Cum tratam depresia?

Duminica, 03 Februarie 2008, ora 21:45
15133 citiri
Cum tratam depresia?

Depresia este una dintre cel mai des intalnite afectiuni din lume si poate si cea mai caracteristica. Ea poate sa apara in viata oricui, indiferent de varsta. Potrivit unor studii, o persoana din cinci va suferi de depresie la un moment dat in viata ei. Aceasta boala poate afecta atat femeile cat si barbatii de toate varstele si indiferent de mediul in care traiesc.

De altfel, potrivit statisticilor, depresia afecteaza mai mult de trei milioane de romani, adica circa 15% din populatie, iar un procentaj asa de mare de oameni care au o afectiune psihica reprezinta o problema majora a sanatatii publice.

Dar ce este de fapt depresia? Depresia, (in latina - inhibitie, tristete) este o afectiune psihica, ce se caracterizeaza printr-o perturbare serioasa a echilibrului emotional si o diminuare considerabila a calitatii vietii, pe o perioada lunga de timp (activitatea profesionala, relatiile personale etc.). Depresia este un termen general care cuprinde o larga paleta de afectiuni psihice, de la starile proaste pana la sentimente de sinucidere.

Cauzele depresiei

Nu exista un raspuns clar la intrebarea despre cauzele depresiei. Depresia este de obicei declansata de o combinatie de factori biologici, psihologici si factori din mediu. Unele trasaturi psihologice pot creste vulnerabilitatea fata de depresie. Persoanele care au o parere proasta despre ei, o viziune pesimista asupra lumii sau care sunt expusi la stres au un risc mai mare de a dezvolta o depresie.

Starile depresive pot fi declansate de pierderi importante, de afectiuni cronice, de dificultati de relatie sau financiare sau de schimbari nefavorabile aparute in viata. Pacientii care sufera de depresie traiesc de obicei o stare de ingrijorare si de tristete. Ei se simt nefericiti, lipsiti de ajutor si abandonati. Ei sunt nemultumiti de lucrurile din jurul lor si nimic nu-i poate face fericiti. Chiar si folosirea frecventa a energizantelor poate duce la depresie din cauza distrugerii reactiilor chimice ale creierului.

Simptomele depresiei

Exista foarte multe simptome ale depresiei printre care putem intalni:

- sentimente persistente de tristete, pierderea increderii in sine sau proasta parere despre sine, pierderea bucuriei in fata lucrurilor care altadata ar fi fost placute si interesante;

- pierderea sperantei si sentimente de neajutorare, sentimente inexplicabile de vinovatie si de zadarnicie;

- agitatie sau anxietate, dificultati in munca de la serviciu sau in comunicarea cu colegii, dificultati in concentrare;

- ganduri de sinucidere si de moarte.

Alte simptome fizice pot fi: oboseala, pierderea energiei, probleme cu somnul, pierderea apetitului sau exagerarea cu mancatul, pierderea apetitului sexual sau chiar probleme ale functiilor sexuale, consumul de alcool sau fumatul mai mult decat in mod obisnuit, dureri fizice sau diverse tulburari ale organismului. Cei care au avut patru sau chiar mai multe dintre aceste simptome aproape in fiecare zi timp de peste doua saptamani, trebuie sa ceara ajutor.

Tratament in cazul depresiei

Depresia este tratata cu succes cu consiliere profesionala, medicatie antidepresiva sau o combinatie intre cele doua. Adesea, o combinatie intre cele doua are efect. Persoanele cu depresie pot fi tratate fara sa fie internate in spital, dar, in cazuri severe, o perioada de spitalizare poate fi necesara. Daca aveti o forma usoara sau moderata de depresie, puteti fi diagnosicat si tratat de medicul de familie impreuna cu un psihoterapeut sau un psiholog.

Daca aveti o forma severa de depresie sau alte afectiuni psihologice sau nu raspundeti la tratament, un psihiatru, medicul specializat in diagnosticul si tratamentul bolilor mintale, ar putea fi de ajutor. Informati-va medicul de familie ca banuiti ca aveti o depresie, deoarece este frecvent trecuta cu vederea.

Daca depresia va fi diagnosticata, dumneavoastra si medicul dumneavoastra de familie puteti decide cel mai bun tratament. Cu cat e tratata mai devreme, cu atat va veti vindeca mai repede.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Kadîrov suferă de o boală gravă care poate duce la deces. Planurile Moscovei pentru a menține stabilitatea în Cecenia
Kadîrov suferă de o boală gravă care poate duce la deces. Planurile Moscovei pentru a menține stabilitatea în Cecenia
Liderul cecen Ramzan Kadîrov, om de bază pentru regimul de la Kremlin, suferă de peste cinci ani de necroză pancreatică, o afecțiune care poate duce la deces. El ar fi fost la spitalul...
Câți români mănâncă în fiecare zi carne. Interesul pentru alimentaţia pe bază de plante, în creștere
Câți români mănâncă în fiecare zi carne. Interesul pentru alimentaţia pe bază de plante, în creștere
Aproape o treime dintre români (31%) consumă carne zilnic, în timp ce patru din zece persoane (39%) se orientează spre alternative pe bază de plante, arată un rezultatele unui studiu de...
#depresie, #romani, #boala, #tratament , #sanatate