Untisorul elimina toxinele din organism

Vineri, 01 Aprilie 2011, ora 08:35
40374 citiri
Untisorul elimina toxinele din organism

Untisorul (Ficaria ranunculoides) este o planta mica, erbacee, cu frunze rotunde, lucioase, carnoase si bogate in vitamina C. In functie de zona in care se gaseste, untisorul se mai numeste si salata de camp, untul vacilor, salata mieilor, iarba randunelului ori grausor.

Untisorul creste prin tufisuri, in livezi, paduri, parcuri si gradini, in toate zonele tarii, pretutindeni unde este umezeala. Frunzele de untisor ajuta la eliminarea toxinelor, curata sangele si ficatul, lupta cu anemia, apara organismul de de virusi si infectii, ne umple de energie, redandu-ne pofta de viata.

Frunzele de untisor contin multa vitamina C dar si vitamina E, calciu, potasiu si fibre alimentare care ajuta la reducerea nivelului colesterolului in sange si la reglarea tensiunii arteriale.

Consumul de salata din frunze de untisor scade riscul de cataracta si ajuta la mentinerea sanatatii creierului datorita acidului folic pe care il are in compozitie. Untisorul ajuta, de asemenea, la imbunatatirea circulatiei sangelui.

Untisorul se consuma in salate sau se adauga in ciorbe alaturi de alte verdeturi de sezon dar numai cand sunt foarte tinere. Acum este timpul lor si le gasiti in legaturi, pe tarabele din piete, alaturi de urzici, leurda, papadie, ceapa verde, usturoi. Dupa ce planta infloreste, frunzele de untisor devin toxice si nu mai sunt bune de mancat.

Pentru o salata de untisor e nevoie de o legatura de frunze de untisor, o legatura de patrunjel proaspat, un ardei capia rosu, cateva rosii mici, lamaie, ulei de masline.

Frunzele de untisor se spala bine si se lasa la scurs sau se usuca intr-un prosop de bucatarie curat. Li se rup coditele, se taie ca orice frunze de salata si se pun intr-un castron. Patrunjelul se spala bine, se lasa la scurs sau se usuca si apoi se toaca marunt.

Rosiile se taie in doua sau in patru, depinde cat sunt de mari, iar ardeiul capia se taie in fasii subtiri. Se pun toate in castron, se presara un praf de sare si se adauga ulei de masline. Se amesteca totul si se lasa in asteptare.

Retineti ca orice salata, indiferent din ce este facuta, se prepara cu cel putin o ora inainte de a fi servita. Zeama de lamaie se adauga inainte de a fi adusa salata la masa si se amesteca din nou toate ingredientele din castron.

Alaturi de untisor, in salata, poate fi folosita leurda, cea iute si batoasa. Blandetea, delicatetea si catifelarea untisorului vor inmuia pe loc, gustul artagos al leurdei.

Untisorul se mai numeste si salata mielului deoarece, in unele locuri din tara, se obisnuieste ca in Saptamana Luminata, prima de dupa Pasti, friptura din carne de miel sa se manance cu salata din frunze de untisor.

Sa avem sanatate!

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#untisor salata, #untisor vitamine, #untisor minerale, #untisor detoxifiant , #sanatate