Cum sa ajuti un copil sa treaca mai usor peste divortul parintilor...

Duminica, 21 Septembrie 2008, ora 12:12
4124 citiri
Cum sa ajuti un copil sa treaca mai usor peste divortul parintilor...

Divortul parintilor este un moment greu de depasit de catre copil, indiferent de varsta pe care o are cand mama si tata hotarasc sa nu mai ramana impreuna.

Lumea pusa in ordine pare sa se zdruncine atunci cand parintii decid sa divorteze si il anunta pe copil ca in curand ei nu vor mai locui impreuna si ca aproape nimic nu va mai fi ca inainte.

Totul pare o pacaleala, serile in familie si sarbatorile se transforma acum, in mintea copilului, in amintiri dureroase pentru ca se nasc intrebari precum "Daca se prefaceau pentru mine? Daca s-au chinuit atatia ani, pana acum, ca sa nu imi strice mie copilaria?"

Orice ar fi, incepe cu cel mai important lucru: Nu esti tu de vina ! Nu te simti vinovat pentru despartirea lor, pentru ca ce se intampla intre doi oameni maturi, fie ei si parintii tai, numai ei stiu si isi pot explica.

Relatia lor a inceput cand tu nu venisei pe lume, deci accepta ca aceasta casnicie e un lucru, iar nasterea ta si dragostea lor neconditionata pentru tine - un cu totul altul.

Daca se despart ei nu inseamna ca te vor iubi mai putin. Gandeste-te ca povestea lor de iubire a fost sansa ta sa vii pe lume.

Impacarea cu gandul ca ei divorteaza iti va lua ceva timp, dar momentul despartirii este doar o etapa din viata ta, este o schimbare pe care trebuie sa o suporti. Te vei adapta, cu siguranta, la noua naveta de la casa tatalui la casa mamei si invers.

Nu lua nici partea mamei, nici partea tatei. Nu te simti obligat sa fii de partea unuia dintre ei, pentru ca tu crezi ca unul sau altul e vinovat. Sau daca simti ca unul a gresit, nu le-o spune. Ar fi inca o durere intr-o perioada si asa delicata.

Nu fi tu mesagerul lor, pune-i sa vorbeasca, nu fi tu cel care le poarta scrisorile. Cel mai bine este sa nu te amesteci in discutia lor. Asculta-l pe fiecare, lasa-i sa se planga, sa iti povesteasca, ajuta-i sa simta ca iti pasa de durerea lor.

In acelasi timp, daca unul dintre motivele despartirii este violenta, daca parintii tau se abuzau fizic si verbal, atunci consoleaza-te ca e mai bine ca s-a incheiat casnicia lor, pentru ca lucrurile astea te-ar fi afectat si mai rau, si pe tine, pe termen lung.

Pregateste pentru nou - noi prieteni, noi adrese. Este posibil sa mergi la o scoala noua, daca ti se va schimba domiciliul.

Apoi, parintii tai poate ca nu vor sa ramana singuri tot restul vietii, asa ca asteapta-te ca mama sa aiba un nou partener si ca tatal tau sa ti-o prezinte intr-o zi pe noua lui prietena.

Incearca sa iti vezi de ale tale, in timp ce ei... isi vad de ale lor. Concentreaza-te pe scoala, pe hobby-urile tale.

Chiar daca te vei mai gandi o vreme la perioada fericita a familiei intregi, avand chiar propuneri ca mama si tata sa se impace si sa fie iar o familie, invata - din aceasta dureroasa experienta - ca relatiile pot avea finaluri triste, ca oamenii se despart, dar divortul parintilor nu ar trebui sa stearga cu nimic din intamplarile frumoase traite impreuna, ca o familie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

În proces de divorț cu Alina Sorescu, designerul Alexandru Ciucu a luat acasă o cunoscută prezentatoare TVR
În proces de divorț cu Alina Sorescu, designerul Alexandru Ciucu a luat acasă o cunoscută prezentatoare TVR
Cântăreața Alina Sorescu (37 de ani) se află în plin proces de divorț de Alexandru Ciucu (47 de ani), cel care este tatăl celor două fetițe ale fostului cuplu. Designerul se pare că și-a...
Două fete, de 6 și 11 ani, atacate cu un cuțit în apropierea unei școli din Franța. Primele informații despre agresor
Două fete, de 6 și 11 ani, atacate cu un cuțit în apropierea unei școli din Franța. Primele informații despre agresor
Două fete de 6 și 11 ani au fost transportate la spital joi, 18 aprilie, după ce au fost atacate cu un cuțit de un bărbat, în apropierea unei școli. Incidentul a avut loc în orașul...
#divort, #familie, #copil, #casnicie, #scoala, #trist , #sanatate