Cele mai periculoase otravuri din lume

Luni, 09 Februarie 2015, ora 08:56
34743 citiri
Cele mai periculoase otravuri din lume
Foto: Big Picture

Exista in lume multe substante otravitoare, adesea cu efect intantaneu, alteori lent, ceea ce a lasat adesea cercetatorii in dilema, atunci cand a fost o crima la mijloc.

Pentru cercetarea stiintifica, de multe ori capitolul este inchis. Pentru legenda, nu este inchis niciodata.

Portalul Big Picture face o scurta trecere in revista a catorva dintre cele mai puternice otravuri.

Cianura

Un numar mare de cianuri sunt puternic toxice, dar cea mai renumita pentru toxicitatea ei extrema este cianura de potasiu. Pentru a ucide instantaneu un adult sunt suficinte 200-300 miligrame.

Datorita efectului ei rapid, cianura a fost folosita de Hitler, Geobbels, Goering si alti nazisti, care nu doreau sa ajunga in fata judecatorilor.

Singurul om din istorie care a rezistat la cianua a fost Rasputin. Cazul lui este inca in discutie, existand ipoteza ca, inaintea cianurii, servise cateva prajituri, iar zaharul constituie un antidot puternic.

Antrax

Antraxul nu ucide pe loc. El imbolnveste, datorita bacteriei Bacillus Anthracis. Daca bacteria afecteaza sistemul intestinal, mor aproximativ jumatate din cei molipsiti. Daca este atins sistemul respirator, mor aproape toti. Prin cele mai moderne procedee de tratament, medicii nu reusesc sa salveze decat 5% din acesti pacienti.

Gazul sarin

Gazul sarin a fost creat cu cele mai bune intentii de catre cercetatori germani, care cautau sa obtina un pesticid puternic, dar au obtinut altceva decat ceea ce cautasera. Abia in 1993 a fost interzisa cercetarea si productia in acest domeniu. Desi s-au facut apeluri insistente pentru distrugerea tuturor stocurilor existente, gazul inca mai este pastrat de catre teroristi. Nu se cunoaste dimensiunea stocurilor lor.

Amatoxina

Amatoxina este un produs natural, cu inalt grad de toxicitate, care provine dintr-o ciuperca din familia amitaceelor. Primele simptome nu se produc imediat, ci dupa circa 10 ore de la consumarea ciupercii ca aliment. Din acel moment, este foarte dificil pentru medici sa mai faca ceva, iar daca reusesc sa salveze unii pacienti, acestia raman cu sechele grave pe tot restul vietii.

In trecut, ca si astazi, consumul ciupercilor culese direct din padure era si este lucru riscant. In tarile civilizate, se comercializeaza numai ciuperci de cultura, care prezinta siguranta.

Mercurul

Mercurul dauneaza grav sistemului nervos, rinichilor, ficatului si intregului sistem gastro-intestinal. Intrucat moartea intervine lent, istoria relateaza numeroase decese inexplicabile, dar banuite ulterior a proveni din folosirea mercurului ca perfida arma letala.

Datorita nocivitatii acestui element chimic, astazi in numeroase tari - inclusiv in Romania - comercializarea termometrelor corporale cu mercur a fost interzisa, acestea fiind inlocuite cu termometre numerice, cu afisaj electronic.

Tetrodoxina

Otrava, extrem de puternica, se gaseste in ficatul, icrele si alte organe ale unui peste care isi are habitatul in zona californiana. A fost descoperita intamplator de echipajul capitanului James Cook, care intr-una din zilele anului 1774, s-a ospatat imparateste cu ciorba preparata din deliciosul peste. A decedat o jumatate din echipaj.

De atunci, a fost intocmit anume pentru marinari un cataog cu vietuitoarele marine care trebuie ocolite de gurmanzi.

VX

Gazul cunoscut sub numele acestui cod a aparut tot cu prilejul cercetarilor pentru descoperirea de pesticide. Exista si astazi pericolul sa fie folosit de teroristi. Simptomele de otravire apar dupa un minut de la inhalare sau de la contactul cu pielea, iar decesul intervine dupa 10-15 minute.

Stricnina

Stricnina a fost obtinuta pentru prima oara de catre chimistii francezi Pelletier si Kavantu in anul 1818, in scopuri medicinale. Intr-adevar, administrata in doze infinitezimale, stricnina creste metabolismul, imbunatateste performanta cardiaca si trateaza unele forme de paralizie.

O cantitate mai mare insa este letala, moartea intervenind la circa jumatate de ora dupa consumarea de cate organism, timp in care intervine o sufeinta teribila si convulsii severe.

Faptul confirma valabilitatea unor celebre cuvinte ramase de la alchimistul Paracelsus (sec. XVI): Orice otrava ucigaoare poate fi un bun medicament. Totul depinde de doza.

AUR trimite un fost Secretar General al Guvernului să candideze pentru șefia unuia dintre cele mai sărace județe din România
AUR trimite un fost Secretar General al Guvernului să candideze pentru șefia unuia dintre cele mai sărace județe din România
Sorin Chelmu, fost Secretar Generla al Guvernul României, va candida la funcția de președintel al Consiliului Județean Vaslui. Originar din județul Vaslui, Chelmu și-a prezentat...
SUA, mesaj puternic de apreciere și susținere pentru România, la 20 de ani de la aderarea la NATO FOTO
SUA, mesaj puternic de apreciere și susținere pentru România, la 20 de ani de la aderarea la NATO FOTO
România a jucat un rol crucial în promovarea securităţii şi cooperării în cadrul NATO, contribuind la operaţiunile de menţinere a păcii şi sporind interoperabilitatea între statele...
#ciuperca otravitoare, #teroristi gaz sarin, #teroristi substante toxice , #sanatate