Ce-ti poate distruge zambetul?

Joi, 23 Septembrie 2010, ora 12:06
2846 citiri
Ce-ti poate distruge zambetul?

Chiar daca ai grija sa te speli pe dinti, sa folosesti ata dentara, sa mergi la dentist si chiar sa ocolesti anumite alimente si bauturi, cum ar fi vinul, cafeaua, ceaiul, exista multe alte lucruri care-ti pot diminua din stralucirea zambetului. Printre acestea se afla, pe langa fumat, bauturile energizante, sarcina, pilulele de slabit ori anticonceptionalele.

Chiar si spalatul pe dinti in momente nepotrivite sau albitul peste masura iti pot afecta dantura, conform Health.

Bauturile energizante In ultima vreme, bauturile energizante au devenit extrem de populare, mai ales in contextul crizei, cand cei mai multi dintre noi au facut tot posibilul sa dea tot din ei la locul de munca, pentru a fi siguri ca nu ingroasa numarul somerilor.

Astfel, bauturile energizante au devenit un ajutor de nadejde. Studiile au aratat insa ca multe dintre produsele aflate pe piata pot duce la eroziunea dentara, din cauza concentratiei mari de componente acide, care nu fac decat sa indeparteze stratul de smalt.

In plus, aceste bauturi sunt bogate in zahar, care nu face decat sa hraneasca bacteriile ce traiesc in cavitatea bucala, ducand la aparitia cariilor.

Diabetul Acesta boala reduce rezistenta organismului la infectie, asa ca riscul de boli ale gingiilor creste simtitor. Pe langa ingrijirea corespunzatoare a danturii, este vitala, chiar si pentru dantura, monitorizarea nivelului de zahar din sange. Obligatoriu trebuie urmarita valoarea trigliceridelor si a colesterolului.

Sarcina Cand astepti un copil este cu atat mai important sa ai grija de dinti si gingii, pentru ca studiile au aratat ca exista o legatura intre bolile netratate ale gingiei si nasterea prematura sau greutatea prea mica a nou-nascutului.

Schimbarile hormonale din timpul sarcinii, mai ales cele ale estrogenului si progesteronului pot avea ca urmare inflamarea gingiilor si chiar cauza gingivita.

Pilulele de slabit Chiar daca intruchipeaza, aparent, cea mai simpla cale de a mai pierde din centimetrii de pe talie, pilulele de slabit nu sunt decat o cale sigura catre bolile gingiei si cariile dentare.

Motivul: fac ca saliva sa se imputineze, gura sa se usuce, iar riscul de boli ale gingiei si carii sa creasca.

Gura uscata Nu e doar neplacut, ci si foarte distructiv pentru dinti, din moment ce saliva "spala" bacteriile si neutralizeaza acizii nocivi.

Asa ca e indicat sa bei multa apa, sa mesteci guma fara zahar si sa folosesti pasta de dinti cu fluor. In cazuri extreme, exista si substituti artificiali pentru saliva.

Pubertatea Schimbarile hormonale ce au loc in aceasta perioada nu cauzeaza doar acneea, ci sensibilizeaza si gingiile, putand avea ca rezultat infectiile, gingivita si alte afectiuni. Din fericire, acestea nu apar decat rar, in cazul unei igiene orale precare.

Cura de slabire In cazul in care aceasta este restrictiva, organismul va fi lipsit de unele vitamine si nutrienti esentiali pentru un zambet frumos. Mai cu seama sunt importanti folatii, Vitamina B in general, proteinele, calciul si Vitamina C, esentiale pentru sanatatea gingiilor si a dintilor.

Anticonceptionalele Putine femei stiu ca si acestea predispun la inflamarea gingiilor si infectii, precum gingivita. In plus, mai multe studii au aratat ca femeile care iau anticonceptionale se vindeca mai greu dupa extractiile dentare. Asa ca inainte de o procedura majora, n-ar fi rau sa stai de vorba cu dentistul.

Spalatul pe dinti in momente nepotrivite Chiar daca am fost invatati de mici sa ne spalam pe dinti dupa fiecare masa, poate nu e prea tarziu sa aflam ca nu e cea mai buna idee. Mai ales dupa mesele in care s-au consumat alimente sau bauturi bogate in acizi - cum e cazul vinului, cafelei, citricelor si sucurilor - e bine sa ne clatim gura doar cu apa, pentru a neutraliza acesti acizi.

O ora ar trebui sa fie indeajuns pana la momentul in care punem din nou mana pe pasta si periuta de dinti. Spalatul pe dinti imediat nu face decat sa erodeze dintii.

Albitul excesiv Chiar daca nu se stie inca daca acest procedeu erodeaza dintii, s-a demonstrat ca le mareste sensibilitatea, mai ales atunci cand este repetat prea des.

Chiar si tratamentele de albire a dintilor acasa ar trebui folosite cu moderatie, unele dintre pastele de dinti sau gelurile destinate albirii continand ingrediente abrazive ce maresc sensibilitatea dintilor.

In plus, pe masura ce inaintezi in varsta, nici produsele de albire nu mai pot face minuni. Dupa un anumit punct, excesul nu va face neaparat mai mult pentru zambetul tau.

Citricele si mancarea acida Chiar daca lamaile, grepfrutul si portocalele nu cauzeaza direct cariile, ca si sucurile, ele contin acizi, ce duc la erodarea smaltului si marirea riscului de carii.

Si in acest caz se recomanda clatirea gurii cu apa sau mestecarea gumei fara zahar, eventual cu xylitol, un indulcitor natural ce inhiba dezvoltarea bacteriilor in cavitatea orala.

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#dinti sanatosi, #obiceiuri nocive dinti, #alimente nocive dantura, #dinti mai albi , #sanatate