Cinci mituri despre metabolism

Luni, 14 Iunie 2010, ora 13:39
3013 citiri
Cinci mituri despre metabolism
Foto: sacramento365

Cercetatorii au studiat rata metabolismului la persoanele cu greutate normala si la cele supraponderale pentru a vedea daca exista diferente semnificative ce determina cresterea in greutate si daca motivele invocate de pacientii obezi se verifica sau nu.

Rata metabolica se refera la cantitatea de energie sau calorii pe care corpul nostru o foloseste in decurs de o zi pentru a putea functiona.

Pentru a studia diferentele dintre persoane din acest punct de vedere, oamenii de stiinta au masurat cantitatea de oxigen inspirata si cantitatea de dioxid de carbon expirata, calculand apoi exact numarul de calorii consumate pentru o persoana cu greutate normala si o persoana supraponderala

in stare de repaos, arata BBC.

Iata concluziile la care au ajuns:

1. Persoanele supraponderale au o rata metabolica mai mica

Rezultatele cercetarilor privind numarul de calorii arse de persoanele supraponderale si de cele cu greutate normala au aratat faptul ca primele consuma mai multa energie pentru a-si mentine corpul in fucntiune, deoarece acesta este mai mare.

Ceea ce influenteaza rata metabolica este structura corpului, raportul dintre masa musculara si grasime. Muschii consuma mai multa energie pentru functionare decat tesutul adipos.

Rata metabolismului se reduce pe masura ce imbatranim, intrucat masa musculara scade, la fel si activitatea fizica. Consumul de energie depinde foarte mult de cata miscare facem.

2. "Mananc foarte putin, nu inteleg de ce ma ingras"

Persoanele supraponderale tind sa creada ca mananca putin, dar realitatea arata contrariul. Puse sa faca o lista cu ceea ce consuma intr-o zi, se constata ca ele uita sa treaca toate alimentele pe care le-au mancat, aceasta datorita rontaitului de chipsuri si alune intre mese, dar si pentru a-l impresiona pe medicul nutritionist.

Adevarul este ca, se acumuleaza kilograme in plus daca mancam mai mult decat corpul nostru are nevoie pentru a-si asigura energia necesara unei functionari aflate in concordanta cu stilul de viata mai mult sau mai putin activ.

3. Obezitatea este consecinta unor boli

Bolile ce cauzeaza obezitatea sunt extrem de rare. In realitate, oamenii mananca mai mult decat le este necesar deoarece devin mai putin sensibili sau ignora perceperea senzatiei de satietate.

4. Metabolismul este crescut de medicamentele pentru arderea grasimilor

Farmaciile sunt pline de medicamente care ajuta la pierderea in greutate, iar paginile revistelor nu prididesc sa le faca reclama.

In realitate, aceste efecte nu sunt dovedite stiintific, substantele despre care toata lumea crede ca ajuta la slabit precum cafeaua si nicotina, au efecte foarte scazute.

Medicamentele care fac "minuni" in arderea grasimilor se bazeaza pe substante care accelereaza pulsul si fac mai mult rau decat bine, in special persoanelor care sufera de afectiuni cardiace.

De fapt, arata cercetatorii, nu exista nici un medicament care sa arda grasimile fara efortul de a reduce numarul de calorii consumate.

5. Caloriile se ard prin mult sport.

Este adevarat, dar nu toata lumea poate practica atat de mult sport, fie din lipsa de timp, fie datorita varstei sau afectiunilor de sanatate.

Exista activitati fizice pe care le putem face si fara sa transpiram la o sala de sport si care ajuta la cresterea ratei metabolismului si cresterea tonusului muscular. Intr-o ora de gradinarit, de exemplu, se ard 300 de calorii. O ora de plimbare "costa" 200 de calorii, iar numai 45 de minute de dans topesc 450 de calorii.

Chiar si activitatile casnice, precum aspiratul covoarelor, calcatul hainelor sau spalatul ferestrelor consuma in 30 de minute intre 70 si 140 de calorii.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#mituri metabolism, #mituri viata sanatoasa , #sanatate