Ziare.com

De ce unele persoane se multumesc doar cu cateva ore de somn?

de Irina Olteanu
Duminica, 23 August 2009, ora 08:50

   

De ce unele persoane se multumesc doar cu cateva ore de somn?
Napoleon I, Victor Hugo sau Winston Churchill se multumeau cu cateva ore de somn pe zi. In schimb, Einstein dormea unsprezece ore fara intrerupere. Dovada ca pentru mai marii acestei lumi, ca si pentru muritorii de rand, inegalitatea in fata somnului este una din trasaturile cele mai comune.

O echipa americano-germana de biologi pare ca a descoperit una din explicatiile acestei inegalitati si potrivit cercetatorilor somnul este o chestiune de ADN.

Asadar, Ying He de la Universitatea din California, San Francisco, si colegii sai au studiat obiceiurile de a dormi ale unei familii. Doi din cei sapte membri ai familiei, mama, in varsta de 69 de ani si una din fiice, in varsta de 44 de ani, dormeau in medie sase ore pe noapte, in timp ce ceilalti cinci, cu varste cuprinse intre 10 si 51 de ani, aveau nevoie de un somn de opt ore, potrivit Le Monde.

Cercetatorii au cautat o cauza genetica pentru aceasta diferenta de ore de somn in cadrul unei familii si au identificat regiunea cromozomica implicata, apoi au supus unele gene secventierii.

Au constatat ca una dintre ele, gena DEC2 c, prezinta o mutatie la cele doua femei, dar nu si la ceilalti membri ai familiei. Cercetatorii au repetat experimentul cu soareci, masculi si femele, pentru a elimina variabila sexuala, la care au transferat gena umana in forma normala sau modificata.

Apoi, ei au masurat orele de somn si activitatea lor cerebrala prin electroencefalograma. Rezultatul a fost ca soarecii purtatori ai genei modificate au perioade de veghe mai frecvente.

De asemenea, au nevoie de o perioada de recuperare mai scurta dupa privarea de somn, iar un comportament similar a fost observat la drosofile sau la musculitele de fructe (Drosophila melanogaster), dotate cu gena mutanta.

In cursul ultimei jumatati de secol au fost descrise diferitele tipuri de somn. Unul, numit somnul paradoxal (paradoxal pentru ca activitatea creierului este mai mare atunci, in timp ce muschii sunt paralizati), care reprezinta intre 20% si 25% din timpul total de somn, se caracterizeaza printr-o intensa activitate cerebrala si oculara: este faza in care se viseaza cel mai mult. Celalalt, numit somnul lent, este cel mai lung si are un rol reparator, odihnitor, restaurator si fortifiant.

Au fost, de asemenea, relevate mecanismele somnului. Primul este reglarea circadiana (perioadele de somn-veghe). Al doilea, reglarea homeostatica, balanseaza intre timpul de veghe si cel de somn. In timp ce au fost inventariate zece gene asociate ritmului circadian, nu acelasi lucru s-a intamplat pentru cele care comanda nevoia de somn si durata lui.

Specialistul in genetica moleculara de la Institutul National al Sanatatii si Cercetarii Medicale (Inserm), Francois Rouyer, considera acest studiu "foarte interesant, dar inca preliminar".

Mutatia genetica nu a fost observata decat la doi indivizi. De asemenea, la soareci si la mustele transgenice, este greu de stabilit daca la baza comportamentului lor nu se afla un efect secundar fara legatura cu functia presupusa a genei.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 1954 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Nu exista comentarii postate de utilizatori.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor