Cum sa-ti faci singur o tinctura sau un sirop de plante

Miercuri, 15 Iulie 2009, ora 07:38
41798 citiri
Cum sa-ti faci singur o tinctura sau un sirop de plante
Foto: healthhype.com

Remediile naturiste se administreaza sub forma infuziilor, tincturii, plantelor uscate si lasate la macerat, decoctului, siropului sau tonicului.

Prepararea acestor remedii insa nu este simpla. Ea va respecta cateva principii de baza pentru ca substanta activa din plante sa poata fi eficienta, informeaza doityourself.com.

Infuziile sunt ceaiuri, in care s-au adaugat plantele, unele chiar cu flori. Daca folosesti plante uscate, proportia corecta este de o lingura de plante la o cana de apa.

Lasa amestecul sa fiarba timp de zece minute, dupa care il acoperi si il strecori. Ceaiul este gata fie de infuzie, fie de baut. Daca folosesti plante proaspete, atunci infuzia ta va fi preparata din trei linguri de plante la o cana de apa.

Daca ceaiul preparat astfel va fi folosit timp de mai multe zile, el se depoziteaza intr-un loc rece. Prima data se utilizeaza dupa 24 de ore de la preparare.

Tinctura

Tincturile sunt substantele pe baza de alcool, in care baza este asigurata extractul din planta respectiva. Pot fi preparate in cantitati mari, pentru a fi folosite mult timp, sau in cantitati mici, folosite ca tonic facial.

In prepararea tincturilor, vodca este cea mai utilizata. Ea se adauga in apa, in proportie de 25%.

Plantele sau florile folosite la tinctura vor fi mai intai maruntite. In cazul florilor uscate, se adauga intr-o sticla opt linguri de plante si un pahar si jumatate de apa cu alcool. In cazul plantelor proaspete, proportiile se tripleaza.

Sticla in care este continut amestecul se va depozita intr-un loc rece si intunecos pentru cel putin doua saptamani. In fiecare zi insa va trebui sa agiti puternic amestecul si sa il strecori. Tinctura astfel obtinuta poate fi folosita si timp de doi ani.

Macerarea

Macerarea este utila atunci cand ceaiurile sunt preparate cu apa rece. Exista plante care vor fi folosite drept tratament doar daca sunt lasate la macerat in apa rece.

Proportiile sunt aceleasi ca la infuzie. Amestecul se lasa intr-o camera rece peste noapte. Strecoara-l dimineata si foloseste-l precum infuzia. Pentru macerare, el trebuie sa fie depozitat cel putin o noapte intr-un loc rece.

Decoctul

Decoctul este similar infuziei, dar se foloseste in cazul radacinilor sau semintelor. Pentru a fi eficiente, substantele active trebuie sa fie foarte concentrate, iar procesul de fabricare, urmat atent.

Adauga intr-un pahar si jumatate de apa doua linguri de plante uscate. Amestecul se fierbe la foc mic. Atunci cand volumul din ibric s-a redus la sfert, vei sti ca decoctul tau este gata.

Dupa ce il strecori, specialistii in medicina naturista recomanda folosirea lui de trei ori pe zi. Se depoziteaza intr-un loc rece, iar pentru ca gustul sa fie unul placut, se poate indulci cu miere.

Siropul

Siropul natural din plante se foloseste pentru tratarea afectiunilor respiratorii, tusei suparatoare si starilor asociate recelii si gripei. Siropul poate fi preparat dintr-o infuzie, decoct sau chiar tinctura.

Pentru fiecare pahar de substanta, se adauga o lingura de miere. Se agita pana cand mierea se dizolva, dupa care mixtura se lasa la racit. Se depoziteaza intr-un loc rece si intunecos.

Va fermenta dupa un timp, deci imbutelierea va fi una corespunzatoare, pentru a evita accidentele nedorite, atunci cand desfacem capacul siropului.

Tonicul

Amestecate in vin, unele extracte din plantele folosite in medicina naturista sunt mult mai eficiente. Astfel, pentru prepararea unui vin tonic, cele mai folosite plante sunt ghimbirul sau lemnul dulce.

Se aseaza intr-un pahar sau o sticla plantele uscate. Se adauga vinul intr-o proportie egala si se lasa intr-un loc rece timp de doua saptamani.

Dupa acest timp, se strecoara lichidul si se bea de trei ori pe zi pentru o tonifiere completa. Amestecul poate fi folosit mai multe luni, pentru ca in acest timp vinul extrage substanta activa din plante.

Condiția pusă de Geoană pentru a reveni în politică: ”Am să o fac cu toată inima”
Condiția pusă de Geoană pentru a reveni în politică: ”Am să o fac cu toată inima”
Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a declarat că nu se află în căutarea unui alt job internaţional după o poziţie atât de importantă la NATO. El a precizat că,...
Ciolacul îl trimite pe Piedone ”la locul lui”. Liderul PSD susține că nu va negocia cu edilul de la Sectorul 5
Ciolacul îl trimite pe Piedone ”la locul lui”. Liderul PSD susține că nu va negocia cu edilul de la Sectorul 5
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat miercuri, 24 aprilie, că locul lui Cristian Popescu Piedone nu poate să fie decât ca primar, în continuare, la Sectorul 5, el precizând că nu va...
#retete naturiste preparare, #tinctura preparare, #decoct preparare , #sanatate