De ce mananci prea mult?

Joi, 18 Februarie 2010, ora 08:46
8284 citiri
De ce mananci prea mult?
Foto: smu.edu

Ai observat ca in perioadele stresante mananci foarte mult. Mai mult, oricat de mult ai manca, starea de satietate intarzie sa apara si tocmai de aceea kilogramele in plus nu iti dau pace. Pentru a rezolva aceasta problema este necesar sa stii in primul rand de ce mananci atat de mult.

Daca vei analiza corect stilul tau de viata, vei vedea ca multele mese pe care le consumi in fiecare zi sunt legate fie de continutul lor impropriu, fie de o stare de moment sau chiar de anturaj, informeaza webmd.com.

Psihologii americani sunt de parere ca poftele excesive sunt legate strans de mirosul foarte puternic, aspectul frumos al unei mancari sau chiar sunetul ei.

Astfel, daca auzi ca in camera de alaturi floricelele sfaraie ti se va face imediat pofta, chiar daca tocmai te-ai ridicat de la masa. La fel se intampla si daca o prajitura miroase sau arata foarte bine. Ea va fi consumata chiar daca nu este preferata noastra.

Mancatul involuntar este si el o cauza a meselor in plus. Uneori mancam chiar daca nu ne este foame doar pentru a avea o ocupatie. Atunci cand stam in fata televizorului sau cand mergem la cinematograf, mancatul este un obicei de conjunctura, pe care il folosim pentru a face ceva si nu pentru ca este necesar.

Ai observat cu siguranta ca atunci cand faci mai multe lucruri deodata simti nevoia sa consumi ceva pentru a te elibera de stresul pe care il resimti. Mai mult, un alt motiv al meselor carora le pierzi numarul sunt tentatiile, care exista la tot pasul.

Cu cat ispita este mai aproape de tine cu atat simti mai mult nevoia sa consumi. Astfel, daca obisnuiesti sa iti faci cumparaturile dintr-un supermarket, vei observa ca cele mai multe produse cumparate sunt cele alimentare, pentru ca uneori nu rezistam tentatiei de a cumpara alimente, chiar daca nu avem nevoie de ele.

Aceeasi tendinta exista si atunci cand mergi regulat la restaurant. Daca vei analiza comportamentul tau vei observa ca in timp, consumi din ce in ce mai multa mancare pentru ca exista tendinta de a incerca totul, chiar daca pofta iti lipseste uneori.

Un alt motiv pentru care mancam mult este alimentatia contra-cronometru. Cu cat mancam mai repede cu atat starea de satietate se va instala mai lent. Tocmai de aceea nici un aliment nu va fi satisfacator. Incearca sa mananci mai incet, sa savurezi fiecare aliment consumat si vei vedea ca nu iti vei mai comanda patru feluri de mancare.

Relaxarea este si ea un motiv pentru care consumam continuu. Atunci cand ne simtim foarte bine, de regula mancarea nu lipseste de pe masa. Obisnuinta de a manca oriunde si oricand, indiferent daca ne este foame, este unul dintre motivele pentru care apar kilogramele in plus.

Varietatea este si ea un motiv al meselor in plus. Cu cat avem mai multe optiuni cu atat simtim nevoia sa le incercam pe toate, cat mai repede. In scurt timp, problemele de digestie se instaleaza, la fel si disconfortul resimtit imediat dupa ce te-ai ridcat de la masa, pentru ca nimic nu te multumeste.

Pentru evitarea tuturor neplacerilor, analizeaza corect modul in care mananci, cand mananci si cat. Autocontrolul este determinant, dar si dorinta de a arata bine in fiecare zi si de a scapa de kilogramele in plus, balonarile si frecventele probleme stomacale.

Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Liderul Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a acuzat joi, 25 aprilie, Biroul Electoral Central că ar fi modificat „în mod ilegal” o hotărâre de guvern şi că instituţia ar fi...
Liderul USR, după trimiterea în judecată a lui Clotilde Armand: ”Sunt nişte dosare fake, hărţuieli politice”
Liderul USR, după trimiterea în judecată a lui Clotilde Armand: ”Sunt nişte dosare fake, hărţuieli politice”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, a reacţionat după Clotilde Armand, primarul Sectorului 1, a fost trimisă în judecată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 şi a afirmat că...
#de ce mananc, #mancare multa motiv, #mananca mai putin , #sanatate