Cele mai infricosatoare momente pentru inima ta

Sambata, 20 Februarie 2010, ora 12:07
3993 citiri
Cele mai infricosatoare momente pentru inima ta

Cele mai banale actiuni de zi cu zi pot fi infricosatoare pentru inima ta. De exemplu, ambuteiajele din trafic, atat de comune in Bucuresti, pot duce la cresterea tensiunii si tripleaza riscul de atac de cord.

Cardiologul Arthur Agatston a explicat pentru revista Prevention ca prima intrebare pe care o pune pacientilor atunci cand intra in cabinetul sau este "Cum e traficul?". Iar daca pacientul spune ca a asteptat mult la semafoare, ii va lua tensiunea la inceputul consultatiei si apoi la final, pentru comparatie si pentru o mai buna apreciere.

Exista si alte situatii in care riscul de atac de cord creste in mod alarmant si surprinzator. Shine a inventariat cateva dintre acestea.

Riscul de atac de cord creste cu 40% dimineata, estimeaza cercetatorii de la Harvard.

Imediat cum te trezesti, corpul tau secreta adrenalina si alti hormoni de stres, care duc la cresterea tensiunii arteriale si a nevoii de oxigen. Sangele este, de asemenea, mai gros si mai greu de pompat pentru ca esti partial deshidratat. Toate acestea afecteaza inima.

Pentru a proteja inima, fa-ti programul in asa fel incat sa ai timp sa apesi butonul de amanare a alarmei si sa te trezesti incet. Daca obisnuiesti sa faci exercitii dimineata, intai fa o incalzire ca sa nu suprasoliciti inima.

Toate diminetile sunt periculoase pentru inima, dar cea mai rea este lunea. Cercetarile au aratat ca oamenii chiar au motive sa se teama de prima zi de lucru din saptamana. 20% din atacurile de cord au loc lunea, probabil pentru ca oamenii sunt stresati si deprimati ca sunt nevoiti sa revina la birou.

Cum sa-ti protejezi inima pentru ziua de luni? Simplu: relaxeaza-te duminica, dar incearca sa nu dormi prea mult dimineata. Daca te vei scula devreme luni, dupa ce ai dormit pana la amiaza sambata si duminica, presiunea arteriala va creste exagerat pentru ca organismul tau va simti oboseala mai accentuat, iar ritmul sau natural este dat peste cap. Cel mai simplu este sa incerci sa mentii toata saptamana aceleasi ore de culcare si trezit, indiferent de weekend.

Pentru inima este stresanta si o masa imbelsugata, ca de exemplu cele de sarbatoare sau de aniversare. Studiile arata ca mesele cu multe grasimi si carbohidrati ingroasa vasele de sange, iar acesta are tendinta de a se coagula.

Sfatul specialistilor este, daca chiar nu poti renunta la o masa cu multe feluri de mancare, macar incearca sa nu mananci mult din fiecare. In plus, o aspirina pe zi ajuta la "subtierea" sangelui.

Inima este sub presiune si in timpul efortului fizic. Nu este nimic neobisnuit sa auzi de cineva care a facut infarct in timp ce dadea zapada in fata blocului sau din parcare.

Atacul de cord are loc pentru ca organismul nu e obisnuit cu efortul si se mareste brusc secretia de hormoni de stres, provocand o accelerare a pulsului si cresterea presiunii arteriale.

Pentru ca un astfel de efort sa nu chinuie inima, ar trebui sa faci exercitii fizice in mod regulat. Incepi cu ceva usor si treptat poti sa cresti intensitatea.

Din perspectiva inimii, vorbitul in public este similar cu efortul fizic. Starea de nervozitate excesiva cauzata de trac poate creste presiunea arteriala, nivelul adrenalinei si pulsul, toate astea fac ca prezentarea in sine sa devina doar preocuparea secundara in cazul unui om cu probleme cardiace.

Pentru a ocoli aceasta problema, unii cardiaci iau o pastila recomandata de medic inainte de a tine o cuvantare, a se sui in avion sau a face orice care le provoaca angoase.

Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
Cât de mult își dorește Ciolacu victoria Gabrielei Firea la Capitală: ”La nivel vizibil, vor fi declarate susțineri”
Cât de mult își dorește Ciolacu victoria Gabrielei Firea la Capitală: ”La nivel vizibil, vor fi declarate susțineri”
Odată cu retragerea medicului Cătălin Cîrstoiu și renunțarea la candidatura comună PSD-PNL pentru Primăria Capitalei, liderul social-democraților, Marcel Ciolacu, se găsea în situația...
#probleme inima, #sfaturi cardiaci, #risc atac cord , #sanatate