Mercurul ucide. Ce faci cand spargi termometrul?

Joi, 18 Aprilie 2013, ora 08:47
211371 citiri
Mercurul ucide. Ce faci cand spargi termometrul?
Foto: Infoniac

Toxicitatea mercurului este demult cunoscuta, desi vracii din vechime foloseau acest element la anumite tratamente si in anumite conditii. De multe ori, ele s-au dovedit insa fatale.

Mercurul poate patrunde in organism pe trei cai: prin inhalarea vaporilor, prin alimente sau chiar prin contactul cu pielea. Efectele, mai rapide sau mai lente, pot afecta: sistemul nervos, cel respirator, pielea, rinichii si multe alte organe ale corpului uman, scrie Infoniac.

Mercurul patrunde rapid si prin placenta. Astfel, viitoarea mama care a intrat in contact cu mercurul poate transmite otrava fatului. In cazul cantitatilor mici, viata mamei nu este periclitata, dar copilul se poate naste cu malformatii.

Cea mai insidioasa cale prin care otrava poate patrunde in organism este inhalarea vaporilor de mercur: metalul lichid se vaporizeaza chiar si la temperatura camerei. Respirand deasupra picaturilor de mercur, nu simti vaporii, dar te expui la intoxicare.

Din fericire, mercurul este exclus din bunurile curente de consum, cu doua exceptii: termometrul si tuburile luminoase (becurile "reci"). Daca in acestea din urma cantitatile mici sunt motive sa diminueaze ingrijorarea, cele cateva grame din termometrul spart pot avea efecte grave.

Cum procedezi, daca ti s-a spart termometrul?

Unu. Eviti sa stai cu capul aplecat deasupra locului unde se afla mercur. Acesta se evapora la temperatura camerei, iar inhalarea vaporilor poate avea efecte negative.

Doi. Deschizi imediat fereastra, ca sa aerisesti. Luati de curent, vaporii de mercur se difuzeaza in atmosfera exterioara, pierzand mult din concentratie.

Trei. Evaporarea se produce cu atat mai rapid cu cat este mai cald. Deci opresti incalzirea si, daca se poate, pui in functiune instalatia de racire a aerului.

Patru. Daca mercurul nu s-a raspandit afara din termometrul distrus, iti pui manusi de cauciuc (menaj) si colectezi piesele sparte, asezandu-le intr-un borcan de sticla cu putina apa rece in el. Scufundat in apa, mercurul merge la fund si nu se mai evapora.

Dupa terminarea operatiunii, insa, continutul nu se arunca la ghena. Exista societati de profil, care colecteaza substante toxice si periculoase. Cauti pe Internet o astfel de firma. Ti se va trimite personal specializat care va prelua borcanul, manusile folosite, alte piese care au intrat in contact cu mercurul si le va preda la un laborator pentru decontaminare si distrugere in conditii de siguranta.

Cinci. Daca mercurul s-a raspandit, te asiguri ca picaturile nu vor fi luate cu talpa pantofului si raspandite prin toata casa pe covor. Daca ai calcat pe mercur, schimbi imediat pantofii. Daca n-ai calcat, dar exista mercur raspandit, improvizezi un "galos" dintr-o punga de plastic si il incalti peste pantof.

Sase. Picaturile raspandite se culeg cu o para de cauciuc sau cu o seringa fara ac si se depun in borcanul cu apa. Picaturile se mai pot culege cu doua foi de hartie umeda, cu vata umezita, cu plastilina sau cu banda adeziva, la care adera. Dupa ce picaturile culese astfel au fost depuse in borcanul cu apa rece, locul de unde provin se decontamineaza cu o solutie concentrata de permanganat de potasiu, folosind o pensula moale. Pensula folosita se va preda odata cu borcanul pentru decontaminare.

Sapte. Daca, in ciuda precautiilor, ai venit in contact cu mercurul, fie inhaland vaporii, fie atingandu-l cu mana, este necesar sa te prezinti imediat la medic, pentru control si tratament adecvat, daca este cazul.

Care este cea mai buna precautie

In unele tari, s-a interzis folosirea termometrelor cu mercur. Termometrele electronice sunt mai usor de manevrat, mai rapide si mai putin periculoase. Aceste termometre se gasesc si la noi, iar solutia pare cea mai sigura.

Solutia sigura are insa doua mari dezavantaje: se poate epuiza bateria cand nu te astepti sau termometrul poate da erori. Eviti dezavantajele, avand permanent trei termometre in casa. Daca ai dubii privind masuratoarea, o repeti cu al doilea, iar daca rezultatele sunt diferite, repeti masuratoarea a treia oara. Din trei masuratori, doua trebuie sa coincida.

Chiar daca recomandarea pare incomoda, merita efortul in fata riscului de a te contamina cu mercur si - mai ales - in fata pericolului de a expune copiii la contact cu periculosul element.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#termometru mercur intoxicatie, #mercur otrava , #sanatate