Ce este bine sa stii despre oase

Miercuri, 16 Mai 2012, ora 12:05
9130 citiri
Ce este bine sa stii despre oase
Foto: infoniac.ru

Pe cat este de invizibil, pe atat de important este pentru noi sistemul osos. Nu-i vorba numai de faptul ca ne mentine in pozitia verticala, fireasca, ci si de faptul ca functioneaza integrat in mecanismul complicat si inca insuficient deslusit al fiintei umane.

Ca orice alt organ, osul poate fi mentinut sanatos sau se poate imbolnavi, cu toate consecintele. Ne putem feri de aceasta, cu un minimum de cunostinte utile - ne informeaza infoniac.ru.

Lumina solara nu ajunge la os, dar il ajuta

Vitamina D, esentiala pentru formarea si mentinerea in stare de sanatate a sistemului osos, este produsa in organism cu aportul direct al luminii solare. Pentru ca sa nu ne lipseasca aceasta vitamina se pun doua conditii: sa existe in alimentele pe care le consumam zilnic si sa ne expunem corpul, din cand in cand, la soare - mai ales in copilarie. Se gaseste din belsug in alimente ca: somon, oua, drojdie de bere.

Prevenirea osteoporozei incepe din copilarie

Osteoporoza este specifica femeilor si consta in scaderea densitatii osoase, ceea ce poate duce la fracturi. Mamele sunt sfatuite sa se ingrijeasca de sanatatea osoasa a fetelor pana la 18-19 ani. Sistemul osos se formeaza in forma definitiva pana la 30 de ani si, daca s-a format corect, se mentine in stare buna pana la cel putin 50 de ani. Ajutorul pe care mamele il pot da fetitelor in copilarie este o alimentatie bogata in calciu (lapte, branzeturi) si vitamina D.

In momentul menopauzei, se produce o pierdere brusca de masa osoasa.

Muschi puternici inseamna oase la fel

Oasele sustin greutatea corpului, dar sunt ajutate si de efortul muschilor. Daca muschii sunt slabi, toata greutatea cade pe oase. Pentru muschi "voinici" se recomanda proteine (carne, ciuperci, banza, soia), miscare si sport. Copiii cocolositi pe langa mame, in casa, ajung sa aiba oase "neajutorate" intreaga viata.

Bolile uzeaza oasele

De obicei, nu este vorba de boala insasi, ci de tratamentul ei. Nu exista medicamente fara efecte secundare, iar daca acestea privesc oasele, efectele apar pe termen lung. Cel mai grav afecteaza sistemul osos corticosteroizii (cortizon, prednison etc.) si cele pentru tratamentul cancerului. Antiepilepticele absorb si ele vitamina D.

Medicatia naturista protejeaza mai bine sistemul osos decat cea sintetica, dar solutia tot medicul o stabileste.

Fetele trebuie sa consume calciu

Astazi fetele tinere, de varsta scolara, prefera bauturile racoritoare si reconfortante, fara sa stie ca secretul sanatatii lor sta in lapte si iaurt. Cercetatorii rusi au stabilit ca fetele si femeile care, pana dupa prima nastere, consuma zilnic 1-2 pahare de iaurt isi mentin sistemul osos sanatos pana la varste inaintate.

O veche traditie din Caucaz a transmis din generatie in generatie consumul iaurtului din lapte de iapa - denumit kumiz. Aici traiesc printre cei mai multi logevivi de pe planeta.

Pentru calciu contati mai putin pe legume

Multi naturisti evidentiaza continutul ridicat de calciu din unele legume ca spanacul sau broccoli. Este corect, numai ca un pahar cu lapte contine calciu cat sase portii de broccoli. In plus, calciul din vegetale se absoarbe mult mai incet decat cel din lactate. Concluzia: este intelept sa contati 70% pe calciul din lactate si 30% pe cel din vegetale. Dar, atentie, multe vegetale nu cotin calciu deloc, pe cand in lactate nu lipseste niciodata.

Alimente nocive pentru sistemul osos

Acest tip de alimente nu folosesc nimanui, dar sunt deosebit de daunatoare pentru fetele tinere. Ele vor ajunge la osteoporoza mai curand decat altele. Iata ce trebuie evitat: alimentele foarte sarate, conservele, apa carbogazoasa, racoritoarele, cafeaua tare, excesul de dulciuri, toate produsele care contin conservanti, mezelurile industrializate (mai putin cele "de casa").

Pericolul regimului de slabire

La prima vedere, s-ar parea ca regimul de slabire usureaza sarcina pe care trebuie sa o suporte sistemul osos. La o varsta inaintata, afirmatia este corecta, insa pentru tineri apare pericolul ca sistemul osos sa se acomodeze cu un corp "fara greutate". Cu timpul, greutatea creste, iar oasele - si mai ales articulatiile - nu mai fac fata sarcinilor la care sunt supuse.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#oase sanatoase sfaturi, #calciu oase alimente, #calciu alimente, #calciu fete, #Vitamina D oase , #sanatate