De ce iti cade parul si ce poti face?

Luni, 16 Noiembrie 2009, ora 12:46
28082 citiri
De ce iti cade parul si ce poti face?

Daca ar exista o cutie de prim ajutor care sa-ti fie utila ori de cate ori (prea des) iti cade parul... Din pacate nu exista, iar tot ce poti face este sa intelegi care sunt cauzele si sa iei masuri pe termen lung.

Pana acum, coafeza ta a reusit sa ascunda acest defect, prin frizuri scurte, asimetrice, traznite, care sa iti imbrace chipul, in asa fel incat nimeni sa nu poata observa. Problema, insa, ramane.

Daca, recent, ai inceput sa-ti faci mai multe griji decat pana acum, fugind la oglinda ori de cate ori ai ocazia, pentru a vedea daca mai e sau nu acolo, simtindu-te mai batrana de la o zi la alta, afla ca problema ta este destul de comuna, milioane de femei aflandu-se in aceeasi situatie.

Dupa cum admite si Dominic A. Brandy, un cunoscator in ale parului din Pittsburgh, SUA, citat de Prevention.com, "parul este extrem de important pentru imaginea unei femei". "A-l pierde este un stres in sine si, in unele cazuri, are efecte mari asupra imaginii de sine a femeilor".

E, totusi, nedrept ca parul incepe sa cada deja de la 25 - 40 de ani, inainte de a ajunge la mijlocul vietii, perioada in care ar trebui ca femeile sa fie la apogeul frumusetii si feminitatii lor.

Cauze

Senzatia caderii parului apare mai ales cand exista un decalaj intre cele doua procese, cel al cresterii de noi fire de par si cel in care cele care si-au terminat viata, 3 - 6 ani, cad. Uneori, cele doua procese nu mai sunt reglate cum trebuie, caderea parului fiind mai vizibila, explica Rebecca Caserio, profesor de dermatologie la Universitatea din Pittsburgh.

Iar caderea parului este un fenomen normal. Gandeste-te numai la cat par aduni de pe covor, in urma pisicii tale, si totusi nu da semne ca ar urma sa ramana cheala intr-o buna zi.

In mod normal, pierdem intre 50 si 100 de fire de par zilnic, explica dermatologul. Dar exista o serie de momente din viata unei femei cand lucrurile se precipita. De vina pot fi hormonii (mai ales daca iei anticonceptionale), sarcina sau menopauza, momente in care putem pierde si cateva sute de fire de par zilnic.

Slabirea rapida, matreata din abundenta, deficienta de fier sau o dieta saraca in proteine, toate pot grabi acest proces. O boala serioasa sau stresul pot avea acelasi rezultat. Nasterea, de exemplu, poate antrena schimbari dramatice, dar temporare, la nivelul podoabei capilare, numarul firelor de par cazute putand creste chiar si cu 50%.

Predispozitia la calvitie, comuna si printre femei

Cat despre calvitie, din pacate aceasta nu este doar o problema a barbatilor, aceasta predispozitie putand fi mostenita chiar si de femei, de la unul dintre parinti. Daca parul cade mai ales la nivelul crestetului capului, poate fi vorba despre o mostenire genetica, explica Caserio.

Pentru a evita pierderea parului, trebuie sa ai mare grija la dieta. Iata ce nu trebuie sa-ti lipseasca din alimentatie.

Proteine suficiente Mananca zilnic 85 - 120 de grame de proteine, care pot consta in peste, pui sau alt tip de carne, te sfatuieste un alt dermatolog din cadrul Johns Hopkins University School of Medicine, in Baltimore.

Proteinele sunt necesare fiecarei celule din organism, inclusiv parului. Fara o cantitate suficienta de proteine, celulele din organism nu functioneaza eficient si nu vor creste noi fire de par care sa le inlocuiasca pe cele cazute.

Mentine-ti nivelul optim de fier Din moment ce anemia, cand fierul este la cote mici, poate avea ca rezultat caderea parului, asigura-te ca ai o dieta echilibrata, respectiv ca mananci doua portii de alimente bogate in fier, zilnic.

N-ar trebui, prin urmare, sa lipseasca din alimentatie carnea rosie, scoicile, porumbul, fructele confiate, soia, tofu si brocoli.

Vitamina B6 In cazul majoritatii oamenilor, 100 de mg de Vitamina B6 opresc sau amelioreaza procesul caderii parului. Insa tine minte ca orice cantitate care trece peste aceasta limita poate fi toxica, mai ales pe termen lung.

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#cadere par, #cauze cadere par, #femei cadere par , #sanatate