Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

De ce au femeile nevoie de mai mult somn

Vineri, 27 Decembrie 2013, ora 10:49
3988 citiri
De ce au femeile nevoie de mai mult somn
Sursa foto: Daily Mail

Creierul femeilor are nevoie de o durata mai mare de refacere prin somn deoarece ele indeplinesc mai multe sarcini in acelasi timp ziua, este concluzia unei cercetari recente.

Studiul realizat de specialistii americani arata ca femeile si barbatii au nevoi diferite cand vine vorba de durata somnului, informeaza Daily Mail.

Cu cat creierul este mai solicitat in timpul zilei, cu atat are nevoie de o durata mai mare de somn pentru a se reface. Iar cand vine vorba de "multitasking" (efectuarea mai multor sarcini in acelasi timp), femeile exceleaza.

"Una dintre functiile majore ale somnului este de a permite creierului sa se recupereze, sa se refaca. In timpul somnului profund, cortexul - parte a creierului responsabila, printre altele, cu gandirea, memoria si cu limbajul - se deconecteaza pentru a se reface. Cu cat iti folosesti mai mult creierul in timpul zilei, cu atat ai nevoie mai mai mult somn", afirma prof. Jim Horne, director la Centrul de Cercetare a Somnului din cadrul Universitatii Loughborough.

Femeile ar putea evita astfel de probleme daca s-ar odihni in timpul zilei, dar nu mai mult de 90 de minute, pentru a se evita starile de somnolenta. De asemenea, au nevoie de mai mult somn barbatii cu servicii solicitante, care implica gandirea laterala.

Cercetarea a aratat si ca lipsa somnului creste riscul de depresie si de nervozitate in cazul femeilor, aceste efecte nefiind observate si la barbati. Potrivit dr. Michael Breus, expert in somnologie, lipsa somnului declanseaza la unele femei un proces inflamator care se manifesta prin suferinta fizica.

Studiile anterioare au aratat ca somnul insuficient poate fi asociat cu boli cardiace, accident vascular cerebral si cu probleme mintale.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#femei somn mult, #meserii somn , #sanatate