Cum putem castiga batalia cu cancerul de san

Duminica, 27 Iulie 2008, ora 10:10
10899 citiri
Cum putem castiga batalia cu cancerul de san

"Vedeti, doamna, acest fluture? Acesta e cancerul dumneavoastra...". Frazele desprinse din marturisirea impresionanta a jurnalistei Dana Deac despre momentul in care a aflat ca are cancer de san, ar trebui sa trezeasca la realitate orice femeie.

Indiferent ca este mama, sotie sau iubita, ea are datoria fata de sine insasi dar si fata de cei dragi sa isi cunoasca trupul si sa il mentina sanatos, si mai ales sa mearga la medic in secunda in care corpul o avertizeaza ca ceva nu este in regula.

Medicii au tras in ultima vreme nenumarate semnale de alarma cu privire la inmultirea numarului de imbolnaviri de cancer de san. In acelasi timp, foarte multe organizatii si fundatii si-au asumat misiunea de a constientiza femeile cu privire la posibilitatea de a-si salva viata in cazul in care reusesc sa depisteze boala din timp.

Potrivit statisticilor realizate la nivel mondial, 80% dintre nodulii aparuti la san nu sunt cancerosi, iar dintre cei cancerosi 90% sunt vindecabili, DACA sunt detectati de la inceput.

Prin urmare, priviti-va cu mult curaj si atentie corpul in oglinda, invatati sa depistati orice semn care arata ca a aparut o schimbare si, mai ales, nu ganditi niciodata "mie nu mi se poate intampla asa ceva!".

Esti sigura ca stii sa iti palpezi corect sanii? Mai gandeste-te o data

Manifestarile patologice ale cancerului la san apar tardiv, de aceea primul semnal de alarma este aspectul diferit al structurii sau al formei sanilor, ne spun specialistii citati de Benessere.ro.

Sanul este format din tesut conjunctiv si tesut adipos, iar in interior se afla un sistem ramificat de canale, numit canale galactofore. Fiecare femeie are o constitutie diferita. Daca tesutul conjunctiv predomina, structura sanilor va fi ferma, iar daca tesutul adipos este dominant, consistenta este moale.

Urmareste orice modificare fata de starea obisnuita a sanilor. Aparitia unui nodul, cresterea dimensiunii unui nodul deja existent, durere la palpare, schimbari de dimensiune sau de forma, aparitia unor leziuni pe piele sau a unor secretii anormale ale mamelonului sunt semnale de alarma.

Foarte important: autoexaminarea trebuie sa fie periodica

Incearca autoexaminarea sanilor la o saptamana sau doua de la menstruatie, atunci cand sanii nu sunt tensionati sau durerosi. Daca esti in perioada menopauzei, alege o zi din luna si repeta acest proces in aceeasi zi, luna urmatoare.

Priveste-ti sanii in oglinda, cu mainile pozitionate pe solduri. Fii atenta la orice fel de schimbare a formei sau a dimensiunii sanilor. Observa daca un san este mai lasat fata de celalalt, daca are o alta dimensiune sau daca a aparut vreo gropita, zona iritata sau cu pori deschisi. Este normal ca sanii tai sa nu fie identici, important este sa observi daca s-a produs vreo schimbare in timp.

Palpeaza cu varfurile degetelor toata suprafata sanilor, cu miscari circulare,radiale si de sus in jos. Nu apasa prea tare, dar ai grija ca atingerea sa fie suficient de ferma, incat sa-ti permita sa simti si zonele profunde. Daca ti se pare ca ceva nu este in regula, palpeaza pentru comparatie si celalalt san. In cazul in care senzatia este aceeasi, probabil ca este ceva normal.

Ridica bratele deasupra capului si urmareste in oglinda daca sanii isi pastreaza forma. Observa daca apare vreo gropita pe care nu ai sesizat-o pana acum.

Stai intinsa, plaseaza o perna sub umarul stang, iar mana stanga sub ceafa. Maseaza sanul stang cu mana dreapta, astfel incat sa atingi si zona aterala a sanului, aproape de axila. Fii atenta la orice posibila inflamare.

Fii atenta la aspectul sfarcului. Observa daca a aparut vreo iritatie sau inflamatie, daca este retractat, daca apare o schimbare a texturii sau culorii mamelonului ori areolei mamare, daca exista scurgeri sau sangerari.

Examineaza-te si sub dus, cand apa si samponul fac miscarile mai alunecoase, iar schimbarile sunt usor de sesizat. Atinge cu degetele toata suprafata sanilor, cu miscari circulare si liniare.Incepe cu atingeri superficiale si apoi mareste putin presiunea.

Nu uita, cele cateva minute cat dureaza intregul proces de autoexaminare a sanilor iti pot salva viata.

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#cancr, #palpare, #vindecare, #Dana deac , #sanatate