Cele mai eficiente sporturi si activitati sportive pentru oamenii obisnuiti

Advertorial
Joi, 05 Martie 2020, ora 15:00
30135 citiri
Cele mai eficiente sporturi si activitati sportive pentru oamenii obisnuiti

Alegerea sportului corespunzator este definitorie in viata? Ori poate fi orice forma de sport, atat timp cat implica o activitate fizica?

Cum trebuie sa procedeze oamenii obisnuiti atunci cand vor sa faca un sport? Este ca la concursurile unde extrag coduri promotionale cu posibilitati de castig, in care fiecare participant are o sansa? Sau este nevoie de un ghidaj clar, care sa il directioneze catre sportul sau activitatea sportiva corecta?

Cum sa facem sport in mod corect?

Daca nu esti un sportiv profesionist, atunci nu trebuie sa te orientezi catre sportul de performanta. Conteaza doar sa faci miscare intr-un ritm care sa fie in conformitate cu necesitatile tale. Trebuie tinut cont si de capacitatea ta de efort si de nivelul de anduranta.

Poti opta catre sporturi populare, asa cum este fotbalul, tenisul si baschetul. Te poti orienta catre fotbalul-tenis ori catre jogging. Pentru cei pasionati de drumetii, acestea pot fi combinate cu mountain bike-ul.

Criteriile pe care trebuie sa te bazezi in alegerea ta sunt:

- Scopul in care faci sport - trebuie sa-ti stabilesti obiectivul pe care il ai in minte atunci cand faci o activitate sportiva. Unii isi doresc sa isi mentina greutatea, altii sa ajunga la o anumita greutate corporala. Alte persoane vizeaza crearea unui echilibru la nivel fizic si mental, in timp ce alti vor sa iasa din casa.

- Rezultatele pe care le vizezi - este un criteriu in stransa legatura cu scopul pentru care faci sport. De cele mai multe ori rezultatele si scopul se identifica unele cu celelalte. Numai ca, in anumite situatii, din cauza unor factori subiectivi sau obiective, rezultatele nu sunt cele scontate.

- Modalitatile prin care poti ajunge la rezultatele vizate - daca iti doresti sa obtii niste rezultate clare intr-o anumita perioada de timp, atunci trebuie sa practici un sport la nivel intensiv. Intretinerea unei anumite greutati nu impune aceleasi modalitati ca scaderea rapida in greutate. De asemenea, ridicatul de greutati nu iti garanteaza micsorarea masei de grasime la fel cum o fac exercitiile de aerobic, de exemplu.

- Cat de mult timp poti face sportul respectiv - sunt activitati sportive care pot fi realizate de-a lungul intregii vieti (alergarea in aer liber, yoga, sah, etc.). In schimb, alte sporturi sunt limitate ca timp de practicare (cele care implica rezistenta fizica sau viteza, de exemplu).

Ideea de baza de la care trebuie sa pornim cu totii: sa faci orice fel sport este mai avantajos decat sa nu faci niciun sport!

Cum ne ajuta activitatile sportive in viata de zi cu zi?

Obiectivul fiecarei persoane care face sport este atingerea maximului de avantaje. Cele mai eficiente activitati sportive ne ajuta sa ajungem acolo unde ne-am propus. Numai ca nu putem reusi sa obtinem totul intr-o singura zi.

Eficienta este conditionata de intrunirea mai multor factori:

- Somatici;

- De fitness;

- Tehnici;

- Tactici;

- Fizici.

Multe dintre exercitiile pe care le facem se bazeaza pe flexibilitate, rezistenta fizica si psihica, coordonare, viteza si forta.

Este important sa retinem ca, nefiind vorba despre un sport de performanta, activitatea sportiva trebuie efectuata prin raportare la propria persoana.

De aceea, nivelul intensitatii poate fi setat de catre noi insine. Trebuie doar sa ne stabilim in mod corect abilitatile sportive si sa actionam cat mai avantajos pentru noi.

Procentajul celor care fac sport in mod regulat (in statele Uniunii Europene) este destul de redus. Cel mai intens lucreaza grupele de varsta 15-24 de ani (17%) si paradoxal, cea de peste 55 de ani (14%).

Grupele 25-39 de ani si 40-54 de ani se ridica la un procent de 12%, respectiv 13%. In cazul celor care nu fac deloc sport, procentajul creste exponential, ajungandu-se la 45% in cazul grupei de varsta de peste 55 de ani.

Trebuie sa retinem ca sportul si activitatile sportive ne sunt folositoare pentru ca:

- Sunt imbunatatite toate functiile organismului - de cele ale aparatului cardiovascular si pana la cele ale sistemului locomotor si imunitar;

- Scade riscul bolilor cu o incidenta ridicata a ratei de deces - bolile cardiace, cancerul, diabetul si alte probleme de sanatate de acest tip sunt mai usor de contracarat atunci cand faci sport;

- Iti ofera posibilitatea de a-ti controla organismul - atat la nivel fizic (greutate), cat si la nivel mental (este imbunatatita functia de gandire);

- Creste nivelul de rezistenta al organismului si capacitatea de efort - putem tolera mai bine activitatile in care suntem implicati din punct de vedere fizic;

- Eliminam efectele stresului asupra mentalului - sportul este un eliberator de energie negativa, indiferent de tipul de activitate pe care o alegem;

- Limiteaza efectele negative ale unei serii extinse de boli mentale - depresia si anxietatea sunt limitate de activitatile sportive mai bine decat medicamentele dedicate;

- Ne ajuta sa ne largim orizontul de socializare - indiferent de varsta, sportul favorizeaza construirea unor relatii bazate pe interactiunea umana.

Cele mai eficiente activitati sportive sunt:

- Inotul;

- Ciclismul;

- Fitnessul;

- Alergarea;

- Yoga;

- Exercitiile aerobice.

In momentul in care practicam un sport, chiar daca nu o facem la nivel de performanta, viata noastra se imbunatateste.

Nivelul sanatatii fizice si psihice creste, iar perspectivele dezvoltarii pe plan personal se extind.

Viata noastra nu doar ca devine mai buna din punct de vedere al sanatatii, dar are toate sansele sa fie si mai lunga.

Asa ca, faceti sport si bucurati-va de orice activitate sportiva pentru a avea parte de o viata indelungata si fericita!

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#exercitii fizice, #sport sanatate , #sanatate