Cum sa luptam cu extenuarea fizica si psihica

Marti, 05 Mai 2009, ora 12:46
11107 citiri
Cum sa luptam cu extenuarea fizica si psihica

Medicul american Frank Lipman sustine ca indiferent de problemele de sanatate cu care se prezinta la el pacientii a constatat ca marea lor majoritate se confrunta cu o stare de epuizare generala, de care de multe ori nici macar nu sunt constienti.

"Este cauzata de modul nostru de viata. Organismul spune 'Ajunge, nu pot mai mult!'. Si totusi bolnavul nu pare sa il auda. El vine la mine cu dureri de spate, de cap, se plange ca sufera de insomnie sau ca are un apetit sexual scazut, dar nu isi da seama ca la originea tuturor acestor probleme sta de fapt epuizarea la care si-a supus corpul si mintea", spune dr. Lipman, vorbind chiar de o "epidemie de epuizare", scrie The Guardian.

Lipman, care trece drept un adevarat "guru" printre vedetele americane, ofera si cateva sfaturi care ar putea ajuta pe oricine sa nu ajunga in acea stare de istovire de la care corpul incepe sa dea semne de slabiciune.

Odihna de buna calitate

Pe primul plan este somnul, si nu orice fel de somn ci cel "de buna calitate". Lipman spune ca este neaparat necesar sa introduceti in programul zilnic un "apus electronic": toate aparatele electronice din incapere (calculatorul, telefonul mobil, televizorul) trebuie inchise si chiar lasate fara semnal la ora 22, pentru ca organismul sa intre in starea de tranzitie catre somn.

Aerisiti foarte bine incaperea inainte de culcare si intrerupeti orice sursa de lumina, ca "intr-o pestera", iar la nevoie acoperiti-va ochii cu ochelari pentru somn.

Lipman spune ca in acest mod ajutam organismul sa produca melatonina, substanta naturala care are efect direct asupra somnului, coordonand ritmurile somn-veghe si ritmul nostru circadian.

Chiar si daca mergeti noaptea la baie nu aprindeti lumina, mai spune medicul, deoarece organismul este indus in eroare, crezand ca s-a facut dimineata, iar producerea de melatonina este incetinita.

"Corpul nostru este un mecanism ale carui componente prezinta circa 100 de ritmuri diferite, fiecare influentand apoi parametrii specifici de functionare: temperatura, nivelul hormonal, bataile inimii sau presiunea sanguina", spune Lipman.

Medicul ne avertizeaza ca stilul contemporan de viata este devastator pentru corpul nostru. "Pierdem noptile, mancam tarziu si nesanatos, ducem o viata preponderent sedentara", atentioneaza acesta, subliniind insa ca "din fericire, ne putem 'reseta ceasul genetic', daca stim cum si ne propunem sa o facem".

O alta recomandare este sa tinem cont de alternanta anotimpurilor si sa dormim mai mult in timpul iernii si mai putin vara.

"Lumina naturala este extrem de importanta. Faceti plimbari seara, chiar si in timpul iernii, pentru a putea beneficia apoi de cateva ore de somn de calitate", ne mai sfatuieste medicul american.

Dieta si exercitiile, la loc de cinste

Corpul nostru are si un "ritm alimentar" prestabilit, de aceea micul dejun si pranzul trebuie sa fie cele mai importante mese in conditiile in care metabolismul nostru atinge maximul in jurul pranzului dupa care incetineste, motiv pentru care seara ar trebui sa mancam foarte putin.

Bineinteles ca medicul mai recomanda reducerea la minimum a consumului de zahar, cofeina, alcool sau alimentelor de tip fast-food care dau peste cap desfasurarea normala a proceselor naturale care au loc in corpul nostru.

Si exercitiile fizice isi au rolul lor, extrem de important si de benefic daca sunt facut insa cu masura. Lipman spune ca nu trebuie sa mergem pe principiul "cui pe cui se scoate", incercand sa ne extenuam ore in sir la sala in speranta ca vom reduce astfel nivelul de epuizare al organismului. Dimpotriva, trebuie sa facem exercitii care sa ne relaxeze si sa ne induca o stare de confort, pe care sa le alternam cu cateva minute de repaus.

Ce facem cu jobul ?

Pana acum totul pare simplu. Dar ce facem cu stresul indus de job, cel care ne secatuieste de ultima picatura de energie?

Lipman spune ca exista solutii si pentru aceasta delicata problema deoarece totul tine de modul in care functioneaza mintea noastra.

"Suntem preocupati tot timpul: "era mai bine daca faceam asa, trebuie sa actionez astfel, oare seful este multumit de mine ?...'. Toate grijile acestea ne istovesc de aceea orice modalitate de a scapa de ele este binevenita", spune medicul american.

Cum ? Faceti din cand in cand o pauza de cinci minute in timpul programului. Inchideti ochii, relaxati-va si controlati-va respiratia, alungand orice gand din minte. Puteti face asta intr-un colt al cladirii unde nu va vad colegii iar cel mai bine este sa va asezati in fata unei ferestre larg deschise.

De asemenea, daca va puteti permite iesiti la o scurta plimbare sau, daca nu, la o discutie cu colegii.

Tot pentru destindere, ascultati cateva minute de muzica. Pe cat este de simplu pe atat este de sanatos si revigorant pentru sanatatea dumneavoastra mentala.

Dar cu familia ?

Si cum lucrurile cele mai bune se lasa deseori la urma, Lipman spune ca dragostea, caldura familiei sau prietenia cu care ne inconjoara cei apropiati sunt tot atatea resurse pentru incarcarea bateriilor.

"Din pacate oamenii sunt tot mai izolati in societatea moderna, pierdem pe zi ce trece sentimentul de apartenenta la o comunitate. Si daca este usor sa ne odihnim suficient sau sa tinem un regim alimentar adecvat, "insanatosirea" relatiilor noastre cu cei din jur este mult mai dificil de realizat", recunoaste Lipman.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#metode relaxare, #oboseala cronica, #epuizare , #sanatate