Sport pe Bune: Tenisul românesc la ora adevărului. Cu Gabriel Moraru director FRTenis

Cum ne afecteaza consumul de marijuana?

Luni, 20 Aprilie 2009, ora 22:50
29603 citiri
Cum ne afecteaza consumul de marijuana?
Foto: BBC

Daca majoritatea tinerilor experimenteaza macar o data fumul unui joint, cei care ajung dependenti nu sunt, de cele mai multe ori, complet constienti de riscurile pe care le presupune acest drog.

Pe langa asa-zisul "respect" de care cred ca se bucura in anturaj, cei care fumeaza marijuana au uneori impresia ca "ce e natural nu poate sa iti faca rau", referindu-se la faptul ca este vorba despre o planta, si nu o substanta chimica, asa cum contin alte stupefiante.

Vesti proaste insa pentru fumatorii care se amagesc in acest fel: consumul de marijuana duce la probleme de sanatate, si inca din cele mai grave.

1. Circulatia sangelui in creier, sever afectata

Substantele continute de un joint au efectul de a stimula circulatia sangvina din creier. Un alt efect este ca vasele de sange se contracta si capacitatea creierului de a-si regla singur circulatia de sange scade. Un motiv pentru care apar problemele de memorie si de cognitie.

Un studiu aparut in revista "Neurology" in 20005 arata ca fumatorii au creierul afectat in acest fel pana la o luna dupa ce au fumat ultimul joint. Circulatia sangelui in creierul fumatorilor de marijuana este chiar mai proasta decat a hipertensivilor cronici sau decat a bolnavilor de diabet.

2. Plamanii, solicitati la maxim

Chiar daca nu exista nicio legatura intre consumul de marijuana si cancerul de plamani, oral sau la creier, cercetatorii sustin ca un joint contine cu 50% mai multe substante nocive decat o tigara obisnuita.

O tigara de marijuana isi lasa amprenta asupra plamanilor de patru ori mai mult decat o tigara normala, avand in vedere ca fumul este tras mult mai adanc in piept, permitand particulelor fine sa fie depozitate in plamani.

Pe de alta parte, cercetatorii de la Universitatea din California au gasit o alta explicatie pentru care marijuana nu este asociata cu cancerul: subtantele continute de un joint grabesc moartea celulelor, in asa fel incat acestea nu au timp sa dezvolte cancerul.

3. Probleme cu gingiile? Nu mai fuma!

Marijuana are aproximativ acelasi efect asupra gingiilor ca si tutunul. Se albesc, devin durerose si sangereaza la periaj. Dintii devin slabiti si dezvolta carii, in cele din urma ajungandu-se la caderea lor.

Un studiu realizat in Noua Zeelanda arata ca persoanele care fumeaza marijuana au cu 60% mai multe sanse sa aiba probleme cu gingiile.

4. Astm si bronsita

Un studiu recent arata ca persoanele care fumeaza tutun impreuna cu marijuana au un risc crescut de a face astm si bronsita, dar si alte boli ale plamanilor.

Riscul de a te imbolnavi este de aproximativ trei ori mai mare decat la un nefumator, potrivit cercetatorilor de la University of British Columbia, din Vancouver, relateaza Reuters.

Studiile nu au aratat pana acum care este efectul tigarilor de marijuana fara tutun, avand in vedere ca majoritatea fumatorilor prefera sa amestece tutunul cu marijuana.

Înghesuială electorală la inaugurarea șantierului Spitalului Regional al Olteniei. Lia Olguța Vasilescu a venit cu o bordură VIDEO
Înghesuială electorală la inaugurarea șantierului Spitalului Regional al Olteniei. Lia Olguța Vasilescu a venit cu o bordură VIDEO
Lucrările la noul Spital Regional al Olteniei au început vineri, 26 aprilie, cu ceremonia ”primei lopeți” la care au participat mai mulți politicieni aflați în febra campaniei electorale....
PSD, după trimiterea lui Clotilde Armand în judecată: ”Nicuşor Dan să aleagă dacă merge cu penalii în campanie”
PSD, după trimiterea lui Clotilde Armand în judecată: ”Nicuşor Dan să aleagă dacă merge cu penalii în campanie”
Social-democraţii consideră că, după trimiterea în judecată a inculpatei Clotilde Armand, candidatul pentru Primăria Generală Nicuşor Dan are obligaţia morală să îşi clarifice...
#afecteaza consum marijuana , #sanatate