Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Corpul uman ramane o enigma: 10 intrebari carora nu li s-a gasit inca raspuns stiintific

Sambata, 29 Martie 2014, ora 20:57
12057 citiri
Corpul uman ramane o enigma: 10 intrebari carora nu li s-a gasit inca raspuns stiintific

In ultimii ani, stiinta a evoluat aproape in mod miraculos, astfel ca am ajuns sa cunoastem mult mai multe lucruri decat odinioara despre corpul uman.

Chiar si asa, raman intrebari despre noi carora nu le putem raspunde pe deplin si mistere pe care oamenii de stiinta nu le-au descifrat inca, noteaza Listverse.

De ce avem amprente?

Cu toate ca stim cat sunt de utile in prinderea infractorilor sau in indentificarea persoanelor, nu a fost formulata inca o teorie stiintifica menita sa explice formarea lor. Totusi, oamenii de stiinta spera sa dezvolte o teorie prin studierea cazurilor de adermatografie, o boala genetica intalnita la un numar foarte mic de persoane si care presupune lipsa totala a cutelor care dau amprentele.

La ce ne ajuta probioticele?

Cu toate ca vedem mereu reclame la iaurturi ce contin probiotice, substante promovate ca fiind benefice corpului uman, in realitate ele nu prea explica efectele punctuale ale acestor substante.

De fapt, ele se afla in mod natural in corpurile noastre si exista sute de tipuri de probiotice, iar ceea ce incearca cercetatorii sa afle este cum le putem amplifica efectele.

De ce avem grupe de sange diferite?

Omul a inceput sa evolueze inca de acum 20 de milioane de ani, timp in care grupele de sange s-au definitivat si s-au impartit dupa cum le stim astazi. Fiecare grupa in parte contine anticorpi care ataca anumite bacterii sau substante ce intra in corp.

Totusi, cercetatorii nu au reusit nici pana acum sa stabileasca rolurile exacte ale antigenilor, dar au descoperit ca persoane cu anumite grupe de sange sunt mai predispuse la o serie de boli decat altele.

Mai functioneaza creierul uman dupa o decapitare?

Cu toate ca exista legende urbane si povesti de groaza in care capetele retezate continua sa scoata sunete, sa clipeasca din ochi, nu exista dovezi certe ca si creierul mai este activ dupa o decapitare.

Totusi, un experiment realizat in Franta a scos la iveala ca ochii continua sa se miste pentru scurt timp chiar si dupa o decapitare, iar creierul ar continua sa fie functional timp de circa 30 de secunde.

Exista sau nu feromoni in corpul uman?

Daca animalele se simt atrase unele de altele gratie mirosurilor, se pare ca si interactiunile umane ar fi favorizate de feromoni, o serie de molecule care au rolul de a transmite mirosuri atragatoare intre indivizi.

Cu toate ca oamenii nu detin un organ vomeronasal (Organul lui Jacobson), se pare ca exista o oarecare atractie generata de mirosuri, cum ar fi in cazul bebelusilor care isi recunosc mama gratie simtului olfactiv.

Ce se intampla atunci cand cineva este lovit de trasnet?

Chiar daca sunt considerate a fi periculoase, trasnet nu sunt intotdeauna mortale. Cercetatorii au mers pana in Africa de Sud, acolo unde furtunile sunt mai violente, si au studiat fenomenul indeaproape, astfel ca au ajuns la concluzia ca totul depinde de intensitatea si de suma de energii cu care un trasnet strabate corpul unui om.

Cum percepe o femeie cele 9 luni de sarcina?

Exista femei care, la scurt timp dupa ce nasc, sustin ca nici nu isi dau seama cum au trecut lunile de sarcina, chiar daca acest fenomen produce schimbaril radicale in corpul lor.

Dupa numeroase studii, oamenii de stiinta au ajuns la concluzia ca acest lucru se intampla mai mult in cazul femeilor care nu au menstruatii regulate si nici nu iau prea mult in greutate in timpul sarcinii.

Ce fac mitocondriile?

Mitocondriile sunt molecule continute de celulele eucariotate, iar multa vreme nu s-a stiut ca unul dintre rolurile lor il reprezinta transferul de energie. Spre exemplu, acestea atrag calciul, ceea ce poate distruge anumite celule si poate genera boli precum diabetul.

De ce urechea umana are trei oase?

Mamiferele sunt singurele specii care au trei oase in urechea interna - ciocanelul, scarita si nicovala. Spre exemplu, pasarile si reptilele au cate doua.

Acest lucru face ca oamenii sa perceapa in mod diferit sunetele. Un cercetator de la Universitatea din Stanford sustine ca existenta celui de-al treilea os intrauricular ar avea rolul de a evita declansarea unei boli extrem de rare, care produce inflamantii la nivelul organului auditiv si care ne-ar permite sa auzim chiar si bataile propriei inimi.

Ce fel de bacterii zac pe limba noastra?

Desi pare a fi o parte a corpului destul de usor de inteles, gura continua sa le ridice semne de intrebare specialistilor. Asta se intampla din cauza bacteriilor care se dezvolta in interiorul ei.

Pentru a intelege mai bine acest lucru, oamenii de stiinta au ajuns chiar sa analizeze ADN-ul acestor substante, astfel incat sa isi dea seama ce boli pot fi prevenite.

Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
Biroul Electoral Central (BEC) a adoptat miercuri, 24 aprilie, o hotărâre prin care permite desființarea unei alianțe electorale până la data de 26 aprilie,astfel că PSD și PNL vor putea...
#intrebari corp uman, #curiozitati corp omenesc, #descoperiri stiintifice corp omenesc , #sanatate