Cum sa donezi sange

Joi, 28 Ianuarie 2010, ora 08:40
5657 citiri
Cum sa donezi sange
Foto: prometheus.med.utah.edu

Donarea de sange este o procedura umanitara, voluntara, benefica pentru cei care au nevoie de transfuzii sau interventii chirurgicale. Daca vrei sa fii donator, sunt cateva conditii pe care le vei indeplini pentru ca gestul tau sa fie unul folositor si chiar sa salveze o viata.

Donatorul va avea peste 18 ani, o greutate normala pentru inaltimea si constitutia sa (cel putin 50 kg), iar starea lui generala de sanatate ii va permite sa doneze sange, informeaza doneazasange.ro.

Contrar anumitor opinii, donarea de sange este o procedura sigura pentru cei care fac acest gest. Echipamentul steril este garantia evitarii oricaror infectii sau virusi din spital, deci nu exista nici un risc la care vei fi expus.

In cazul adultilor, dupa 24 de ore de la procedura de donatie, organismul isi va reveni. Dupa mai multe saptamani, corpul va inlcui celulele rosii pierdute, iar starea sanatatii nu va fi pusa in pericol in nici un moment.

Nu pot fi donatori cei care au urmat un tratament intravenos, care sufera de hepatita, boli de piele ulcer sau afectiuni pulmonare. Inainte de a dona sange este recomandat sa mananci, iar examenul medical de rutina este obligatoriu, pentru a afla nivelul hemoglobinei si al oxigenului din sange.

Imediat dupa ce ai donat sange, este necesara o gustare, iar dupa 15 minute, poti parasi cabinetul medical. Odata ajuns acasa, trebuie sa stii ca odihna si hidratarea sunt absolut necesare pentru refacerea rapida a organismului. Evita sa faci orice activitate care implica un consum fizic sau psihic sustinut.

Daca inca mai sangerezi dupa un timp de la parasirea cabinetului medical, ridica bratul si ramai in aceasta pozitie cinci minute. Gheata de la frigider iti este de un real ajutor daca zona interventiei este inflamata sau inrosita. Evita cateva zile sa iei aspirina sau orice medicament pe baza de ibuprofen, pentru ca favorizeaza sangerarile.

Daca te simti ametit sau ai probleme de echilibru, manaca consistent si hidrateaza-te corespunzator. Daca la cateva zile dupa ce ai donat sange apar virozele sau vreo infectie respiratorie, anunta cadrele medicale care ti-au luat sange, pentru ca gestul tau sa nu se transforme dintr-un ajutor in ceva daunator pentru sanatatea celor in nevoie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#donare sange riscuri, #totul despre donatori, #donator sange sanatate , #sanatate