Deficienta de vitamina D, asociata cu boala Parkinson

Marti, 14 Octombrie 2008, ora 13:43
6148 citiri
Deficienta de vitamina D, asociata cu boala Parkinson

Studiile cercetatorilor americani au aratat ca vitamina D poate reduce manifestarea simptomelor bolii Parkinson.

O echipa de cercetatori americani a descoperit ca 55% dintre pacientii care sufera de boala Parkinson au un nivel insuficient de vitamina D, comparativ cu un procent de 36% dintre persoanele in varsta sanatoase, informeaza BBC.

Participantii la studiu sufereau de Parkinson, Alzheimer si o parte dintre ei erau sanatosi. S-a constatat ca 23% dintre persoanele care sufereau de Parkinson aveau deficiente de vitamina D, spre deosebire de 16% dintre cei cu Alzheimer si 10% dintre cei sanatosi.

Celulele nervoase din anumite zone ale creierului, in special cele care folosesc neuro-transmitatorul dopamina pentru a controla miscarea sunt afectate de Parkinson, iar simptomele sunt: tremur al mainilor, crispare si incetinirea miscarilor. Acestea pot fi tratate cu inlocuirea dopaminei, iar alte studii au aratat ca in acea parte a creierului afectata preponderent de boala, nivelul de vitamina D este ridicat.

Vitamina D poate fi obtinuta prin dieta si se formeaza in piele prin expunerea la lumina soarelui. Capacitatea organismului de a forma vitamina D scade odata cu varsta, deci persoanele in varsta sunt afectate.Cercetatorii de la Univertitatea Emory sustin insa ca nu pot stabili daca deficienta de vitamina D este cauza bolii.

Una din teorii privind legatura dintre lipsa de vitamina D si Parkinson este ca batranii petrec putin timp afara, deci pielea nu intra in contact cu lumina soarelui foarte des.

Vitamina D are roluri majore in formarea oaselor, in reglarea tensiunii arteriale si a nivelului insulinei si in mentinerea sistemului nervos.

Deficientele de vitamina D cresc riscul aparitiei cancerului si a unor boli ale sistemului imunitar, ca scleroza si diabetul.

Detalii despre boala de care suferă Celine Dion: ”Să sperăm că vom găsi un miracol”
Detalii despre boala de care suferă Celine Dion: ”Să sperăm că vom găsi un miracol”
Cântăreaţa Céline Dion a vorbit despre boala sa în primul interviu pe care l-a acordat după anunţarea diagnosticului, publicat miercuri în cel mai recent număr al revistei Vogue France, pe...
Invazie de cicade în SUA. În ce se transformă insectele după ce iau o boală cu transmitere sexuală VIDEO
Invazie de cicade în SUA. În ce se transformă insectele după ce iau o boală cu transmitere sexuală VIDEO
Cicadele, insecte care proliferează la câţiva ani o dată în invazii, au devenit atât de zgomotoase într-un comitat din Carolina de Sud, încât localnicii au sunat la biroul şerifului...
#deficienta, #vitamina, #boala, #parkinson , #sanatate