Cum sa tratezi hernia de disc cervical mai ieftin si mai repede

Duminica, 09 Aprilie 2017, ora 10:58
37173 citiri
Cum sa tratezi hernia de disc cervical mai ieftin si mai repede
Foto: Metropolitan Hospital

Hernia de disc cervical este o afectiune degenerativa care apare din ce in ce mai frecvent in zilele noastre.

Simptomele sunt reprezentate de obicei de: durere intensa la nivelul cefei, sau intre omoplati, care iradiaza in brate, antebrate sau degete. Uneori apare si amorteala care coboara pe membrele superioare. Anumite miscari sau pozitii pot agrava simptomatologia.

La anumiti pacienti, hernia de disc cervical poate determina o compresiune mai intensa a elementelor nervoase, producand paralizia in grade diferite a unei anumite miscari a membrului superior. In cazurile severe, se poate ajunge la tulburari de mers, tulburari sfincteriene sau chiar absenta functiei motorii si sensitive de la gat in jos.

Cauzele aparitiei herniei de disc cervical sunt multiple si dificil de precizat cateodata. Exista insa unii factori de risc care cresc incidenta acestei afectiuni, dintre care enumeram:

Stilul de viata, cum ar fi: fumatul, sedentarismul sau nutritia inadecvata;

Varsta: pe masura ce inaintam in varsta, discul se deshidrateaza, ceea ce duce la afectarea elasticitatii si rezistentei acestuia;

Pozitia incorecta in cursul diferitelor activitati pe parcursul zilei, in special cele repetitive sau care necesita mentinerea unei pozitii pentru perioade lungi de timp (ex: lucrul prelungit la computer) ;

Evenimente traumatice (socuri) sau eforturi fizice mari.

O hernie de disc cervical poate aparea brusc sau progresiv, de-a lungul lunilor sau anilor.

Diagnosticul necesita pe langa examenul clinic, investigatii imagistice, rezonanta magnetica nucleara (RMN) fiind de obicei "standardul de aur" in diagnosticarea acestei afectiuni.

Nu toate persoanele cu aceasta conditie medicala necesita interventia chirurgicala. In multe cazuri medicatia antialgica, antiinflamatorie si decontracturanta sau procedurile de kinetoterapie pot ameliora simptomatologia. In cazul in care simptomele sunt insa rezistente la tratamentul conservativ, sau manifestarile bolii sunt severe si asociaza paralizie, tulburari sfincteriene sau de mers, atunci chirurgia devine obligatorie.

Traditional, hernia de disc cervical se opereaza pe cale anterioara, ceea ce presupune urmatorii pasi: o incizie de cele mai multe ori transversala la nivelul gatului, disectia planurilor anatomice pana la nivelul coloanei vertebrale, scoaterea intregului disc intervertebral, decompresiunea elementelor nervoase si apoi inlocuirea discului intervertebral cu un grefon osos sau sintetic.

Progresul tehnologic si accesul la metodele minim invazive de chirurgie spinala au condus la aparitia unor metode mai rafinate de abordare a acestei patologii. Astfel s-a dezvoltat laminoforaminotomia posterioara cervicala ca o metoda moderna de tratament a herniei de disc cervical.

In aceasta procedura, abordul este unul posterior, care urmeaza pasii: incizie mica la nivelul pielii cefei, disectia planurilor musculare, efectuarea unei "ferestre" mici in partea din spate, lamelare, a vertebrei si decompresiunea elementelor nervoase.

Care sunt avantajele

-Riscurile interventiei chirurgicale sunt mai mici. Abordul fiind pe cale posterioara (prin ceafa), disectia pana la planul vertebral nu intalneste structuri vitale (esofag, trahee, artera carotida etc.), asa cum se intampla in abordul clasic.

-Abordul pe cale anterioara presupune fuziunea coloanei vertebrale, prin folosirea implanturilor. Drept urmare, biomecanica si distribuirea sarcinilor la nivelul coloanei vertebrale se modifica, astfel incat discurile intervertebrale adiacente nivelului abordat vor fi nevoite sa suporte o presiune mai mare decat ar trebui, ceea ce in timp poate conduce la deteriorarea acestora si aparitia unei hernii cervicale la nivelul lor.

Studiile indica o incidenta de 55% a pacientilor care, dupa ce au suportat o interventie chirurgicala pe cale anterioara, la 10 ani prezinta simptome legate de afectarea discurilor interventebrale adiacente si jumatate dintre acestia necesita o noua interventie chirurgicala.

Prin laminoforaminotomia cervicala posterioara, insa, avand in vedere ca nu se folosesc implanturi, biomecanica ramane cea naturala, si boala disculului adiacent nu exista ca evolutie in viitor.

- Recuperarea este mai rapida, avand in vedere ca nu exista limitari dictate de necesitatea protectiei integrarii unui implant (fuziune osoasa). Practic, pacientul se poate mobiliza fara restrictii la 2-3 ore de la operatie.

- Spitalizarea este mai scurta. Se poate efectua si in maniera "one day surgery".

- Durata interventiei chirurgicale si sangerarea intraoperatorie sunt mai mici.

- Costurile sunt mai mici decat in abordarea pe cale anterioara.

- Daca in viitor este necesara o interventie la alt nivel vertebral, in chirurgia pe cale anterioara, cicatricea postoperatorie formata in planurile profunde poate ridica probleme serioase din punct de vedere tehnic pentru reinterventie, in vreme ce in cazul abordului posterior, reinterventia nu este influentata in niciun fel de operatia anterioara.

Citeste si Avantajele chirurgiei minim invazive spinale fata de interventia clasica

Laminoforaminotomia cervicala posterioara necesita insa o logistica adecvata, care consta in instrumentatie specifica. Este nevoie, de asemenea, de iluminare corespunzatoare si magnificatie. Nu in ultimul rand, este nevoie de pregatirea chirurgului in acest sens, existand o curba de invatare nu tocmai rapida pentru a stapani aceasta procedura.

In concluzie, laminoforaminotomia cervicala posterioara s-a validat ca fiind o metoda moderna, minim invaziva de tratament a herniei de disc cervical care, pentru cazurile selectate, poate aduce satisfactii mari pacientilor, cu reintegrarea completa in activitatile cotidiene.

Dr. Sorin Craciunas

Medic Primar Neurochirurg

Metropolitan Hospital

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Tratamente pentru hernia de disc cervical, #hernia de disc cervical, #tratament hernia de disc cervical , #sanatate
Comentarii