haine reci, pana cand intepaturile si durerile dispar si poti ajunge la cea mai apropiata clinica.

Daca paianjenul te-a muscat de mana sau picior, pe toata perioada acordarii primului ajutor, vei pastra membrul ridicat.

Acordarea primului ajutor este esentiala daca ai fost muscat de paianjen. Veninul acestora se raspandeste cu rapiditate, iar simptomele asociate infectiilor (febra si ameteala) apar imediat.

Este foarte important ca, dupa primele masuri de izolare ale plagii sa consulti un medic pentru a-ti administra antibiotic si de a prescrie un tratament medicamentos adecvat.

Copiii de pana la sase ani si batranii de peste 60 de ani necesita spitalizare in cele mai multe cazuri.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, 19 aprilie, că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat foarte bun al alianţei PSD -...
#muscatura paianjen, #prin ajutor paianjen, #tratament muscatura paianjen , #sanatate