Cum sa evitati indigestia de Paste

Joi, 16 Aprilie 2009, ora 09:54
2354 citiri
Cum sa evitati indigestia de Paste

Pentru a preveni problemele digestive ce ar putea aparea la masa de Paste, nutritionistii va recomanda sa nu consumati mai mult de doua oua pe zi si sa serviti traditionala friptura de miel cu salata.

Medicii ne sfatuiesc sa consumam cu prudenta din alimentele specifice Sarbatorii Pascale, pentru ca acestea sunt destul de greu digerabile, scrie Gandul.

"Carnea de miel contine colagen si este grasa, stufatul - compus din carne, rantas, faina si ceapa - este relativ greu de digerat, la fel ca si ouale fierte tari. De aceea, doua oua pe zi sunt suficiente", precizeaza lector univ. dr. Corina Aurelia Zugravu, medic primar igiena alimentatiei si nutritiei.

Evitati sa combinati cozonacul (zahar) cu vin (alcool)

Pentru a preveni indigestiile sau balonarile, este indicat sa servim friptura cu salata de cruditati, sa ne rezumam la o felie de cozonac sau de pasca si la un pahar cu vin slab.

"Cozonacul cu vin este un adevarat test de provocare pentru refluxul gastroesofagian, caracterizat prin senzatia de arsura la stomac. Consumate insa in cantitate mica sau moderata, ele nu provoaca probleme la o persoana sanatoasa. Fiecare ar trebuie sa limiteze portiile si, mai ales, sa asculte semnalele propriului organism si sa se opreasca din mancat la orice senzatie de disconfort sau satietate", mentioneaza prof. univ. dr. Carol Stanciu, presedintele Societatii Romane de Gastroenterologie si Hepatologie.

Disconfortul digestiv se "drege" cu o plimbare in parc sau un ceai cald

Daca nu am reusit sa ne abtinem si constatam ca am mancat prea mult, este indicat ca dupa ce ne-am ridicat de la masa sa facem o plimbare usoara in aer liber, care usureaza digestia, sau sa bem un ceai cald.

Abia ulterior, daca disconfortul digestiv persista, medicii ne indeamna sa apelam la pastilele antispastice sau enzimatice. "In situatia in care persoana respectiva are simptome ingrijoratoare (durere colicativa, varsaturi, febra), ar trebui sa se prezinte la camera de garda", atentioneaza prof. dr. Carol Stanciu.

O categorie aparte o reprezinta cei care au intoleranta la anumite alimente. Preparatele pentru care o persoana are intoleranta trebuie eliminate, iar cei cu afectiuni digestive trebuie doar sa manance rational si sa isi mentina dieta specifica bolii sale.

Refuzati politicos gazdele care va indoapa cu mancare

Bolnavii cu afectiuni severe hepatice, care nu respecta dieta in timpul sarbatorilor, pot suferi complicatii ale bolii. Pancreatita acuta apare in circumstanta unei mese copioase "stropite" cu alcool iar colica biliara poate fi favorizata de mese bogate in grasimi.

In plus, nutritionistii sustin ca, dupa o saptamana de la Paste, este bine sa renuntam la consumul de oua iar cei care merg in vizita la rude dupa ce au servit masa de Paste in familie, sa se limiteze doar la a gusta din bucate.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Drulă critică eșecul coaliției PSD-PNL: „Nu e inevitabil să fim conduși de neterminați și șpăgari. Economia României gâfâie”
Drulă critică eșecul coaliției PSD-PNL: „Nu e inevitabil să fim conduși de neterminați și șpăgari. Economia României gâfâie”
Deputatul Cătălin Drulă, preşedintele USR acuză liderii coaliţiei PSD-PNL că au blocat Guvernul României timp de 16 ore, timp în care au făcut negocieri politice fără niciun rezultat...
Ciolacu laudă candidatura lui Firea la primărie: "Este cea mai bună alegere pentru bucureștenii care își doresc mai puțin spectacol"
Ciolacu laudă candidatura lui Firea la primărie: "Este cea mai bună alegere pentru bucureștenii care își doresc mai puțin spectacol"
După decizia luată în coaliția PSD-PNL de a retrage sprijinul pentru candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la primăria Capitalei, Marcel Ciolacu o prezintă pe Gabriela Firea ca cea mai bună...
#evitare indigestie, #masa Paste, #Sarbatori Paste mancare , #sanatate