Cinci motive pentru care e bine sa fii femeie

Luni, 21 Martie 2011, ora 07:06
3347 citiri
Cinci motive pentru care e bine sa fii femeie
Foto: myhealthnewsdaily

Sa fii femeie este destul de greu, multe persoane fiind de aceasta parere, insa exista si unele avantaje, iar o parte dintre ele sunt legate de sanatate.

Spre exemplu, femeile traiesc cu aproximativ cinci ani mai mult decat barbatii, in medie. Sau, conform mai multor cercetari, femeile au un risc mai mic de a dezvolta anumite afectiuni.

Iata, dupa cum arata My Health News Daily, care sunt cinci dintre aceste boli.

1. Maladia Parkinson

O analiza realizata pe baza a sapte studii arata ca barbatii sunt de 1,5 ori mai expusi riscului de a dezvolta maladia Parkinson. Potrivit specialistilor, un motiv pentru diferenta mentionata ar fi acela ca estrogenul protejeaza femeile de aceasta tulburare neurodegenerativa.

Insa, unele simptome ale maladiei pot fi mai pronuntate la femei. Spre exemplu, unele dintre ele simt o oboseala mai accentuata decat barbatii.

2. Cancer la ficat

Femeile sunt mai putin expuse riscului de a face carcinom hepatocelular - cel mai comun tip de cancer la ficat. La barbati, rata de incidenta a acestuia este de aproximativ trei ori mai mare, potrivit unui raport din 2010.

Totodata, cercetatorii din cadrul Universitatii din Bologna, Italia, au ajuns la o concluzie similara, dupa ce au studiat 417 pacienti italieni. 313 dintre ei aveau ciroza la ficat (un factor de risc pentru carcinomul hepatocelular), iar restul aveau deja un astfel de carcinom.

In plus, femeile care au cancer la ficat in stadiu fatal pot trai mai multe luni, cinci in medie, fata de barbatii aflati in aceeasi situatie.

3. Melanom

Din 68.000 de oameni din Statele Unite ale Americii care au fost diagnosticati cu melanom (sau cancer de piele) in 2010, aproape 39.000 - 57% - erau barbati, potrivit Institutului National de Cancer.

Un motiv pentru care rata incidentei acestei boli este mai mica la femei ar putea fi acela ca ele fac mai multe lucruri pentru a-si proteja pielea. In urma unui sondaj realizat in 2010 cu ajutorul a 31.428 de americani, 11,2% dintre femei au spus ca stau la umbra, comparativ cu 6,2% dintre barbati.

4. Esofagul lui Barrett

Si in acest caz femeile sunt mai putin expuse riscului de a fi diagnosticate cu aceasta boala, care este caracterizata prin deteriorarea mucoasei esofagului de catre acidul stomacal.

O cercetare realizata in 2010, in cadrul unui centru medical din statul american Oregon, pe baza spitalizarilor facute pentru probleme legate de refluxul gastroesofagian, arata ca atat esofagul lui Barrett, cat si cancerul esofagian sunt mai frecvente la barbati decat la femei.

In ceea ce priveste motivul pentru care femeile sunt mai ferite, ar fi vorba tot de hormonii feminini, ca si in cazul maladiei Parkinson, desi este nevoie de mai multe cercetari pentru a intelege exact ce influente au acestia.

5. Cancere la cap si gat

Conform Institutului National de Cancer din SUA, mai multi fumatori barbati se aleg cu astfel de cancere, comparativ cu femeile fumatoare.

Intr-un studiu publicat in 2010 se arata ca tot cantitatile mari de estrogen si progesteron, hormoni principali feminini, pot micsora riscul ca femeile sa dezvolte cancere la cap si gat, precum si cancere ale tractului gastrointestinal superior, inclusiv la stomac si esofag.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Preşedintele Klaus Iohannis va efectua, săptămâna viitoare, de luni până miercuri, o vizită oficială în Republica Coreea, la invitaţia omologului său, Yoon Suk Yeol, informează...
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
#Femei, #avantaje femei, #avantaje sanatate femei, #boli incidenta mare barbati , #sanatate
Comentarii
Poza Grasul
Grasul
rank 5
Cea mai mare parte a avantajelor par a fi date de prezenta hormonilor estrogeni. Ne ramane sa asteptam un nou articol care sa evidentieze avantajele existentei hormonilor masculini (testosteron si care vor mai fi). Sa avem rabdare, poate va scrie cineva