Din nou canicula: Cum ne protejam

Duminica, 19 August 2012, ora 14:48
2670 citiri
Din nou canicula: Cum ne protejam

Meteorologii au anuntat un nou val de caldura, cu temperaturi care, in unele zone, vor depasi ziua, la umbra, 32 de grade si cu nopti mai calde decat in mod normal.

Vremea deosebit de calda pe parcursul a mai multor zile reprezinta un risc pentru sanatate, cei mai expusi fiind copiii mici si persoanele in varsta, persoanele cu boli cornice si cele care urmeaza diverse tratamente medicamentoase, persoanele cu grave probleme de sanatate mintala cat si cele care depun efort fizic. Sigur ca nici oamenii sanatosi nu vor fi scutiti de disconfortul creat de caldura excesiva.

Expunerea indelungata la soare poate duce la grave probleme de sanatate, adesea cu consecinte dintre cele mai neplacute, cum ar fi deshidratarea, supraincalzirea care-i poate afecta pe oamenii care deja au probleme respiratorii sau cardiovasculare, epuizarea cauzata de caldura, insolatia.

De aceea, mai ales in aceste perioade, este necesar sa se respecte sfaturile pe care le dau medicii si meteorologii pentru a face fata cu bine si sanatate vremii caniculare.

Daca faci un tratament, nu uita sa-ti iei medicamentele zilnic. Aeriseste casa dimineata cand este mai racoare si inchide ferestrele peste zi cand este cald. Daca obisnuiesti sa faci mancare gatita, atunci prepar-o dimineata sau seara tarziu, pentru ca, mai ales in conditiile de bloc, este teroare sa ai, in mijlocul zilei, doua, trei oale pe aragaz.

Daca totusi trebuie sa iesi din casa, imbraca-te cu haine largi, de culoare deschisa si pune-ti pe cap o palarie de soare. Nu pleca de acasa fara sticla de apa. Evita mijloacele de transport in comun si mergi mai mult pe la umbra. Oricum, in miezul zilei, intre orele 11 si 16, e de preferat sa stai acasa.

Hidrateaza-te, bea apa, nu astepta sa-ti fie sete. Lipsa apei din organism creaza mari probleme. Un ceai de menta, cald, indulcit cu miere de albine si aromat cu cateva picaturi de zeama de lamaie, racoreste si energizeaza.

Limonada taie setea si creste rezistenta organismului la factorii externi iar un mar rece, de la frigider, nu numai ca tine de sete, dar amana si foamea pana la ora mesei. Daca simti ca nu mai poti face fata caldurii, bea un pahar de apa minerala. Te vei simti instantaneu mai bine datorita mineralelor din compozitie.

Ai grija sa nu-ti lipseasca fructele si legumele din casa. In aceasta perioada se gasesc in piata din belsug si trebuie sa stii ca sunt izvor datator de viata si sanatate. Decat cafea sau bauturi alcoolice, in zilele fierbinti, mai bine un fruct sau o salata de legume.

Ca sa te inviorezi, stropeste-te din cand in cand cu apa rece sau impreuneaza mainile acolo unde se simte pulsul batand si tine-le cateva secunde sub jet puternic de apa rece.

Evita, in aceasta perioada, folosirea deodorantelor de camera care pot deveni deosebit de periculoase din cauza chimicalelor din compozitie. Poti inmiresma aerul natural, folosind coji de citrice, crengute de brad si petale de flori sau plante puternic aromate precum busuiocul, menta, cimbrisorul de camp sau levantica.

Sa avem sanatate!

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#sfaturi sanatate canicula , #sanatate