Adevarul din spatele a cinci mituri legate de alimentatie si sanatate

Duminica, 08 Ianuarie 2012, ora 13:19
7910 citiri
Adevarul din spatele a cinci mituri legate de alimentatie si sanatate

Dezinformarile legate de nutritie afecteaza straduinta oamenilor de a se alimenta cat mai sanatos si pot genera frustrari si confuzii, mai ales atunci cand apar des contradictii, si asta chiar si atunci cand rezultatele simtite in urma unor schimbari sunt pozitive.

Potrivit Men's Health, iata cinci mituri privitoare la alimentatie si sanatate si cum stau lucrurile in realitate.

1. Carnea rosie cauzeaza cancer

Originile acestui mit stau intr-un studiu japonez, realizat in 1986, care a descoperit ca sobolanii carora li s-au dat amine heterociclice au facut cancer. Aminele heterociclice sunt compusi generati de gatirea excesiva a carnii, la temperaturi ridicate. De atunci, unele studii realizate pe mase mari de oameni au sugerat o eventuala legatura intre carnea rosie si cancer.

Niciun studiu nu a descoperit insa o legatura directa de tip cauza-efect intre consumul de carne rosie si cancer, cercetarile pe loturi mari de voluntari neluand in considerare si alti factori care puteau duce la imbolnavire.

Prin urmare, specialistii chestionati de Men's Health nu considera ca este necesara eliminarea carnii rosii din alimentatie, ci recomanda consumatorilor sa nu o mai gateasca excesiv - e vorba in special de prepararea la gratar pana cand carnea se arde sau se rumeneste prea tare.

In cazul in care carnea a fost gatita atat de mult, partea arsa sau foarte rumenita trebuie indepartata, deoarece aceasta te poate imbolnavi.

2. Sarea ar trebui evitata pentru ca duce la tensiune arteriala ridicata

In 1940, un cercetator al Universitatii Duke numit Walter Kempner, doctor in medicina, a devenit faimos datorita tratarii persoanelor cu tensiune arteriala ridicata apeland la restrictionarea consumului de sare. Ulterior, mai multe studii au confirmat ca reducerea cantitatii de sare ar putea ajuta in caz de hipertensiune.

O cercetare stiintifica de amploare a aratat insa ca nu exista niciun motiv pentru care oamenii cu tensiune arteriala normala sa restrictioneze consumul de sodiu, asa cum s-a dezvoltat ulterior un mit, pornind de la studiile mentionate mai sus. In schimb, daca ai hipertensiune, aceasta reducere te poate ajuta.

Cei care au hipertensiune si nu vor sa manance mai putina sare pot sa consume mai multe alimente care contin potasiu deoarece echilibrarea nivelurilor acestor doua minerale din organism este cea care conteaza. Mai mult, un studiu olandez a relevat ca un consum redus de potasiu are acelasi impact asupra tensiunii ca un consum ridicat de sare.

Dintre alimentele bogate in potasiu, spanacul, broccoliul, bananele, cartofii albi si cele mai multe tipuri de fasole contin mai mult de 400 de miligrame de potasiu per portie. Un barbat ar trebui insa sa consume circa 4.700 de miligrame de potasiu zilnic.

3. Siropul de porumb cu continut ridicat de fructoza ingrasa mai mult decat zaharul

Nu exista nicio dovada care sa arate ca siropul de porumb cu continut ridicat de fructoza ingrasa mai mult decat zaharul. Ambele cauzeaza acumularea unor kilograme in plus daca sunt consumate in exces. Si ambele ar trebui consumate limitat, mai ales pentru ca pot afecta sanatatea.

4. O dieta cu continut ridicat de proteine este periculoasa pentru rinichi

In 1983, un studiu a aratat ca daca mananci mai multe proteine nivelul ratei filtrarii glomerulare (RFG) creste. RFG este practic cantitatea de sange pe care rinichii o filtreaza pe minut, iar multi cercetatori au crezut ca o rata mai mare supune rinichii la un efort in plus, afectandu-i.

Un studiu recent arata insa ca, desi, intr-adevar, o dieta bogata in proteine mareste rata filtrarii glomerulare, functionarea rinichilor nu este afectata de aceasta crestere.

5. Cartofii dulci sunt mai buni pentru organism decat cei albi

In realitate, nu se poate spune care cartof este mai bun deoarece fiecare are valori nutritionale diferite. Cartofii dulci au mai multe fibre si vitamina A, in timp ce cartofii albi sunt mai bogati in minerale esentiale, cum ar fi fier, magneziu si potasiu.

Mai important insa este felul in care ii gatesti. Un cartof fiert intreg sau copt este mai sanatos decat unul prajit sau transformat in chipsuri.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#mituri alimentatie, #mituri sanatate, #sare tensiune, #fructoza sanatate, #carne rosie cancer , #sanatate