Atacurile de panica: ce le provoaca si cum le tratam - Ce spune medicul

Sambata, 02 Aprilie 2011, ora 12:11
36605 citiri
Atacurile de panica: ce le provoaca si cum le tratam - Ce spune medicul

In ultima perioada, tot mai multe persoane ajung la spital crezand ca au de-a face cu un infarct sau o boala extrem de serioasa, dar pot merge acasa linistiti dupa o ora, intruct doctorii ii asigura ca a fost doar un atac de panica.

"Expresie a unei anxietati extreme, atacul de panica reprezinta o perioada distincta de frica intensa, cu debut brusc si evolutie rapida pana la intensitatea sa maxima (in 10 minute sau chiar mai putin). De obicei, instalarea atacului de panica este impredictibila, fara o legatura cauzala certa cu un factor sau situatie", explica Dr. Ion Bulacu, de la Spitalul Militar de Urgente "Ion Jianu" din Pitesti.

Cum se manifesta atacul de panica?

La fel ca si in cazul altor tulburari anxioase (anxietate = frica vaga, fara obiect), simptomele variaza de la un individ la altul. Cele mai comune manifestari sunt palpitatiile, batai puternice ale inimii, puls accelerat, senzatia de cadere (lesin), ameteli si senzatie de sufocare.

Persoanele afectate vor avea o teama permanenta de moarte, simt ca nu mai au nici un control asupra propriei persoane sau unerori chiar au impresia ca sunt pe punctul de a innebuni. Durerile din zona inimii sunt cele mai intalnite simptome, pe langa greata, valuri de caldura sau frisoane, amorteala, intepaturi sau tremurat.

Ce poate declansa un atac de panica?

Dr Bulacu spune ca "persoana care traieste un atac de panica simte o crestere exploziva a senzatiei de frica, alaturi de intensificarea rapida a senzatiilor descrise mai sus, plecand in graba de oriunde s-ar afla".

Atacurile de panica nu sunt asociate clar cu un factor declansator, desi pot aparea cu preponderenta atunci cand persoana se afla intr-o situatie limita, stresanta, numindu-se atacuri de panica predispuse situational. Ele pot aparea in urma unei fobii (frica de ceva anume), precum agorafobia( frica de spatii deschise, de a iesi in lume), fobiile sociale (frica de a vorbi sau de a se manifesta in public) sau fobiile specifice (frica de animale, inaltimi, zbor, spatii inchise, boli, microbi, intuneric etc.).

Cum evolueaza atacurile de panica?

"Varsta la care apare primul atac de panica variaza destul de mult, insa cel mai frecvent se situeaza intre 15-35 ani. Unele persoane pot avea accese de panica episodice, cu pauze de cativa ani intre ele, iar altii pot avea o simptomatologie aproape continua.

Netratate, tulburarile anxioase se pot agrava, croniciza sau generaliza, insa tratate au un prognostic excelent", explica din nou Dr. Ion Bulacu.

Cum se trateaza atacurile de panica

Comform doctorului psihiatru, cele mai bune efecte au fost obtinute prin asocierea terapiei medicamentoase si psihoterapiei. Medicamentele cele mai utilizate sunt anxioliticele si antidepresivele, pentru administrarea carora este obligatoriu consultul psihiatric.

Abordarea psihoterapeutica asociaza elemente de psihoterapie suportiva (care invata pacientul sa se controleze si sa-si adapteze comportamentul), psihoterapie orientata spre constientizare (identificarea conflictelor psihologice nerezolvate), terapie comportamentala (desensibilizarea la anumiti factori de stres) si terapie cognitiva (ce pune accentul pe confruntare si pe examinarea situatiilor ce duc la aparitia atacurilor).

Un mod foarte eficient de a vindeca atacurile de panica il reprezinta terapia de grup, in care pacientul este invatat cum sa faca fata situatiilor stresante fara sa se panicheze excesiv.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Kadîrov suferă de o boală gravă care poate duce la deces. Planurile Moscovei pentru a menține stabilitatea în Cecenia
Kadîrov suferă de o boală gravă care poate duce la deces. Planurile Moscovei pentru a menține stabilitatea în Cecenia
Liderul cecen Ramzan Kadîrov, om de bază pentru regimul de la Kremlin, suferă de peste cinci ani de necroză pancreatică, o afecțiune care poate duce la deces. El ar fi fost la spitalul...
Sângerosul lider Ramzan Kadîrov, bolnav în stadiu terminal. Kremlinul i-ar fi găsit deja înlocuitor, dar se teme că va fi greu de menținut stabilitatea în Cecenia
Sângerosul lider Ramzan Kadîrov, bolnav în stadiu terminal. Kremlinul i-ar fi găsit deja înlocuitor, dar se teme că va fi greu de menținut stabilitatea în Cecenia
Kremlinul se confruntă cu o problemă pe care și-a creat-o singur prin construirea unui model rigid și în același timp foarte fragil de putere unică în Cecenia. Starea de sănătate a lui...
#atac de panica, #anxietate, #frica, #stres, #boala , #sanatate