Cum sa-ti ajuti ficatul sa functioneze mai bine

Luni, 27 Februarie 2012, ora 12:02
42066 citiri
Cum sa-ti ajuti ficatul sa functioneze mai bine

Ficatul tau trebuie sa indeplineasca in acelasi timp aproximativ 500 de functii, fiind unul dintre cele mai ocupate organe din corp. Stilul modern de viata, poluarea excesiva, aditivii din mancare si stresul peste masura, toate acestea pot sa il imbolnaveasca.

Asa ca nu este de mirare daca el devine lenes, un factor de risc pentru aparitia alor afectiuni, precum: alergiile, artita, astmul, respiratia urat-mirositoare, sindromul oboselii cronice, pofta mare de dulce, depresia, sensibilitatile la substante din mediul inconjurator, oboseala, fibromialgia, migrenele si chiar hepatita.

Pot aparea, de asemenea, din aceeasi cauza, presiunea sanguina ridicata, colesterolul marit, hipoglicemia, dezechilibrul hormonal, probleme ale sistemului imunitar, sindromul intestinului iritabil, obezitate, digestie proasta, greata, stari de voma, probleme ale pielii si colita ulceroasa.

Poate cea mai impresionanta functie a ficatului este aceea de a se regenera singur. Atunci cand este bolnav, conform Care2, cu ajutorul unei diete sanatoase si a stilului de viata responsabil, se pot face adevarate minuni. Iata cateva maniere prin care se poate revigora acest organ:

1. Ficatul necesita o cantitate mare de vitamine si minerale pentru a indeplini principalele sale functii, asa ca nu trebuie sa-ti lipseasca din dieta fructele si legumele, toate bogate in fibre.

2. El trebuie sa fie ferit pe cat posibil de aditivii alimentari sintetici, asa ca elimina mancarea procesata, colorantii, conservantii si tot ce nu este natural.

3. Mananca morcovi proaspeti si sfecla, ambele ajutand la curatarea ficatului. In plus, consuma tot ce este verde, plin de clorofila, extrem de sanatoasa.

4. Incearca sa consumi 2 lingurite de seminte de in macinate zilnic, acestea prevenind excesul de hormoni si ajutand la buna functionare a sistemului sanguin. Una dintre functiile ficatului este aceea de a filtra sangele, asa ca astfel il vei ajuta sa aiba mai putin de lucru.

5. Foloseste plante precum turmericul, papadia, agrisele, ulmul alunecos, rostopasca sau scaietele in ceaiuri si chiar la gatit. Ele iti vor intari ficatul si il vor face sa functioneze mai bine.

6. Scade semnificativ cantitatea de zahar rafinat si de indulcitori artificiali pe care ii consumi.

7. Lecitina ajuta la o mai buna metabolizare a grasimilor si la reducerea colesterolului. In plus, contribuie la reducerea presiunii sanguine, asa ca mananca tofu, oua organice si lapte din soia sau ia suplimente, in jur de 400 de mg pe zi, sub forma de comprimate.

8. Ai nevoie de o cantitate mare de multivitamine si minerale, asa ca gandeste-te sa iei 1.000 - 2.000 de mg de vitamina C ca supliment, plus alte vitamine care sa te ajute.

9. Mananca din plin usturoi, ceapa, broccoli, toate find bogate in sulf, necesar pentru cresterea enzimelor care duc la curatarea ficatului.

10. Evita sa consumi o cantitate mare de mancare deodata, ci mai bine stai la masa mai des, mancand mai putin.

11. Consuma legume fierte la abur, salate verzi, fructe proaspete si orice alte verdeturi. In special cele cu gust mai acrisor ajuta la detoxifierea ficatului.

12. Mananca nuci si seminte nesarate si neprajite, care contin din abundenta acizi grasi esentiali.

13. Evita margarina si uleiurile extrem de procesate. Chiar daca ele sunt mai ieftine decat cele virgine sau extravirgine, nu sunt sanatoase.

14. Incearca sa te abtii de la mancare cu 3 ore inainte de a te culca, astfel incat ficatul sa se poata odihni si el in timp ce dormi.

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#ficat sanatos sfaturi, #ficat functionare buna, #ficat alimentatie, #ficat sanatate sfaturi , #sanatate