Hidroterapia - terapia cu apa

Sambata, 04 Iulie 2009, ora 16:05
15805 citiri
Hidroterapia - terapia cu apa
Foto: flexoutphysio.com.au

Hidroterapia este o tehnica medicala de recuperare si intretinere. Baile termale sunt eficiente prin efectul temperaturii apei asupra structurii osoase si asupra organelor interne.

Atat hidroterapia cat si baile termale sunt metode traditionale de tratament folosite inca din cele mai vechi timpuri de civilizatiile romane, grecesti, chineze si japoneze, informeaza holisticonline.com.

Procedurile hidroterapiei includ sedinte de sauna, dusuri la temperaturi corespunzatoare afectiunilor pacientilor, bai sau impachetari. Hidroterapia este eficienta prin raspunsul organismului la temperatura apei si la presiunea ei.

Impulsurile apei stimuleaza secretia hormonala, revigoreaza circulatia sangelui in organism si diminueaza durerile structurii osoase.

Ca principii generale ale hidroterapiei, procedurile cu apa rece incetinesc activitatea organelor interne, iar apa calda le stimuleaza si le revigoreaza.

Contractarea mushilor, stresul, oboseala si starile de anxietate dispar dupa doar cateva sedinte de hidroterapie, in care sunt alternate dusuri cu apa fierbinte si rece, fara ca organismul sa sufere socuri.

Trecerea este treptata, pentru ca intregul organism sa simta eficienta bailor folosite de terapie. Sunt activati astfel receptorii de la nivelul pielii, iar tensiunea musculara se eliberata in cel mai scurt timp.

Hidroterapia se foloseste pentru tonifierea organismului, stimularea digestiei, circulatiei si a sistemului imunitar, prin eliminarea toxinelor si durerilor.

Mai mult, apa actioneaza eficient si asupra afectiunilor plamanilor, stomacului si inimii.

Exista persoane care sunt sensibile la temperaturi extreme sau la variatii puternice. In cazul lor, sedintele de hidroterapie nu sunt indicate, iar supravegherea medicala este strict necesara.

In cazul diabeticilor, medicii recomanda evitarea bailor fierbinti si impachetarile, mai ales la membrele inferioare. Hipotensivii sau femeile insarcinate vor evita de asemenea baile fierbinti, care pot fi daunatoare sistemului circulator.

Terapia cu bai fierbinti este contraindicata batranilor si copiilor. Actiunea rapida a apei ii poate extenua, iar organismul se va simti slabit si lipsit de forta si vitalitate.

Reumaticii sau persoanele care sufera de iritatii in zonele genitale vor evita baile reci si sauna.

Tehnici de hidroterapie

Afectiunile circulatorii si cele ale aparatului respirator pot fi diminuate prin tamponari ale zonelor afectate cu un prosop inmuiat in apa rece. Inainte de culcare, dupa dusul obisnuit, frecati zonele afectate cu aceasta compresa.

Incercati sa adormiti inainte de uscare. Repetati procedura in fiecare seara, iar efectele vor aparea inca din prima saptamana de tratament.

Dusul in hidroterapie este diferit de cel obisnuit. Astfel, in aceasta tehnica de hidroterapie apa nu trebuie sa acopere trupul. El va fi stropit progresiv, in sensul circulatiei sangelui catre inima, fara ca apa sa acopere picioarele.

Dupa 20 de minute de dus, clatiti in exces si, inainte de culcare nu uitati de exercitiile fizice recomandate de medic pentru intretinerea si tratarea afectiunilor de care suferiti.

Daca genunchii sunt cei afectati, incepeti dusul de la degetele picioarelor pana la genunchi, dupa care coborati jetul de apa inapoi spre degete. Repetati procedeul fara sa va grabiti si incepeti cu piciorul drept.

Nu numai genunchii vor fi cei rasfatati de sedinta de hidroterapie, ci intregul sistem circulator si organele reproducatoare. Tehnica nu este indicata persoanelor care sufera infectii ale organelor genitale, iritatii sau sciatica.

Pentru solduri sau bazin, procedeul este asemenator. Jetul de apa va ajunge pana in zona afectata si va cobori usor spre degetele de la picioare. Persoanele care sufera paralizii sau reumatism vor observa reale imbunatatiri dupa cateva sedinte.

Sedintele de hidroterapie pentru maini vor incepe direct din aceasta zona. Incepeti cu mana dreapta si directionati jetul de apa in exteriorul bratului, de la mana pana la umar.

Coborati prin interior, incet, atat cat sa simtiti efectele dusului asupra sistemului circulator. Repetati procedura si pentru mana stanga, iar parezele, reumatismul si problemele cardiace vor inregistra reale imbunatatiri.

Pentru zona pieptului, procedura va incepe cu bratul drept. Temperatura apei insa va fi una suportabila, pentru ca organismul sa nu sufere un soc termic.

Tehnica de hidroterapie este recomandata si persoanelor care au dureri de spate, ceafa, migrene suparatoare si afectiuni ale plamanilor. Hipertensivii insa nu suporta variatiile de temperatura, deci evitati anumite procedee ale hidroterapiei.

Pentru relaxarea faciala, incepeti dusul de la tampla dreapta spre barbie, apoi spre cea stanga si reveniti din punctul in care ati inceput procedeul. Ochii sunt inchisi si pozitia trupului este dreapta.

Sauna si baia de aburi

Sauna si baia de aburi sunt procedee ale hidrotepariei pentru care optam in functie de preferintele personale si gradul de suportabilitate al fiecarei persoane.

Sedintele de sauna insa au un efect mai rapid decat baile, pentru ca toxinele sunt eliminate pe loc, prin piele, iar imbunatatirile sistemului respirator sunt imediate.

Sauna relaxeaza muschii organismului si elibereaza tensiunea asociata stresului si anxietatii. Este o procedura eficienta prin eliminarea toxinelor, stimularea circulatiei sangelui si a secretiei hormonale. Copiii pot incepe sedintele de sauna inca de la doi sau trei ani.

Sauna actioneaza precum un tonic pentru organism, dar nu este recomandata persoanelor care sufera de artrita, infectii acute, tuberculoza, boli cu transmitere sexuala sau inflamatii ale vaselor de sange. Sedintele de sauna nu vor depasi 20 de minute.

Impachetarile

Sunt indicate pentru tratarea starilor febrile si inflamatiilor locale. Pozitia adoptata va fi una de completa relaxare. Pentru afectiunile respiratorii sunt indicate impachetarile cu apa rece.

Dupa uscarea compreselor, pacientul va fi invelit in cearceaf timp de 40 de minute. Pentru tratarea starilor febrile, pacientul poate fi acoperit cu o patura si trei ore, pentru a elimina prin transpiratie toxinele din organism.

Daca nu mai simtiti caldura dupa 15 minute si v-ati obisnuit cu temperatura, introduceti sub patura o sticla de apa fierbinte sau beti o cana de ceai cald. Tehnica va fi intrerupta atunci cand apare cel mai mic disconfort.

Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Războiul hibrid dus de Rusia afectează și politicienii români. Mai multe grupuri de hackeri sprijiniți de Rusia, China și Iran au avut ca țintă în ultimii ani politicieni și oficiali...
Horia Constantinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, renunță la funcție
Horia Constantinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, renunță la funcție
Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, Horia Constantinescu, renunţă la funcţie după ce a devenit candidatul PSD la Primăria Constanţa. El precizează că...
#hidroterapie sanatate, #sauna intretinere, #reumatism bai termale , #sanatate