De ce ne doare spatele si cum putem sa scapam de aceste dureri

Joi, 31 Iulie 2008, ora 15:57
13160 citiri
De ce ne doare spatele si cum putem sa scapam de aceste dureri

Durerile spatelui pot ingreuna activitatea de zi cu zi, iar netratarea lor le poate accentua atat simptomele cat si consecintele.

Cauzele acestor dureri sunt multiple, de la inaintarea in varsta pana la pozitia incorecta adoptata in timpul mersului sau lucrului la birou, informeaza Gandul.

Medicii ne avertizeaza ca putem preveni diferite afectiuni ale spatelui doar prin schimbarea unor obiceiuri zilnice proaste.

In primul rand trebuie stiut ca cel mai bun medicament pentru a trata si preveni durerea de spate este sportul. Specialistii spun ca exercitiile regulate, efectuate corect, intaresc muschii spatelui si cei abdominali, prevenind astfel afectiunile care ar putea aparea in aceste zone.

Pedalarea pe bicicleta, statica sau obisnuita, inotul si mersul pe jos sunt cele mai bune antrenamente pentru sanatatea musculaturii spatelui. Aceste exercitii stimuleaza secretia unor hormoni care au efecte analgezice, fara a exercita o presiune prea mare asupra acestor muschi.

Mentinerea unei greutati constante este un al doilea element care previne aparitia durerilor de spate. O greutate prea mare exercita presiune in zona spatelui si, chiar daca scapati de durere pentru moment, kilogramele in plus sunt un indiciu ca afectiunile vor recidiva.

Evident, cu cat greutatea corpului este mai mare cu atat presiunea exercitata asupra coloanei vertebrale este mai mare. In plus, grasimea depozitata in zona abdominala muta centrul de greutate al corpului in fata, fapt care preseaza suplimentar zona spatelui.

Pe de alta parte, tot mai multi cercetatori sustin ca nicotina contribuie la accentuarea durerilor in zona inferioara a spatelui.

In primul rand, ea limiteaza circulatia sangelui in zona de mijloc, impiedicand functionarea normala a musculaturii din aceasta zona. Apoi, fumatorii isi distrug sistemul osos mai repede decat nefumatorii, riscand sa dezvolte osteoporoza, o cauza majora a durerilor de spate.

Mare atentie trebuie acordata si greutatii pe care trebuie sa o sustina spatele nostru. Orice surplus de greutate in spate ne afecteaza coloana si creste riscul de dureri in aceasta zona. Specialistii ne sfatuiesc sa alegem un rucsac pe roti daca avem de carat o greutate prea mare sau sa folosim un echipament cu multe buzunare, care sa ne permita distribuirea greutatii in mai multe zone.

Trucuri pentru prevenirea durerilor de spate

Atunci cand caram ceva in spate, greutatea cea mai mare trebuie sa se afle in zona de mijloc a spatelui, iar restul sa fie redistribuit. Foarte important este ca, atunci cand vrem sa ridicam ceva de jos, sa indoim genunchii.

Alte trucuri care ne mentin sanatatea spatelui tin de activitatile zilnice. Atunci cand calcam rufe sau le impaturim este bine sa tinem un picior sprijinit pe un suport, la un nivel putin mai ridicat.

Atunci cand ne aplecam este esential sa ne sprijinim in maini, iar daca stam prea mult la birou, trebuie sa pastram picioarele intr-o pozitie confortabila, intr-un unghi de 90 de grade la genunchi. Daca picioarele nu ajung la podea, putem sa folosim un scaunel pentru a pastra pozitia corecta.

In timpul somnului trebuie sa folosim o perna care mentine la acelasi nivel capul si coloana, sa fie fabricata dintr-un material care se modeleaza dupa forma corpului, nu se turteste pe pat.

In plus, nu este recomandat sa ne mentinem aceeasi pozitie un timp indelungat, chiar daca lucram numai la birou. La intervale regulate de timp trebuie sa ne intindem coloana si sa facem cativa pasi.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

„Străzi Deschise” revine pe Calea Victoriei şi se extinde. Activităţi sportive dedicate publicului de toate vârstele, spectacole de magie şi muzică live
„Străzi Deschise” revine pe Calea Victoriei şi se extinde. Activităţi sportive dedicate publicului de toate vârstele, spectacole de magie şi muzică live
„Străzi deschise, Bucureşti - Promenadă urbană” se extinde, în weekendul 13-14 aprilie, în sectorul 1 al Capitalei, pe strada Alexandru Constantinescu (între Str. Loc. Gh. Stâlpeanu şi...
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
#dureri spate, #sport, #miscare, #fumat , #sanatate