De ce se prefac oamenii ca sunt bolnavi?

Duminica, 21 Februarie 2010, ora 08:35
8108 citiri
De ce se prefac oamenii ca sunt bolnavi?

Cei mai multi oameni gasesc ca invocarea unei probleme de sanatate este scuza ideala pentru a se invoi de la serviciu sau de la scoala, pentru a lipsi de la o intalnire plictisitoare sau pentru a-si ascunde lipsa chefului, fie ca aceasta problema este sau nu reala.

Simularea unei migrene sau a unei raceli de sezon este o practica, daca nu normala, cel putin extrem de raspandita, iar cata vreme nu se transforma intr-un obicei, ar putea fi chiar nevinovata.

Exista insa si cazuri mai grave, duse la extrem, in care bolnavii inchiputi depasesc orice limita a bunului simt si norma a societatii, de ordin legal, etic sau moral, arata LiveScience.

Unii oameni sunt dispusi sa faca orice pentru a fi in centrul atentiei sau pentru a se imbogati, chiar daca asta insemana sa insele increderea familiei, prietenilor sau a necunoscutilor altruisti care le vor binele.

Politistii americani au depistat, cu sprijinul doctorilor, cazuri incredibile in care oamenii sustineau ca sufera de o boala incurabila, transformand inselatoria in mod de viata, pentru a stoarce atentia, simpatia si banii celor le-au sarit in ajutor.

Un caz devenit celebru, dupa ce a intrat in atentia politiei, este cel al unei femei din Baltimore, mama a doi copii, care si-a anuntat familia si toate cunostintele ca are cancer de stomac.

Femeia s-a prefacut vreme de trei ani ca este bolnava, beneficiind in tot acest timp de sprijinul celor dragi, dar si de banii stransi din donatiile pentru presupusul sau tratament.

Oamenii legii au reusit sa dovedeasca, in acest caz, ca femeia este o escroaca, dar exista numeroase alte exemple in care a fost randul doctorilor sa arate ca pacientii sunt intr-adevar bolnavi, insa de o boala mintala, numita sindromul Munchausen.

Cei care sufera de aceasta maladie mimeaza exstenta unei boli organice, de obicei incurabila, intr-un mod cat se poate de dramatic, convingator si obsesiv.

O variatie rara si extrem de grava a acestei boli este sindromul Munchausen de proximitate, ce presupune atribuirea unei boli inchipuite celor din jur, in mod deosebit copiilor.

Un exemplu cutremurator este cel al Hannei Milbrandt, o mama care si-a convins familia si prietenii ca fetita ei de numai sapte ani este bolnava de cancer.

Pentru a-si atinge scopul sinistru, femeia nu a ezitat sa-si rada fetita in cap, pentru a mima efectele chimioterapiei, dar si sa o oblige sa poarte o masca, semn ca sistemul imunitar i-ar fi fost afectat de boala.

Mai mult, Milbrandt i-a dat fetei somnifere, pentru a o face sa para letargica. Si mai grav este ca fetita nu era implicata in planul mamei sale, fiind absolut convinsa ca urmeaza sa moara in scurt timp si ca nu va mai apuca sa devina adolescenta.

Din nefericire, cazurile care au facut inconjurul lumii sunt si singurele descoperite, iar cercetatorii sustin ca aceste manifestari sunt mult mai des intalnite decat am putea crede, insa bolnavii apuca sa isi revina, la un moment dat, inainte sa fie demascati.

Fie ca pornesc din interes sau din cauza unor afectiuni psihice, actiunile bolnavilor inchipuiti nu fac decat sa-i puna intr-o lumina proasta pe cei care sufera cu adevarat si au nevoie de ajutorul semenilor pentru a supravietui.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#sindromul Munchausen indus, #escrocherie boala incurabila, #bolnavi inchipuiti , #sanatate