Celulele stem = viata pentru copilul tau

Sambata, 16 Ianuarie 2010, ora 07:55
3436 citiri
Celulele stem = viata pentru copilul tau
Foto: Arhiva

Celulele stem recoltate la nastere si depozitate prin criogenizare sunt o comoara nepretuita, care poate salva viata copilului tau sau a altora, in viitor.

Descoperirea metodelor de izolare si cultivare a celulelor stem a adus o noua speranta, tratamentul cu aceste celule putand vindeca peste 70 de boli, iar medicina este in plin proces.

Tehnica recolatarii celulelor stem din cordonul ombilical, atunci cand esti gravida, poate salva viata copilului tau, va mari probabilitatea de a gasi un transplant compatibil atat pentru copil cat si pentru alti membri ai familiei compatibili. Este o procedura sigura, neinvaziva pentru mama si pentru fat.

Sangele placentar se recolteaza la nastere, din cordonul ombilical, si contine celule stem, folosite in special in cazuri de leucemie - boala care ucide, anual, peste 4.000 de oameni in toata lumea. Recoltarea sangelui placentar este o procedura simpla, care dureaza intre 30 de secunde si trei minute.

Sangele din cordonul ombilical este singura sursa de celule stem din care celulele se pot colecta prin metode non-invazive.

Ce presupune procedura?

150-200 ml de sange placentar sunt prelevati din cordonul ombilical, sunt transportati la banca de celule. Se prelucreaza imediat dupa sosirea in laborator - celulele stem sunt separate de plasma si de globulele rosii, si se depoziteaza definitiv in containere biologice, in aburi de azot lichid la -196 grade C. Doza optima de recoltare este de 3.5 mililitri de sange placentar pentru fiecare kilogram din greutatea estimata a pacientului.

Cand poate fi facuta?

Ideal este sa fie facuta la maxim 5 minute dupa nastere, ceea ce presupune practic o probabilitate nula de contaminare virala. Fireste ca inainte trebuie facute teste suplimentare, in afara celor necesare in mod normal in timpul sarcinii. Pentru a fi un donator pentru transplant, mama trebuie sa treaca un test de sange pentru verificarea a opt agenti infectiosi pana in 7 zile inainte de nastere.

Cat costa?

La Banca de Celule din Cluj, infiintata de infiintata de Cord Blood Center Romania si Fundatia Eurocord Romania, tariful este de aproximativ 800 de euro, (care se pot achita intr-o rata sau in 3 rate) la care se adauga depozitarea de 25 de euro + tva /an, iar sangele se depoziteaza toata viata.

La Clinica Lifeline din Bucuresti, procedura costa aproximativ 1.480 de euro cash, 1.500 de euro in rate timp de 18 luni, 1.696 euro in rate, timp de 26 de luni, in aceasta suma fiind inclusa si depozitarea celulelor stem pe o perioada de 20 de ani.

La Stem-Health Unirea (clinica ce apartine de Centrul Medical Unirea), procedura costa 1.600 de euro, celulele stem sunt separate inainte de criogenizare si nu exista alte costuri suplimentare timp de 20 de ani, cat dureaza contractul cu firma respectiva.

La prima banca publica de celule stem din Romania, in cadrul Spitalului Judetean din Timisoara, 1.000 de euro, iar depozitarea ajunge la 25 de euro/an, plus TVA.

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#celule stem sange placentar, #celule stem cordon ombilical, #celule stem nastere , #sanatate