Zeama de varza murata si beneficiile ei pentru sanatate

Duminica, 16 Decembrie 2012, ora 10:10
102452 citiri
Zeama de varza murata si beneficiile ei pentru sanatate

Pentru noi, romanii, este de neimaginat o masa de sarbatori fara un platou plin cu sarmale aburinde, atunci scoase de la cuptor, facute cu varza murata.

La fel de cautata este iarna salata de varza murata, langa o friptura grasa de porc ori o mancare de cartofi ori fasole, sau o varza calita cu ceva afumatura.

Putine persoane stiu, insa ca, atat varza murata, cat si zeama sau moarea, cum i se mai spune prin diferite parti ale tarii, sunt adevarate depozite de medicamente naturale care pot preveni si vindeca diferite boli. Continutul bogat de substante nutritive din zeama de varza murata revitalizeaza organismul si-l tonifica.

Varza murata este bogata in vitamina C, mai bogata chiar decat varza cruda, vitamina antioxidanta care ajuta la fortifierea sistemului imunitar al organismului.

Varza murata este singurul aliment de natura vegetala in care se gaseste vitamina B12 din belsug dar si minerale precum magneziu, acid folic, potasiu, fier, iod.

Varza murata este singurul produs vegetal care contine vitamina B12, care incetineste procesul de imbatranire, protejeaza sistemul nervos si impiedica pierderile de memorie.

In compozitia moarei se regasesc o parte din vitaminele si antioxidantii prezenti in varza proaspata, dar si microelemente, saruri minerale, fermenti si enzime aparute datorita procesului de fermentatie.

Astfel, varza murata dar si moarea contin vitamina U, vitamina antiulceroasa, care se distruge prin fierbere, de aceea varza murata si zeama se recomanda in tratarea bolilor ulceroase. Pentru ca stimuleaza arderea grasimilor si normalizeaza apetitul, varza si zeama de varza murata se recomanda, cruda, si in curele de slabire.

Moarea regleaza si stabilizeaza tensiunea. Persoanelor hipotensive li se recomanda zilnic, un pahar de moare de varza. Cateva pahare de moare pe zi, mai multe zile la rand, ajuta la normalizarea digestiei, dar si la prevenirea constipatiei in caz ca te confrunti cu asa ceva.

Desi nu este prea placuta la vedere si nici gustul nu e foarte atragator, consumata regulat, zeama de varza are efect detoxifiant asupra organismului, ajutand la eliminarea toxinelor.

Tinand cont de compozitia bogata in vitamine si minerale, o cura cu zeama de varza, acum, pe timp de iarna, cand organismul este predispus mai ales, infectiilor respiratorii, atat de raspandite, contribuie la vitaminizarea organismului si la intarirea sistemului imunitar.

Ca sa faci zeama de varza mai placuta, macar ca aspect, cand o pui la murat, adauga-i doua, trei bucatele de sfecla rosie.

Marcel Ciolacu, după ce a scos Buzăul din Moldova: ”Sunt român, mama era din Tecuci...”
Marcel Ciolacu, după ce a scos Buzăul din Moldova: ”Sunt român, mama era din Tecuci...”
Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a revenit cu precizări după ce a declarat că ”Buzăul nu e în Moldova”. Afirmația a fost făcută în legătură cu autostrada care va lega Moldova de...
Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a afirmat, întrebat despre situaţia de la Slănic, Prahova, unde o stradă s-a surpat, formându-se un crater de doi metri, că a fost făcut un drum peste o mină....
#varza murata compozitie, #zeama de varza murata sanatate , #sanatate